Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Bordeauxská doga
Sdílet:

Bordeauxská doga

Psi
Druhy a plemena

Standard Plemene - No.: 116. Země původu: Francie. Klasifikace FCI: skupina II. Bordeauxská doga pochází pravděpodobně ze psů Alanů, používaných k lovu divočáků. BX byla vždy poměrně vzácná i v oblasti, která jí dala jméno. Po roce 1863 byla poprvé vystavena ve slavné Jardin d Acclimation v Paříži. BX je vyrovnaná, klidná, odvážná, ale i přívětivá a oddaná. Dnes se používá k hlídání, ochraně a jako společenský rodinný pes.

Charakteristika

Hlava: těžká, široká, hranatá, vrásčitá, temeno lehce vypouklé, vystupující líce, obvod tlamy je asi 2/3 obvodu hlavy, délka se pohybuje mezi třetinou a čtvrtinou celkové délky hlavy. Čelisti široké, mohutné, spodní čelist přesahuje horní nejméně o 0,5 cm a nejvíce o 2 cm (předkus - je typickým znakem plemene). Zuby velké, silné, hlavně špičáky. Nos dobře pigmentovaný, barva odpovídá barvě masky, nosní otvory dobře otevřeny.

Oči: posazené daleko od sebe, oválné, spojivka nesmí být vidět. U psů s černou maskou tmavě hnědé nebo oříškové, u psů s hnědou maskou nebo bez masky se tolerují i méně tmavé.

Uši: poměrně malé, trochu tmavší než zbarvení těla, posazeny poměrně vysoko, přiléhající k lícím, dolní okraj zaoblený.

Krk: velmi svalnatý, válcovitý, s dobře vyjádřeným lalokem.

Hrudník: prostorný, široký, hluboký, přesahující loket, žebra dobře klenutá, obvod hrudníku musí přesahovat KV o 25-30 cm. Horní linie pevná, dobře vyjádřený kohoutek, velká pevná krátká bedra, záď přiměřeně skloněná.

Končetiny: hrudní jsou rovné, pevné, velmi svalnaté, lokty nejsou těsně přilehlé ke stěně hrudníku, ani vytočené. Tlapy silné, uzavřené prsty. Pánevní končetiny podsadité, velmi silná stehna, osvalení vystupuje, krátká suchá hlezna, silné nadprstí, tlapy poněkud delší než u hrudních končetin.

Ocas: silný u kořene, špička dosahuje k hleznu, v klidu volně svěšený, v pozornosti se zvedá.

Srst: hladká, jemná, krátká. Barva srsti jednobarevná žlutá, odstíny od mahagonu po špinavě žlutou (isabela). Malé bílé znaky na hrudi a prstech jsou přípustné.

Výška a váha: psi 60-65 cm, nejméně 50 kg. Feny 58-66 cm, nejméně 45 kg.

Diskvalifikující vady

Dlouhá a úzká hlava, zkřížené čelisti, chybějící předkus, bílé znaky na hlavě nebo na těle atd.

Autor textu: J. Pluhařová
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru