Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Irský soft coated wheaten teriér
Sdílet:

Irský soft coated wheaten teriér

Psi
Druhy a plemena

IRSKÝ JEMNĚ OSRSTĚNÝ PŠENIČNÝ TERIÉR, ale častěji se ve zkráceném názvu se u nás používá jen hovorové pojmenování Pšeničný teriér. V zahraničí mu ch...

IRSKÝ JEMNĚ OSRSTĚNÝ Pšeničný teriér, ale častěji se ve zkráceném názvu se u nás používá jen hovorové pojmenování Pšeničný teriér. V zahraničí mu chovatelé a příznivci neřeknou jinak než WHEATEN /čti Vítn/.

Jak už je patrno z názvu, je zemí původu tohoto teriéra Irsko. První zmínky o tomto plemeni jsou staré více jak 200 let. V 30. letech dvacátého století započal jejich cílený chov, poprvé se na výstavě psů představilo toto plemeno v roce 1937 v Dublinu. Historické prameny mimo jiné uvádí, že k velmi blízkým příbuzným Wheatna patří Irský teriér, Kerry blue teriér a i Glen of Imal teriér.

V roce 1937 byl Wheaten uznán a přijat irským Kennel Klubem a posléze i FCI.

Wheaten byl vyšlechtěn pro pomoc člověku , kde na farmách ve stájích a staveních chytal myši a krysy. Jeho vynikající pracovní schopnosti využíval člověk při pasení stád, ale i v myslivosti. Částečně pomáhal i hlídat stavení a hospodářské budovy na farmách . Dnes už Wheaten slouží člověku především a jen jako vynikající společník, ale je schopen základního výcviku. Například v Německu má řada jedinců složeno i několik zkoušek z výkonu. Oplývá veselým, energickým a přirozeným temperamentem.

Výborně se tedy hodí i pro Agility, pro kterou je jako stvořený. Uplatní zde dokonale svou hravost, hbitost, rychlost, mrštnost a neskonalou sílu, kterou má ve svých nohou.


• ATREY WHEATEN MOMART
• foto: Michael Fišer

Tento dnes již ve většině jen společenský pes, velmi miluje svého pána a celou rodinu ve které žije. Má velmi dobrý a kladný vztah k dětem a k lidem vůbec. Už jen proto, že není agresivní. Je to vždy veselý rošťák, který si velmi rád hraje, aportuje a rychle dokáže reagovat na povely. Velice miluje pohyb a miluje dlouhé procházky, potřebuje tedy aktivního majitele, který ho denně zaměstná dostatečnou pohybovou aktivitou. Je velmi vytrvalý a mnohdy doslova k neutahání.

Po několikakilometrovém výletu bude po návratu domů svěží a čilý. Co se týče výchovy, potřebuje majitele, který ho bude vychovávat s ohromnou důsledností a trpělivostí. Wheaten je opravdovým TERIEREM tělem i duší. Při výchově je nutné se vyvarovat fyzického trestání ! Postačí jen hlasité pokárání. Wheaten je velmi inteligentní, rychle se učí a chápe co se po něm žádá. Výchova i výcvik se dá skvěle zvládnout laskavým slovem a pamlskem jako odměnou.

Na co musím klást důraz, je to, že Wheaten NENÍ HLÍDACÍ pes sloužící k ostraze domu či objektů, a už vůbec ne pes k boudě ! Je to doslova a do písmene rodinný pes. Správně vychovaný Wheaten nikdy nenapadá druhé psy a je nekonfliktní ! Wheaten se dobře snese i ve smečce s dalšími psy. Máme doma ještě černé ruské teriery, se kterými jsou dobrými kamarády a dobře se snáší doma i na procházce.

Wheaten pro svou střední velikost je velmi skladným psem , psi mají mít dle standardu v kohoutku 45,7 - 48,3 cm, fenky jsou menší. Hmotnost u psů cca 16 -18kg , u fen je nižší. Lze jej chovat i v panelákovém bytě, kde nezabere mnoho místa. Hodí se ale i do domku se se zahrádkou. Srst Wheatna je co do struktury jemná a hedvábná, mírně zvlněná. Barva srsti je v nádechu světle pšeničné nebo zlatavě načervenalé.

Jakákoliv jiná barva než pšeničná v osrstění těla je vadou. U dospělých jedinců se nepřipouští černá barva osrstění těla.

Wheaten je vyjímečný v tom, že jeho srst postrádá podsadu, proto nemůže být celoročně ustájen venku ! Osrstění Wheatna prochází do dospívání několikerou změnou struktury a zbarvení srsti. Typická a ideální srst u Wheatna je až v dosažení věku jedince mezi 2 - 2, 5 roku. Srst nesmí být kudrnatá a nakadeřená jako u pudla , či otevřená a kadeřavá jako u bobteila. Takováto srst působí sice velmi efektně,ale není typická a kazí celkový pohled na plemeno a jeho typ.

Ani hrubá /tvrdá/ nebo drsná až lámavá srst jako u irského teriéra, není žádoucí a neodpovídá standardu. Takovéto typy srsti by měly být a musí být penalizovány. Stane se v některých případech,že tomu tak není. Je totiž u některých jedinců Wheatnů např. ve stáří jednoho roku velmi sporné a nesnadné posoudit zodpovědně kvalitu srsti. Když ale má tříletý jedinec osrstění na úrovni mladého ročního jedince, není určitě něco v pořádku.

Velmi se také u tohoto plemene diskutuje o problému standardní srsti „irského typu“ a nestandardní srsti „amerického typu“. Irská je srst řídká, mírně zvlněná, splývavá a neodstává. Americký typ - srst je velmi hustá, bohatá, nadýchaná, buď málo nebo vůbec zvlněná s nádechem černé na vousech a hlavě.

V Čechách je opravdu typických američanů jen několik. U nás jsou za američany nesprávně považováni jedinci se smíšeným typem srsti a nesprávně pojmenováváni „mix typ“. Srst je bohatá, nadýchaná s nepatrným zvlněním, ale postrádá černou na hlavě a vousu. Ve standardu je dáno, že u dospělého jedince nesmí nikde na těle být černě zbarvená srst. Je-li, musí být penalizována. U malých štěňat je velmi obtížné ve věku 7-8 týdnů poznat, který jedinec bude irského a který amerického typu.

Ani u velmi bohatě osrstěných štěňat nelze 100% potvrdit ,že takovýto chlupáč bude američan. Klidně se stane, že při prvním přesrstění cca mezi 8-10 měsícem věku, se huňatý kožich změní v srst smíšeného nebo irského typu. Toto Vám v zahraničí potvrdí většina dlouholetých a zkušených chovatelů Wheatnů.

Jak už jsem uvedla, srst Wheatna nemá podsadu a proto musí být Wheaten ustájen v místnosti, kde je pokojová teplota. V létě může s klidem pobíhat celodenně na zahrádce před domem. Srst vyžaduje pravidelné česání, upravuje se jednoduchým přistřihováním - to stačí 1 x za dva měsíce. Na výstavu se upraví dle dané šablony. Zodpovědný chovatel vás úpravu srsti sám naučí, neboť jde o málopočetné plemeno a v salonech s odpovídající úpravou Wheatna většinou nemají mnoho zkušeností.

Pokud se o srst pravidelně nepečuje, má sklon k plstění, je tedy nutná pravidelná údržba.

Wheaten není zbytečně uštěkaný. Není náchylný k chorobám.

Vyžaduje ale kvalitní stravu, bohatou a vyváženou. Pro zvýšení kvality srsti musí dostávat pravidelně vitamíny.

Štěňata se rodí v barvě našedlé, načervenalé nebo zlatě pšeničné. V obličeji s tmavými znaky, někdy se vyskytuje i černý pruh podél středu hřbetu nebo černé konečky na osrstění těla, které s odstupem času zmizí a srst s tmavými konečky odroste. Počet štěňat ve vrzích se pohybuje od 7 do 12ti, ale není výjimkou i 15 štěňat ve vrhu.

U Wheatnů je standardem povolen skus nůžkový nebo klešťový. Oči jsou tmavé. Uši jsou malé až střední , nesené vpředu a musí být na stejné výši s lebkou. Wheaten má kupírovaný ocas, který je vysoko a správně nasazený , standardem je dána kupírace na 1/3 celkové délky. Nos je černý a musí být dobře vyvinutý. Chůzí Vás Wheaten okamžitě zaujme, neboť se vyznačuje lehkým a dobře koordinovaným pohybem, přičemž nesmí vybočovat lokty.

U nás je Wheaten stále málopočetným plemenem , ale v posledních letech není výjimkou ,že se setkáte na mezinárodní výstavě s počtem kolem dvaceti jedinců . V Evropě je nejrozšířenější v Německu, Velké Británii ,Skandinávii, ale i v zemích Beneluxu. Velice populární a oblíbený je Wheaten v USA. V Čechách byli zakladatelé chovu importovaní jedinci výhradně z Německa . Wheaten a jeho chov je u nás zastřešen Klubem chovatelů terierů se sídlem v Praze.

Toužíte-li vy či vaše rodina po vynikajícím, věrném, vždy veselém a dobře naladěném čtyřnohém společníkovi , myslím, že Wheaten splní tato vaše očekávání.

Autor textu: Martina Moudrová
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru