Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
O II. setkání přátel Akit v Rožnově a nejen o něm
Sdílet:

O II. setkání přátel Akit v Rožnově a nejen o něm

Ve dnech 8. 8.-9. 8. 1998 se v malebném podhůří Beskydských vrchů, pod záštitou samotného patrona dobrých lidí tohoto kraje - boha Radegasta, konalo druhé setkání majitelů a přátel Akity. 

Provázelo nás letní počasí

Na rozdíl od loňského prvního setkání, kdy nám nepřálo počasí a celý den lilo jako z konve, nás letos po oba dny provázelo počasí vpravdě letní, kdy rtuť teploměru neklesla pod 30 st. C. V první den akce, jsme se v podvečer sešli v hojném počtu v příjemném a dobře vybaveném autokempu v Rožnově, kde byla možnost využít ubytování v chatkách, hotelu, vlastním stanu či karavanu, dle potřeb či možností. Mnozí účastníci však již přijeli ráno a využili krásného dne buď k prohlídkám zdejších početných památek či k rekreaci u bazénu s ohřívanou vodou.

Večer pak volná zábava pokračovala posezením u táborového ohně. Zde se vedly rozhovory všeho druhu, zejména pak pochopitelně ty pejskařské, bez ohledu na klubovou či národní příslušnost. Jsme rádi, že naše pozvání přijalo i několik členů "nepřátelského" klubu Akita, kteří si nepotrpí na rozbroje mezi chovateli, mají zájem o kvalitní chov Akit jako takových a nevyhýbají se proto ani spolupráci se členy našeho klubu, což nám všem může být jedině ku prospěchu. Bylo připraveno i bohaté pohoštění ve formě chutné pečeně a soudků dobře vychlazeného pěnivého moku, který rovněž tolik proslavil tento kout naší země. Pokud měl někdo větší apetit či obětoval svou porci masa svému přihlížejícímu čtyřnohému příteli, pak měl ještě možnost si dopřát samoosblužně připravenou krmi a to opečený špekáček. Tomuto lákadlu neodolal ani p. Harsányi z Maďarska, hlavní rozhodčí nedělní výstavy a se svou přítelkyní po boku, si na klacíku opékal svůj buřtík a považoval to za příjemné zpestření večera. Pod teplou letní oblohou se diskutovalo ještě dlouho do noci, kdy se všichni zúčastnění odebrali do svých pelíšků.

Představeno bylo i dosud málo známé plemeno Hokkaido ken

Druhý den ráno jsme se pak sešli v blízkém městečku Frenštátě pod Radhoštěm, proslaveném zejména skokanskými můstky a rodákem, reprezantantem ve skocích na lyžích Jiřím Raškou. Výstava s názvem "O cenu Radegasta 98" se konala v areálu jízdárny TJ Slovan. Výběr místa konání se ukázal jako šťastný nápad, neboť tento areál poskytuje vše potřebné pro podobné akce: velkou travnatou plochu pro umístění dostatečně prostorných kruhů i s přilehlou tribunou pro pohodlí diváků, dostatek vzrostlé zeleně, která v těchto parných dnech dávala tolik cenný stín, poblíž protékající říčka pro osvěžení psů, chutné občerstvení a v neposlední řadě i solidní sociální zázemí.

Před vlastním posuzovaním Akit bylo divákům, kteří se v hojmém počtu přišli podívat na exotickou podívanou a krásnou neděli využili k rodinným vycházkám z nedalekého města, představeno i dosud málo známé plemeno hokkaido ken, jehož chov se u nás jako v jediné zemi Evropy úspěšně rozvíjí a dále i jediného zástupce plemena Thai Ridge Back Dog v České republice.

Po loňských 65 Akitách přihlášených k posouzení, nebylo možno letos očekávat nějaké výrazné zvýšení tohoto počtu. Opak však byl pravdou a k druhému ročníku této soutěže se i bez možností získání titulů CAC (možná však o to přátelštější) přihlásilo těžko uvěřitelných 96! jedinců z Čech, Slovenska, Polska a Rakouska, což dodávalo výstavě mezinárodní ráz. Co počet přihlášených znamená si uvědomíme při srovnání s běžnou účastí na mezinárodních výstavách, která nepřekračuje 30 vystavovaných Akit, či např. se Světovou výstavou ve Vídni, kde bylo přihlášeno celkem 64 Akit. Podsouvá se nám zde rovněž srovnání se Speciální výstavou Akit, konanou v témže roce ve Vysokém Mýtě a pořádanou specializovaným klubem Akita, kde bylo přihlášeno celkem 26 jedinců a až na 2 psy, kteří úspěšně hájili barvy našeho klubu, šlo o zástupce odchovů klubu pořádajícího klubu. Kdo pak měl možnost porovnat si úroveň obou akcí a předvedených jedinců, se právem ptá, co vede odpovědné osoby a orgány k zadávání pořadatelství takové významné akce, jakou Speciální výstava Akita bezesporu je, několikrát po sobě právě Akita klubu. Věřím však, že v jubilejním roce 2000 získá zcela právem pořadatelství této výstavy KCHMPP a Speciální výstavě se tak konečně dostane významu a důstojného rázu, který si jistě zaslouží.

Posuzování probíhalo ve dvou kruzích

V prvním hodnotil třídy štěňat do 6 měsíců, dorostu a mladých ing. Jančík. Třídu štěňat, zcela běžnou např. v USA, kde se výstav zúčastňují štěňata již od několika týdnů věku, jsme pro tuto výstavu zavedli ani ne tak pro výsledek hodnocení, který v tomto věku není ještě rozhodující, ale protože je známo, že dle hesla "Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš" přispívá hezké setkání psů s tímto prostředím, k lepšímu vystupování při posuzování v kruhu, když už jde o něco více. Proto mile překvapila poměrně hojná účast štěňat v této kategorii, která dokazuje, že si již majitelé těchto psů uvědomují důležitost této výchovy.

Ve druhém kruhu pak posuzoval třídy otevřené, vítězů a veteránů p. Harsányi. Při počtu přihlášených psů v těchto třídách (téměř 60 psů) a žhavého slunečného počasí, které ten den opět kralovalo, odvedl úctyhodnou a mimořádnou práci. Přesto, že se při posuzování pohyboval převážně na přímém slunci, si nic neulehčoval a posuzoval opravdu důkladně, objektivně a na naše poměry i poměrně přísně. Každého jedince podrobně popisoval a udával důvody svého ocenění. Zcela vhodně pak posílal psy, kteří dosud na ocenění čekali k odpočinku do stínu a volal si je po jednom k posouzení. Všechny jeho výroky pak profesionálně, znale věci a na mikrofon tlumočila z angličtiny ing. Petrová, dlouholetá chovatelka amerických kokrů a obdivovatelka Akit, takže všichni diváci měli dokonalý přehled o dění v kruhu, což je na jiných výstavách spíše výjimkou. V závěrečném hodnocení pak vyjádřil svou spokojenost nad úrovní předvedených jedinců, které je již plně srovnatelné s úrovní chovu Akit v ostatních vyspělých zemích, rovněž poděkoval za milé přijetí a příjemnou atmosféru, která není vždy na podobných akcích obvyklá.

Na závěr byl pak pověřen posouzením soutěže O nejkrásnější pár psů ing. Findejs, tehdejší hlavní poradce chovu Akit v Akita klubu, který přijal naše pozvání a přijel za účelem porovnání úrovně chovu v obou klubech a projednání možnosti spolupráce mezi nimi. Jak nám řekl, byl překvapen typovou vyrovnaností v chovu a množstvím špičkových jedinců. Svůj postoj k práci hlavního poradce v Akita klubu, ve které však byl, dle vlastních slov, značně omezován mocenským postavením předsedy klubu, který striktně odmítá jakoukoliv možnost spolupráce a zcela v rozporu s chovatelským řádem CMKU a požadavky zdravého chovu, nepovoluje využití našich chovných psů pro jejich feny, vyjádřil tím, že zanedlouho po konání výstavy v Rožnově, na svou funkci poradce v Akita klubu rezignoval.

Neoficiální přehlídka psů tzv. starého japonského či amerického typu

Mimo hlavní soutěž proběhla pro všechny příznivce i neoficiální přehlídka psů tzv. starého japonského či amerického typu, který sice dnešní standart vylučuje z chovu, ale který má zároveň zejména mezi majiteli, kteří se nemají v úmyslu věnovat chovu, ale mají zájem o velkého atraktivního psa k domu, nemalou oblibu. Dobrou zprávou pro všechny pak je, že se blíží doba, kdy dojde k rozdělení obou typů a nynější "zakázaný" se bude chovat jako zcela samostatné plemeno. Opět se ukazuje, že cesta našeho klubu, kdy nedocházelo ke striktnímu vyloučení Akit starého typu, ale pozvolným výběrem vhodných jedinců se přecházelo k dnešnímu typu Akity, byla cesta správná, kterou bude možno v blízké budoucnosti zúročit tím, že budeme mít možnost začít s chovem nového plemene i na původních čistých či téměř čistých američanech, kteří se, byť s PP a mnozí i s vysokými výstavními tituly z dob minulých, věnují dnes spíše chovu bez PP.

Zároveň s výstavou se, pod vedením p. Pavlíkové, konala i bonitace nových chovných psů a fen, kterou prošlo bez závažnějších nedostateků všech 30 předvedených Akit. Přehlídka pěkných mladých jedinců standardního exteriéru ukázala, že již máme v našem klubu dostatečně rozlehlou chovatelskou základnu představitelů typických japonských Akit, což nám dává velmi slušnou perspektivu pro upevňování a zkvalitňování dalšího chovu.

Česká firma KSK BONO s.r.o. sponzorovala celou akci 

K důstojnému průběhu celé výstavy přispěla i česká firma KSK BONO s.r.o., která bohatě sponzorovala celou akci svými výrobky. Každý majitel obdržel pro svého miláčka masovou konzervu BONO a první tři umístění v každé třídě a šest ve třídách otevřených pak balíček 2-10 kg suchého krmiva. Příjemně prožité chvíle pak jistě všem vítězům tříd, nejkrásnějším psům i páru připomíná i věcný dárek - portrét Akity od známé "psí" malířky p. Mastné, které jim, stejně jako líbivé poháry pro nejkrásnějšího psa, fenu a celkového vítěze výstavy věnoval KCHMPP. Přesto, že neměli možnost získat titul CAC ani jiný, je "pouhé" vítězství v soutěži tak početné a kvalitně obsazené obrovských úspěchem a zadostiučiněním pro majitele a zejména pak chovatele vítězných jedinců.

Největší poděkování, kterým snad ani nelze ocenit obětavou a nezištnou práci, včetně bezesných nocí před blížící se akcí, patří organizátoru p. Kortiši a jeho nejbližší rodině a známým, kteří se zasloužili o konání a hladký průběh celého setkání. Pokud snad došlo k nějakým drobným zaváháním v průběhu celé akce, je nutno si uvědomit, že se tak stalo pouze ve snaze o maximálně kvalitní zajištění výstavy a že byl p. Kortiš na vše, co je k tomu potřebné a čehož je jistě nemálo, sám a nemohl zákonitě být všude. Ruku na srdce, kdo z nás by byl ochoten vzít na sebe podobné břímě nebo alespoň vypomoci při podobné akci?

Loňské setkání je již dávno za námi a zůstaly nám na něj, věřím, jen pěkné vzpomínky. Velmi rychle se však blíží léto a s ním již III. Setkání přátel Akit Rožnov 99, který se bude konat ve dnech 7.-8.8. 1999. Místo konání bude stejné jako minulý rok. Srdečně zveme všechny majitele a obdivovatele Akit. O přihlášku je možno požádat na adrese: Ladislav Kortiš, Horní Paseky 704, 756 61 Rožnov pod Radh. Tel.: 0651/571 59, 0602/16 48 39. Uzávěrka: 16.7. 1999.

Vítězové jednotlivých kategorií

Psi - třída štěňat
Date No Toshi Tozama (Ch. Kochi of Daitosha, Dada Toshimi Jakobín) ch. Kortiš L., m. Kišš J.

Třída dorostu
Amai Tomodachi (Ch. Auroras Kumamoto Go, Lekora Veda), ch. RNDr. Poc P., m. Kolbábková J.

Třída mladých
Hawkei Czech Jakobín (Ch. Auroras Kumamoto Go, Diana Toshimi Jakobín), ch. Ing. Blatoňová H., m. Krabčáková B.

Třída otevřená
Bushi Tozama (Ch. Kochi of Daitosha, Auroras Sky Flower), ch. Kortiš L., m. Motyka T.

Třída vítězů
Agari Kazari Toyo Ken (Ch. Kaga of Shingetsuen, Chikara Almajů), ch. Dědičová E., m. manž. Jenčkovi

Třída veteránů
Ich. Ajah Veda (Dracos Nakama, Sumakamanari Kima), ch. Vejvoda J., m. Ing. Stein G.
Nejkrásnější pes výstavy: BUSHI TOZAMA

Feny - třída štěňat:
Dóshi Tozama (Ch. Kochi of Daitosha, Dada Toshimi Jakobín), ch. Kortiš L., m. Doležel M.

Třída dorostu
-
Třída mladých
Heiki Czech Jakobín (Ch. Auroras Kumamoto Go, Diana Toshimi Jakobín), ch. Blatoňová H., m. Lichtblaudová J.

Třída otevřená
Auroras Sky Flower (Ryuhmei Maru Go Kyuhshuh Mochimatsu, Auroras Destiny), ch. Smith D., m. Kortiš L.

Třída vítězů
Dada Toshimi Jakobín (Ch. Kaga of Shingetsuen, Joys Michiko Go), ch. Ing. Blatoňová H., m. Kortiš L.

Nejkrásnější feny výstavy: AURORAS SKY FLOWER
Celkový vítěz Ceny Radegasta 98: BUSHI TOZAMA
Nejkrásnější pár psů: BUSHI TOZAMA, HEVIA CZECH JAKOBÍN

Vítězové doprovodných soutěží:
Nejkrásnější Hokkaido Ken: Akuri Šumící Křídla (Ich. Jacob de Takara, Ich. Jakobinne Kuriyama Yonebayashiso), ch.+m. Ing. Stein G.
Nejkrásnější Američan: Eiri Čivaki, maj. Majnuš M.

Autor textu: Hana Blatoňová
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru