Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Modráčci
Sdílet:

Modráčci

Psi
Všeobecné

Chtěli bychom požádat širokou veřejnost o pomoc při rozšíření chovatelské základny pražských krysaříků, ve velmi oblíbené a žádané barvě “modrá se z...

Chtěli bychom požádat širokou veřejnost o pomoc při rozšíření chovatelské základny pražských krysaříků, ve velmi oblíbené a žádané barvě “modrá se znaky”. Ale všechno popořadě.

Do třetího tisíciletí vstoupil Klub přátel psů pražských krysaříků velmi inovativně a s odvahou uznat ke dvěma povoleným barevným rázům dvě barvy nové, modrou se znaky a hnědou se znaky, a to na základě genetického založení a narození takto zbarvených štěňat ze spojení průkazových jedinců. Plemeno Pražský krysařík je plemeno regenerované a s jeho zušlechťováním dochází i k rozšíření barevných rázů. Chovatelská činnost ale potřebuje čas a tak žádáme příznivce i odpůrce modré barvy, aby dopřáli chovatelům dostatek času pro rozšíření chovatelské základny. A protože je barva modrá se znaky autosomálně recesivní, to znamená, že ze dvou modrých jedinců se narodí vždy modrá štěňata, hledáme touto cestou další nalezence pro regeneraci.

Z dostupných materiálů víme, že vůbec první takto zbarvené štěně se narodilo v chovatelské stanici SKORPIUS paní Petry Sukové ze spojení dvou jedinců barvy černá se znaky, fenky Báry Maskot a tehdy velmi oblíbeného krycího psa Harise z Hvězdičky. Toto spojení nebylo možné opakovat, protože fenka onemocněla zánětem dělohy a byla následně vykastrována. Pejsek tragicky zahynul. Této barvě se chovatelé nevěnovali, protože ji považovali za náhodu. Až když se objevili další takto zbarvená zvířata - nalezenci, začali jí i chovatelé věnovat pozornost.

První nalezenou fenkou je Jetty paní Paraščincové z Českých Budějovic. Zaregistrována byla ale jako poslední, jelikož doplatila na nepochopení několika členů klubu k této barvě.

Další fenkou byla Margareta opět z Českých Budějovic. Majitelé se organizovanému chovu nechtěli věnovat a fenka nakonec nešťastně zahynula.

Třetí fenkou je Píďa pocházející z Písku v majetku paní Ing. Zuzany Černé. Ta byla zaregistrována z nalezenců jako první.

A i když to vypadá, jako by kolébkou tohoto líbivého zbarvení byly jižní Čechy, obracíme se na všechny, kteří takto zbarvené zvířátko mají nebo o něm ví. Nebojte se nám se svým modráčkem pochlubit. Nenechte se zmást ani pojmenováním této barvy, už jsme slyšeli ledacos např. stříbrná, šedá, plesnivá i bílá káva. Doslechli jsme se, že takto zbarvený psík se nachází v Jindřichově Hradci nebo jeho okolí, další byl zakoupen z Hradce Králového a měl by se nacházet v Českých Budějovicích. Z vlastních zkušeností víme, že jsou takto zbarvená zvířata považována za něco nenormálního, jsou často zatracována a jejich osud je nejistý. Pokud se vám zdá, že váš pejsek je podobný těm na fotografiích, zašlete nám jeho fotografii a jeho výšku měřenou v kohoutku (to je místečko na hřbetě hned za krkem), jeho věk a jméno. Snad si vzpomenete odkud ho máte a jak byli zbarvení rodiče. Za každou informaci vám budeme vděčni. Nezapomeňte na vaši adresu a telefon. 

Autor textu: Vladimíra Grečnárová
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru