Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Klub kavkazských pasteveckých psů
Sdílet:

Klub kavkazských pasteveckých psů

Klub kavkazských pasteveckých psů Zve na akce tohoto plemene pořádané v roce 1999 Jarní bonitace a svod mladých: 17. 4. Znojmo Podzimní...

Zve na akce tohoto plemene pořádané v roce 1999

Jarní bonitace a svod mladých: 17. 4. Znojmo

Podzimní bonitace a svod mladých: 23. 10. Praha

Klubový výstava: 12. 6. Rokycany (při oblastní výstavě)

Speciální výstava: 8. 5. Praha-Vojanovy sady

Srdečně jsou zváni chovatelé, majitelé i obdivovatelé tohoto jedinečného plemene, přijeďte se podívat, určitě nebudete litovat!

Klub kavkazských pasteveckých psů vydává 4x ročně Klubový zpravodaj s veškerými informacemi, jedná se o výsledky bonitací, svodu mladých, výstav. Veterinární lékař poskytuje své rady. V každém čísle jsou kontaktní adresy na funkcionáře klubu, členi mají možnost bezplatné inzerce!, 2x ročně zpravodaj obsahuje barevnou přílohu, jsou to fotografie psů a fen členů našeho klubu. Klubový šampion je titul, který lze získat. Jeho podmínky jsou stanoveny Klubem KPP, titul Klubový vítěz se uděluje každý rok na klubové výstavě psu a feně z konkurence vítězů z tříd dospělých, pro mladé psy a feny je tu titul Klubový vítěz mladých, jeho držitel dostane kartu jako to známe např. u titulu CAJC nebo CAC, samozřejmostí je pro každého člena členský průkaz s motem Klubu KPP. A to není zdaleka všechno! Informujte se na tel.: 02/81 91 80 05 nebo na adrese: Tereza Vojtová, Volkova 1125/4, 198 00 Praha 9-Černý Most I.

"Šelma majestání jako hory Kavkazu, silná jak touha po mamonu, neodbytná jak chtíč, ničivá jak láska a nenávist dohromady. Když ji Příroda tvořila, přes rameno jí hledělo Peklo!"

"Síla šelem medvědovitých, lstivost a mstivost, sloní paměť, odolnost a houževnatost, stoprocentní obranný a strážní instinkt, sopečné výbuchy zloby, krvelační grizlyové."

úryvek z knihy "Žraloci v psí kůži"
 
Kavkazský ovčák nebo pastevecký pes aneb jak to vlastně je?

V mnoha odborných textech v knihách a časopisech se objevuje nesprávný název kavkazský ovčák, používají ho nejen majitelé kavkazských psů a široká laická veřejnost, ale také, což je zarážející i dlouholetí chovatelé!, kteří by měli sami nejlépe vědět, jak to doopravdy je. Abychom našli příčinu vzniku tohoto nesprávného názvu, musíme se vrátit téměř na začátek, k době stanovení standardu a do země původu plemene, to je bývalý Sovětský svaz. Tam není užíván specifický název pro psa ovčáckého a pasteveckého, používá se "ovčarka" pro obě skupiny. Při rozšíření plemene mimo svou vlast se slovo ovčarka začalo v překladu užívat jako ovčák, což jistě nebylo správné. Již na první pohled je zřejmý rozdíl mezi psem ovčáckým a psem pasteveckým, je to vzhled a povaha. Asi si řeknete, ale vždyť je jedno, ovčák nebo pastevecký pes, je to stejné - opak je pravdou.

Ovčáčtí psi u stáda těsně spolupracují s pastýřem, reagují na pokyny a písknutí i na velkou vzdálenost. Tito psi jsou ochotní se podřizovat, proto se snadno cvičí, proto jsou ideální pro sportovní kynologii. Jsou neagresivní, dobře se snáší s ostatními psy. Ovčácký pes je střední velikosti, výšky kolem 60 cm a váhy 30-40 kg. Jsou hbití, pohybliví, rychlí a velice temperamentí.

Pastevečtí psi chrání stáda před šelmami a pytláky. Jsou to velká a silná zvířata, která hlídají samostatně, vzláště v noci. Dodnes jsou potřební tam, kde se vyskytují vlci. Vyznačují se přirozenou ostrostí, jsou schopní okamžitě zaútočit, rádi pracují sami. Výchova musí být důsledná. K cizím lidem a zvířatům jsou silně nedůvěřiví až agresivní, oproti tomu svou "smečku" milují a brání. Pastevecký pes je robustní, výška od 70 cm a váha od 60 kg.

Dlouho očekávaná změna

Po dva roky se funkcionáři Klubu kavkazských pasteveckých psů snažili o přijetí zásadní změny názvu našeho plemene. S pomocí předsedkyně Standardní komise paní ing. Kateřiny Bečkové se podařilo, že dne 10. 12. 1998 schválilo Předsednictvo Českomoravské kynologické unie změnu názvu kavkazský ovčák na Kavkazský pastevecký pes. Tzn., že v průkazech původu štěňat již bude správný název kavkazský pastevecký pes.

Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru