Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Lišky chovu nepomáhají
Sdílet:

Lišky chovu nepomáhají

Ovce, kozy
Všeobecné
Nevím ani, kde jsem četl, že v poslední době způsobují lišky novozélandským chovatelům škody na jehňatech. Jednalo se pro mě o vzdálenou zemi, tak jsem této zprávě nevěnoval větší pozornost. Vloni jsem mluvil s maďarským chovatelem ovcí, který se mi svěřil, že jej lišky připravily pravděpodobně o 16 jehňat. Trošku jsem zbystřil pozornost a nevěřícně jsem se zeptal - jak to, že si je tím tak jistý ? Odpověděl, že viděli, jak lišky jehňata odnáší. Ani nevím, proč se mi ta informace vryla do paměti.


• obr. č.1

O to větší bylo moje překvapení, když jsem letos na začátku bahnění najednou zjistil, že jedna bahnice, která porodila dvě jehničky, chodí druhý den sama. Kontrolou jsem zjistil, že to nejsou jenom tyto dvě, které zmizely beze stopy. Byly již čtyři. V tomto okamžiku se mi velmi silně vybavily obě předchozí informace o starostech vzdálenějších chovatelů. Vzpomněl jsem si také na liščí stopy, které byly čas od času vidět v zimě na sněhu. Lišky tedy loví i u mne!

Při pastevním chovu probíhá bahnění ve stejnou dobu, tj. v dubnu a v květnu, kdy mají lišky mláďata. Již po třech týdnech přináší mláďatům maso. V této době loví bez ohledu na denní nebo noční dobu. Třeba i v poledne. Čekání na lišku je tedy obtížné a náročné na čas. Na lov chodí lišce často pomáhat i lišák a loví ve dvojici. Lišky mají velmi silně vyvinutý čich a cítí na velkou dálku placentu. Lákají je však také nedostatečně olízaná jehňata a později i větší kusy (obr. č.1). Právě tyto zanechané větší kusy vyvolávaly podezření, že škody způsobují psi. Později nalezený typický liščí trus, který je ukončen špičkou, byl celý bílý, a díky obsahu vlny rozptýlil jakékoli pochyby o pachateli (obr. č.2). Jsou to lišky.

Liška je opravdu “chytrá”. Do sklopců, lapáků nebo želez se nechytne. Můj starší přítel - myslivec zná za celou svoji mysliveckou kariéru jen jeden případ ulovení lišky tímto způsobem. Jeden jeho kamarád ponořil celá železa do potoka. Tak se podařilo ulovit lišáka. Já jsem položil troje železa na vybraná místa, pod každé jsem dal dvě kolečka hnoje, do želez jsem dal “voňavé” vnitřnosti a do okolí jsem dal také placentu. Nechytil jsem nic, ale ani ta placenta nezmizela.
Našim epizootologům se podařilo úspěšně zlikvidovat vzteklinu, lišky jsou v dobré kondici a v poměrně hojném počtu. Ve větším počtu mají mladé a loví. Stávají se nebezpečím pro ovčáky.


• obr. č.2

Tady pomohou jenom zkušení odborníci, kteří jsou schopni utlumit současný počet této škodné. Bohužel ale později, ve vhodnější dobu, až se budou lišky opět pravidelně pohybovat v rajonu nebo budou mít případně nouzi o potravu. Potom na ujedi nebo pomocí vábničky se mohou lišky dočkat.
Ostatním chovatelům nepřeji získat tyto zkušenosti. Ztráta jenom 10 jehňat opravdu člověka roztrpčí. Zvlášť, když ani třeba nepostřehnete, že se ovce obahnila a hned nato v noci jehňata zmizela. I u nás jsou chovatelé, kteří mají podobné zkušenosti.

Lišky nelze podceňovat ani v našich zeměpisných šířkách. Tam, kde probíhá bahnění na trávu a nedaleko lesa - je nebezpečí velké. Potom je třeba najít pomoc u myslivců. Ale v pravou chvíli!
Autor textu: JUDr. Zdeněk Svoboda
Autor fotografií zdroj: JUDr. Zdeněk Svoboda
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru