Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Výhody použití ručních nůžek při stříhání ovcí a lam
Sdílet:

Výhody použití ručních nůžek při stříhání ovcí a lam

Ovce, kozy
Všeobecné

Mohou se zdát jako dávno zapomenutý nástroj z minulosti, ale jejich použití má stále své výhody i v současnosti. V našich končinách dostaly různá pojmenování. Srdcovky, pérovky, nožovky – a jistě by se našla další.

Ruční nůžky

Mnozí chovatelé si při zmínce o ručních nůžkách vybaví doby, kdy si svoje ovečky stříhali svépomocí, uvázané na stůl, a nůžkami buď klasickými na papír, nebo speciálními na stříhání vlny, které ale vyžadovaly značnou sílu stisku a ostražitost, aby nezranily zvíře ani střihače. Nůžky na papír se k tomuto účelu zdaleka nehodily, způsobovaly puchýře na rukách střihače a četná zranění zvířete.

Doba pokročila a pokrok se nevyhnul ani tomuto stovky až tisíce let starému nástroji. Na Novém Zélandu a v Austrálii se stále stříhají tisíce ovcí ročně ručními nůžkami, a to nejen malá stáda v malochovech. Díky několika úpravám na nůžkách lze stříhat rychleji, bezpečněji a s menší námahou. O tom, jak nůžky upravit, se dočtete v samostatném článku. Ovce se při stříhání polohuje stejným způsobem jako při stříhání elektrickým strojkem. Žádné vázání na stole. Přestože chovatelé ovcí obvykle mají ruční nůžky pro ostříhání vlny okolo rodidel a ocasu, tak se u nás v dnešní době stříhá v drtivé většině elektrickým strojkem.

Elektrický strojek dělá střiž rychlou a snadnější a u chovatelů se stovkami ovcí je snadné pochopit, že je tato metoda preferována. Zkušený střihač může na ovci strávit jen jednu minutu ve srovnání s pěti minutami při použití ručních nůžek. To jsou časy, které se dají dosáhnout v ideálních podmínkách na čistých a bezproblémových zvířatech nebo časy dosahované při soutěžích ve stříhání. V běžných podmínkách je čas zhruba dvojnásobný. Roli hrají také náklady na práci střihače v porovnání se směšně nízkou cenou za vlnu, takže použití elektrického strojku je výhodnější.

U malochovatelů s menšími stády je stříhání ručními nůžkami přínosnější. Jak je to možné? Jaké jsou přínosy ručních nůžek pro vaše stádo? Výhod použití ručních nůžek je spousta, přičemž hlavní výhodou je pohoda zvířete.

Izolace

Zaprvé pojďme přemýšlet o práci, kterou vlna dělá. Izoluje. Uchovává ovce v teple v chladném počasí, ale také chrání proti slunci v počasí horkém. Protipožární uniformy jsou vyráběny z vlny právě z tohoto důvodu – tepelné ochrany.

Elektrické strojky stříhají velmi nízko a nechávají na ovci málo vlny. Po ostříhání ovce pocítí na kůži působení chladu v noci a slunečního záření ve dne.

Představte si, že má ovce jehňata. Ovce vystavená chladu bude využívat více svých energetických rezerv k tomu, aby zůstala v teple, a tím může dojít ke snížení produkce mléka.

Ruční nůžky nechávají na ovci krátkou vrstvu vlny, což zabraňuje vzniku „šoku“. Větším množstvím vlny pro izolaci získáte šťastnější a zdravější zvíře, které má dobré předpoklady postarat se o mladé. Snižuje se příjem potravy, který je vyšší u ovcí ostříhaných strojkem po dobu dvou týdnů po střihu.

Menší stres pro ovce

Ruční nůžky jsou ve srovnání s hlukem strojku tiché. To znamená, že ovce je více uvolněná při stříhání, což je lepší pro její pohodu.

Pomalejší tempo znamená, že zvíře není polohováno tak rychle a celý proces je pozvolný a klidný.

Kvalita vlny

Pomalé promyšlené a kontrolované střihy ručních nůžek znamenají, že je méně pravděpodobné, že by se poškodilo rouno, oproti neustálému kmitání nožů u elektrického strojku. Při střiži nůžkami je méně sekundárních střihů a vlna se tak lépe ručně zpracovává.

Finance

Ruční nůžky se dají pořídit od 300 Kč za nejlevnější méně kvalitní a do 1000 Kč za kvalitní profesionální. Pro srovnání: cena nejlevnějšího elektrického strojku začíná na zhruba 2500 Kč a končí na desítkách tisíc za strojky profesionální. Dalším nákladem je broušení a údržba. Nůžky lze nabrousit obyčejným brouskem za pár korun i v „ruce“. Na broušení nožů a hřebenů je zapotřebí speciální bruska nebo si je nechat nabrousit u brusiče.

Lepší pro životní prostředí

Je to také dobrá zpráva pro životní prostředí. Uhlíková stopa při výrobě ručních nůžek je mnohem menší než při výrobě elektrických strojků a také není potřebná žádná elektrická energie k jejich použití. To také znamená, že můžete stříhat ovce kdekoli.

Malochovatelé, máte-li malé stádo ovcí, zvažte výhody střihu ručními nůžkami. Pomáháte zachovat tradiční dovednosti, které jsou stále důležité a byla by škoda je zapomenout.

Odkazy

Zdroj - volně přeloženo a doplněno k článku.

Videa na YouTube, jak takové stříhání moderním způsobem vypadá.

Diskuse o stříhání ručními nůžkami.

Autor textu: Jaroslav Havel
Autor fotografií zdroj: Jaroslav Havel
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru