Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Seznamte se, knírač malý
Sdílet:

Seznamte se, knírač malý

Psi
Druhy a plemena

Dovolte, abych se představil, jsem Malý knírač barvy černostříbřité, pohlaví pes a jmenuji se Cruise Tom z Dixie, ale všichni mi říkají Tomíku.

Moje panička

Moje panička cvičí a motá se kolem psů již přes 20 let, ale nikdy předtím neměla malého knírače. A popravdě, ani ho nikdy nechtěla, protože knírači, které dříve potkávala na výstavách a cvičištích, byli velmi uštěkaní, nervózní a ani nebyli elegantní, tak jako dnes.

Protože život přináší změny, musela se přestěhovat do Prahy a tím pádem nastal problém, jakého psa si pořídit do panelového bytu. Vždycky měla psy větší a umístěné v kotci. Manžel nebyl nijak nadšený, že by měl do bytu přijít jakýkoliv pes, ale nakonec se domluvili, že najdou plemeno, které bude vyhovovat. Byla to nakonec volba jeho a byl vybrán malý knírač. Barvu si panička vybrala sama a také chovatele, u kterého si mou maličkost zamluvila.

Bydlíme v paneláku

Jelikož panička si nedovede svůj volný čas představit bez cvičáku, odmalička jsem běhal mezi velkými psími kamarády a proto se nebojím velkých psů a změna prostředí se mnou nic nedělá. Brzy jsem všude jako doma. Je to velká výhoda na výstavách, kde nejsem nijak nervozní z velkého množství lidí a psů. Cvičím společně s německými ovčáky, dobrmany a nevadí mi to. Mám sice pár špatných zkušeností s velkými psy, kteří mě považovali za kořist a trochu mi pocuchali fasádu. Ale rychle jsem se vzpamatoval a dávám si větší pozor. Když zjistím, že ten velký hafan si chce jen hrát, jsem ochoten, ale dám jasně najevo, že k těsnému kontaktu, vzhledem k mé velikosti, docházet nebude. Po zkušenostech se mnou zjistila panička, že knírači nejsou nervozní a zbytečně uštěkaní, že je to jen v lidech. Každý pes - i knírač - se dá vychovat, aby nebyl naobtíž svému okolí. Bydlíme v paneláku a kdyby mě sousedi nepotkali, ani by nevěděli, že tam také bydlím.

Mé úspěchy

V loňském roce jsme úspěšně složili zkoušku ZMMP, v letošním roce zkoušku BH a moje menší panička (dcera Denisa) se mnou běhala na závodech v Agility a vyběhali jsme si MA1 na výbornou. Také na výstavách si vedeme dobře - zatím „máme" 8x CAC, r. CAC, CACIB (z toho měla panička velikou radost) r. CACIB, 8x ČKŠ, 3x BOB, na výstavě v Brně jsem byl na druhém místě ve skupině II. FCI a tak dále. Vyběhal jsem si Českého a Klubového šampiona a to za dva výstavní roky. Také jsem se stal úspěšným otcem a těším se, že moji potomci se ukáží na nějakých chovatelských akcích. Pilně cvičíme na ZMP 1, chtěli bychom zkusit i další. Jsme s paničkou ale smutní, že cvičíme sami a rádi bychom , kdyby nás - kníračů (malých) cvičilo více. Poslední dobou se nám zdá, že se knírač stává módním plemenem a jeho pracovní vlohy zanikají. Vždyť je to ideální plemeno pro toho, kdo chce se psem cvičit, ale nemá prostory anebo fyzičku na velkého psa.

Přeji vám všem hodně úspěchů na poli výstavním i v životě samotném a určitě se někde na výstavě uvidíme.

Autor textu: Lenka Fejerová
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru