Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Historie a současnost chovu ovcí v Austrálii
Sdílet:

Historie a současnost chovu ovcí v Austrálii

Austrálie - největší ostrov na světě a nejmenší kontinent. Země plná pouští, zelených travnatých ploch, lesů, zasněžených pohoří, obklopená třemi oceány a žraloky. Známá operou v Sydney, olympijskými hrami, klokany, medvídky koala, ale především chovem ovcí.


Historie chovu ovcí začíná v Austrálii rokem 1788, kdy byla dovezena první zvířata. Nejednalo se však o plemeno merino, jak by předpokládala většina lidí, kteří se zajímají o chov ovcí, ale o plemeno africké tlustoocasé ovce s hrubou vlnou. Cílem dovozu zvířat byla především produkce masa. Přestože bylo dovezeno přibližně 100 ovcí, ani jedna nebyla využita v další plemenitbě. Zvířata buď uhynula, nebo je zkonzumovali přistěhovalci. V roce 1791 bylo přivezeno dalších 60 tlustoocasých ovcí. Ve stejném roce byly přivezeny také bengálské ovce, které měly sice malý tělesný rámec, ale vynikající plodnost - ve vrhu nebyla vyjímkou i čtyřčata. Právě tato dvě plemena sehrála důležitou roli při vzniku stád ovcí v Austrálii. Plemeno merino bylo dovezeno do Austrálie až v roce 1797. Počet ovcí se rychle zvyšoval a už za necelých 100 roků (1870) se v Austrálii chovalo 40 milionů ovcí. Mimo změny počtu ovcí, došlo i ke změně v zastoupení jednotlivých plemen. Nejpočetnější zastoupení má plemeno merino (80% z celé populace ovcí), které je zastoupeno mnoha liniemi. Původně byly ovce rohaté, ale v současnosti, díky selekci, tvoří většinu stád bezrohé merinky. V sedmdesátých a osmdesátých letech byla část ovcí chovaná pouze ve stájích, za účelem získání velmi jemného vlákna. Tímto způsobem získané vlákno s jemností do 17,5 µm a průměrnou délkou 4,5 cm bylo na trhu velmi cenné. Vlna byla bez rostlinných nečistot a prachu, kvalita rouna nebyla ovlivněna nepříznivým počasím. V současnosti však tento způsob získávání vlny již není ekonomicky výhodný. Ceny i té nejkvalitnější vlny jsou nižší v porovnání s cenami, za které byla vlna realizována v minulosti.

Plemena, která se chovají v Austrálii, můžeme rozdělit na základě jejich užitkového zaměření:
1. produkce vlny - merino
2. produkce masa a vlny - např. anglická plemenná ovce
3. produkce mléka a vlny - awassi, východofrízská ovce
4. produkce kůží, perziámu - ovce romanovská a karakulská

V Austrálii se ovce chovají především pro produkci vlny a masa. Produkce mléka není v Austrálii natolik atraktivní jako v některých evropských nebo asijských zemích, kde je produkce mléka srovnatelná s produkcí masa nebo vlny. Dnes však už můžete výrobky z ovčího mléka najít ve specializovaných obchodech.

V minulosti byla do Austrálie importovaná tlustoocasá plemena awassi a karakul. Plemeno awassi je charakteristické především vysokou produkcí mléka. Karakul je kromě schopnosti přežít v suchých oblastech, známé produkcí perziánu. Toto plemeno však chovatelé v minulosti nevyužívali k získávání perziánu a ani v budoucnosti se nepočítá s využitím kůží z jedno až čtyřdenních jehňat. Hlavní využití plemene je ve spásání ploch v suchých oblastech ve vnitrozemí Austrálie.
Desítky plemen ovcí chovaných nyní v Austrálii se prezentují na pravidelných výstavách. Jedna z nejvýznamějších je v Sydney Royal Easter show, která se koná každoročně v období kolem Velikonoc. Program výstavy je bohatý, každý den jsou zvířata předváděna a hodnocena přímo před diváky. Je zajímavé sledovat, jak chovatelé připravují svá zvířata na hodnocení - česání, stříhání i barvení. Předváděná zvířata hodnotí jeden klasifikující, který komentuje a zdůvodňuje hodnocení zvířat.

Tak jak se říká, že by člověk, dříve než zemře, měl vidět Řím, tak by mělo být přáním ovčáků, alespoň jednou v životě navštívit Austrálii. Zemi, která byla a ještě pravděpodobně dlouho bude ovčáckou velmocí. Zemí, ve které žijí desítky milionů ovcí různých plemen v různých podmínkách.
Autor textu: Jarmila Dubravská
Autor fotografií zdroj: Jarmila Dubravská
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru