Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Texel - nejvýznamnější a nejrozšířenější masné plemeno světa
Sdílet:

Texel - nejvýznamnější a nejrozšířenější masné plemeno světa

Nadpis tohoto příspěvku je velmi odvážné tvrzení, které se zcela jistě nebude líbit mnoha chovatelům, chovajícím jiná konkurenční masná plemena.

Chov ovcí ve světě

Tento nadpis jsem se rozhodl použít z důvodu, aby byla zcela srozumitelně popsána realita chovu ovcí ve světě. K tomu je třeba doložit pádné argumenty a o to se nyní pokusím.

V Holandsku se tohoto plemene chová 90% z celkové populace ovcí. Zde by bylo možné namítnout, že jde o plemeno, které v Holandsku vzniklo a proto je tak rozšířeno.To je pravdou a proto se musíme přemístit do další chovatelské velmoci, do Francie. Zde je chováno 360 tisíc texelských bahnic, z toho 15 tisíc bahnic je v kontrole užitkovosti a tím se řadí na první místo v masných plemenech Francie před Charollais, kterého se chová v kontrole užitkovosti pouze 10,9 tisíc. Tohoto původem francouzského plemene je chováno celkem 380 tisíc kusů, ale na úrovni užitkových chovů, kde se kříží mimo jiné též plemenem Texel. Dalšího významného světového plemene, Suffolka,se chová ve Francii v kontrole užitkovosti 6 tisíc kusů bahnic. I v sousední Belgii hraje Texel významnou roli. Dnes se již hovoří o typu BELTEX jako o Texelu s nejvyšší výtěžností velmi libového a kvalitního masa.

Od Evropy po USA

V další velké evropské zemi - Německu - v zemi s velmi konzervativním přístupem k výsledkům jiných národů se chová 201 tisíc bahnic plemene TEXEL !!!!! a řadí jej tak na druhé místo za plemeno německé masné, ale před plemeno Suffolk ,kterého se v Německu chová pouze 24 tisíc ks. Ostatní masná plemena jsou v Německu na okraji zájmu

Texel je populárním plemenem i v Dánsku a Finsku. Dále například ve Švédsku je v kontrole užitkovosti 1300 bahnic plemene Texel, přičemž počet všech plemen ovcí v kontrole užitkovosti je 21 tisíc kusů. Bohužel se mi do vydání tohoto článku nepodařilo získat přesná čísla z Velké Británie, zde se dá předpokládat vyrovnaný poměr plemen Suffolk a Texel .

Ale ani na Novém Zélandu a Austrálii není toto plemeno chudou popelkou .Na Novém Zélandu je chováno 8200 bahnic v kontrole užitkovosti a v Austrálii je chováno v kontrole užitkovosti 123 stád s přibližně 3200 bahnicemi, což je zcela stejný počet jako u plemene Suffolk (3073 ks v roce 1995).

USA objevilo plemeno Texel v roce 1985 a stále více získává na popularitě vedle tradičního plemene Suffolk. Hlavním důvodem popularity tohoto plemene v USA je kvalita masa a jatečná výtěžnost. Jeden z chovatelů ze státu Idaho mě informoval, že v USA je málo čistých ovcí plemene Texel, ale jsou zde velmi populární kříženci s plemenem Suffolk.

Závěrem této zkrácené analýzy je možné shrnout, že ve světě jsou z masných plemen plošně rozšířena pouze dvě masná plemena - plemeno Texel a plemeno Suffolk. Ostatní masná plemena mají pouze regionální význam.

Proč většina významných ovčáckých zemí světa využívá plemeno Texel?

Odpověď se dá shrnout do 7 bodů.

Jedná se o plemeno:
- s nejvyšší výtěžností masa,
- s nejnižším podílem loje,
- se špičkovou kulinářskou kvalitou masa,
- s vynikajícími růstovými schopnostmi,
- s výbornými reprodukčními vlastnostmi,
- s vynikajícím využitím pastvy
- při křížení s tímto plemenem odchováme kvalitní jehňata s vysokou výtěžností bez přídavků jádra.

V ČR získává toto plemeno stále více příznivců a postupně se tak stává významným plemenem pro křížení v užitkových chovech.

FITMIN a.s., farma Poplužní dvůr, tel.: 0446-613265

Autor textu: Zdeněk Štěpánek, Barbora Dudková
Autor fotografií zdroj: ing. Vít Mareš
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru