Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
ACANA se připravuje na závody
Sdílet:

ACANA se připravuje na závody

Letos poprvé se závodní spřežení psů ACANA zúčastní dvou velmi náročných závodů psích spřežení - světově nejvýznamnějších závodů World Dog Team Ch...

Letos poprvé se závodní spřežení psů ACANA zúčastní dvou velmi náročných závodů psích spřežení - světově nejvýznamnějších závodů World Dog Team Championships a nejproslulejšího závodu psích spřežení IDITAROD- závodu napříč Aljaškou.

World Championships se pořádá každé 4 roky a místem konání je střídavě Severní Amerika a Evropa. Letos v březnu se World Dog Team Championships, který se svým významem může přirovnat k Olympijským hrám, bude konat ve Fairbanks na Aljašce .
Canadian Dog Sled Confederation vybírala z mnoha uchazečů spřežení psů, které bude v tomto závodě representovat Kanadu v roce 2001 a nakonec vybrala 3 spřežení, mezi kterými je i závodní tým ACANA.

Závodu IDITAROD se může zúčastnit jakékoliv psí spřežení. Závod měří 1 100 míle , vede napříč Aljaškou a uskuteční se v březnu.
Psi se na závody připravují velmi pečlivě celý rok. Trénují je zkušení trenéři - Rob Peebles, který se výcviku sáňkařských psů věnuje více než 20 let a má svou základnu v Morinville a Randy Smith z Aljašky.

Na fotografii vám představujeme jednoho ze psů ze spřežení ACANA - a jejich trenéra Roba Peeblese, které loni vyhrálo Western Canadian Championship a v současné době se připravuje na nejvýznamnější závod World Dog Team Championships. V rámci přípravy na závody psi denně uběhnou 25 - 70 mil. Psi jsou po všech stránkách ve velmi dobré kondici, za kterou vděčí správné péči a výživě. ACANA Premium Deluxe, dodává těmto skvělým a neobyčejně aktivním psům potřebnou energii a doplňkové živiny, které jsou potřebné pro to, aby podávali skvělé výkony.

Psi se na závodní sezónu připravují celý rok.Výrobce krmiva ACANA firma Champion Petfoods z Kanady nám poskytla informace z dopisů, které dostala od trenérů Randyho Smithe a Roba Peeblese. Dopisy umožní alespoň trochu nahlédnout do života lidí, kteří svůj život zasvětili musherskému sportu. Randy Smith píše o přípravě na závod IDITAROD:

V říjnu jsem se svými psy trénoval 4x týdně. Psi táhli sáně a mne ( vážím 165lb ). Psí spřežení uběhlo denně 9 - 13 mílí, přičemž 10 mílí uběhli asi za 50 minut. Když uběhli 1 míli , měli 30 vteřin na odpočinek.

V listopadu jsme trénovali denně.Na začátku měsíce jsme běhali denně 20 mil , po 15.listopadu jsme prodloužili délku běhu na 24 mil denně, do poloviny prosince jsme běhali denně 30 mil, od poloviny prosince psi ve skupinách po 8 - 16 uběhli 25 - 70 mílí denně. Na těchto dlouhých tratích mají psi několikahodinovou přestávku na jídlo a odpočinek.

Psi si vyzkoušeli svoji formu na kratších závodech psích spřežení, které se konaly již v prosinci. V lednu závodili na delších až 150 mil dlouhých tratích. Nejdelším závodem (300 mílí) před IDITARODEM bude závod na Klondiku.

Při závodu Iditarod psi prvních 500 mílí běží 6 hodin a 6 hodin odpočívají. Po zbytek závodu běží 7 1/2 hodiny a 5 1/2 hodiny odpočívají.
Faktorem č. 1, který nejvíce ovlivňuje dobrou závodní kondici, je touha psů po jídle a jejich dobré zažívání. Pokud psi špatně přijímají potravu, nemohou se brzy zotavit.Pokud dostanou průjem, rychle se dehydrují a potom je musím poslat domů letadlem. Voda a jídlo mají největší vliv na to, zda psi v závodech uspějí. Moji psi při závodě IDITAROD snědí denně 10 000 kalorií, proto je velmi důležité, aby jim krmivo chutnalo a bylo dobře stravitelné.
Psi jsou v dobré formě - mají nádhernou srst a nohy se také dobře drží.

Na závody se již velmi těšíme…

Rob Peebles věnuje veškerý čas svým psům. Pro zajímavost zde uvádíme závodní harmonogram závodního týmu ACANA (kilometry, které jsou uvedeny v závorce nejsou vzdáleností, kterou musí psi uběhnout. Jsou vzdáleností, které musí Rob Peebles překonat, aby se vůbec mohl účastnit závodu )
 
  • Prosinec 2000, Prince George (700 km), závod „Sled Dog Classic“ na Aljašce.
  • Leden 2001, Fort Nelson, Severní B.C. (1000 km) závod „The Canadian Open“
  • Leden 2001 Fort St. John (350 km) na závod „The Race Of Champions“ ,
  • Lac La Biche, Alberta (275 km), závod Alberta Open
  • Canmore v Albertě (475 km) závod „Canmore Classic“
  • Březen 2001 přesun do Fairbanks na Aljašku (je to 2600 km) závod the „World Championships“. Na Aljašce budeme závodit v „Limited North American“ a „The Open North American Championships“
  • V březnu se ještě možná přesuneme do Mackenzie Delta, abychom se zúčastnili závodu v Inuvik, Artic Red,&Ft McPherson (všechny jsou v Canadian Arctic). Zda se zúčastníme i těchto závodů, rozhodneme podle toho, jak se budou naši psi cítit.

Koncem dubna se vrátíme domů a budeme trénovat všechna naše štěňata z loňského roku.Dospělým psům chceme dát alespoň měsíční pauzu, aby se dali do pořádku a potom začneme opět trénovat….

Dostali jsme informaci, že psí spřežení ACANA v čele s devítiletou fenkou šampiónkou Pepper se v letošních závodech již několikrát umístilo na 2. a 3. místě a zvítězilo v závodě Sled Dog Classic v Prince George.

Rob Peebles o Pepper říká - mezi 10 000 psy najdete jediného psa takových kvalit. I přes její poměrně vysoký věk (přepočteno na „psí“ roky - je jí 63 let) Pepper svou úlohu zná velmi dobře a bezpečně vede ostatní psy k vítězství. Když stojí na startovní čáře, je na ní vidět obrovské odhodlání a soustředění.
Zatímco ostatní psi na sebe vzrušeně štěkají, Pepper tiše sedí a čeká, protože ví, že skutečné vzrušení se dostaví, až se postaví na startovní čáru.

I když je již za svým „závodním vrcholem“, je stále vedoucím psem Peeblesova spřežení a bude vést psy i na World Dog Team Championships v březnu na Aljašce.
„Předpokládali jsme, že letos již nebude závodit, ale Pepper chce stále vést. Není důvodu aby nezávodila, protože je stále ve vynikající kondici a odmítá jít na odpočinek“ říká obdivně Rob Peebles.
„Až sezona skončí a Pepper uběhne svůj poslední závod, půjde na odpočinek a stane se milovaným mazlíčkem naší rodiny. Budu doufat, že alespoň jedno z jejích štěňat půjde ve stopách své matky.
I když budu se psy závodit dalších 30 let a nepotkám psa stejných kvalit jako je Pepper, budu stále šťastný člověk“ píše Rob Peebles.

Poznámka: 1 míle = 1609,3 m
1 libra = 0,453 kg
Zdroj: Cham
Autor textu: Kanada a Weber-mlýn,ČR, pion Petfoods
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru