Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Klubová výstava karelských medvědích psů
Sdílet:

Klubová výstava karelských medvědích psů

Dne 8. května 1999 se v Praze ve Vojanových sadech, při VI. ročníku Memoriálu Jaroslavy Markové, konala klubová výstava Klubu Karelských medvědích psů a lajek. Na výstavu bylo přihlášeno 7 KMP - 4 psi a 3 feny.

Chladnější počasí hrálo do karet

Slavnostní zahájení výstavy bylo v 10 hod. a hned potom začalo posuzování. Kareláci se na řadu dostali až kolem poledne. Naštěstí pro ně, tentokrát bylo chladnější počasí, na obloze se honila mračna a nebylo jisté zda nezmoknem. No prostě nic moc pro pánečky, ale naši seveřané byli rozhodně čilejší než za parných dnů. Takže, když se dostali do kruhu, byli čilí, veselí a pěkně se předvedli.

Boj o tituly

Jako první nastoupil ve třídě otevřené pes Alf Moravský medvídek. Tento velice hezký pes byl bohužel poněkud hendikepován nedávným zraněním, takže nebyl ve zcela ideální kondici, ovšem i tak dostal známku V1, res. CAC. Druhý přihlášený pes do této třídy, Aras Moravský medvídek se výstavy nezúčastnil. Ve třídě mladých byl přihlášen roční pes Hart Nalle. Tento pes dostal ocenění V1, CAJC. Ve třídě vítězů byl předveden krásný čtyřletý pes Flash Nalle. Bylo vidět, že pes je již na výstavách zkušený, pěkně se předvedl a zaslouženě získal titul V1, CAC, BOB a klubový vítěz.

Feny byly přihlášeny 2 do třídy dorostu a 1 do třídy otevřené. Ve třídě dorostu soutěžily sestry Caroline Pikimusta a Conie Pikimusta ve stáří 6 měsíců. Rozhodčí u obou vyzdvihl (i přes jejich mládí) určité ušlechtilé rysy a zadal oběma známku velmi nadějná. Ve třídě otevřené se prezentovala dvouletá fena Ark Moravský medvídek. Tato fena získala ocenění V1, CAC.

Musím říct, že pan rozhodčí, PhDr. Vladimír Mojžíš, se svého úkolu zhostil skutečně vzorně. ĺádné velké protahování, posuzování mělo spád, aniž by toto tempo ohrozilo kvalitu posuzování. Psy hodnotil nahlas, takže přihlížející dobře rozuměli jeho výkladu, u každého psa vyzdvihl jeho klady, ale upozornil i na případné nedostatky, zdůvodnil, proč psovi přiděluje určitou známku.

Celkový dojem z výstavy byl velice dobrý

Prostředí Vojanových sadů je pěkné (kdo by to byl řekl, že v centru Prahy je tak klidný koutek, uzavřený ruchu velkoměsta). Hned při vstupu do sadů byla tabule s mapkou rozmístění jednotlivých kruhů a seznamem plemen, která se v určitém kruhu vystavují. Kruhy byly prostorné, na travnatých plochách, které našim psům vyhovují nejlépe. Majitelé pejsků byli u brány zásobeni sáčky na případné exkrementy jejich miláčků, takže se návštěvník ani nemusel příliš obávat, že šlápne do něčeho nemilého, což nebývá na jiných výstavách zvykem. Na závěr mohu pouze říci, že výstava se vydařila a nám nezbývá, že se těšit na další, která se koná zase za rok na stejném místě.

Autor textu: J. Dopitová
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru