Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Chovná, či chovatelská stanice?
Sdílet:

Chovná, či chovatelská stanice?

Psi
Všeobecné

Chtěla bych rozluštit otázku správnosti užívání termínu chovatelské či chovné stanice. Mám mezinárodně registrovanou chovatelskou stanici Dar minu...

Chtěla bych rozluštit otázku správnosti užívání termínu chovatelské či chovné stanice. Mám mezinárodně registrovanou chovatelskou stanici Dar minulosti, ale v PP mojí fenky Chodského psa je uvedeno jméno psa a chovné stanice. Někde raději využívají zkratek ch. st. anebo chov. stanice, jen aby se tomuto problému vyhnuli. I mezi chovateli panují rozdílné názory. Když před někým prohlásím, že již mám zaregistrovanou chovatelskou stanici, opraví mě, že je to chovná stanice a obráceně. Jednou jsem v časopise četla názor jednoho čtenáře, který se rozčiloval nad neznalostí některých lidí a vysvětloval, že termín chovatelská stanice je odvozen od chovatele, kterému ta stanice patří a ta nemůže být nikdy chovná, jako pes nebo fena. Ty mohu uchovnit na bonitaci, stanici nikdy. V jedné knížce jsem nedávno zase četla, že název chovatelské stanice je nesprávný, že se to odvozuje od chovu a proto tedy chovná stanice. Je v tom zmatek a mne z toho jde hlava kolem. Tak kde je pravda? Může to někdy někdo uvést na správnou míru? Asi vždy budou chovatelé rozděleni na dva tábory a každý bude mít svou pravdu, jen někteří zmatenci budou běhat z jedné strany na druhou a nebudou vědět, kam se přiklonit. Asi podle okolností chvíli tu a chvíli tam.
Tato otázka se objevuje opravdu často a tak jsem požádala o odpověď přímo ČMKU.
Ze sekretariátu ČMKU mi odpověděla paní Hřebíčková:

Vážená paní,
zkonzultovala jsem Váš dotaz a problém je v tom, že dříve se užívalo termínu chovná stanice (tento termín najdete právě například na PP pro chodského psa, ale tyto formuláře byly vytištěny na speciálním papíře a v dobré víře, že nebudou změny, ve velkém počtu). Nový formulář ČMKU pak již respektuje Chovatelským řádem uváděný termín chovatelská stanice. Termíny uváděné v různých publikacích bohužel nemůžeme ovlivnit, neboť někteří autoři nevyužijí konzultaci a píšou co chtějí. Mělo by to být potom na bedrech recenzenta, ale zase záleží z jakého oboru je a jestli sleduje směrnice a rady námi vydávané.
S pozdravem Hřebíková - sekretariát ČMKU
Autor textu: Vladimíra Grečnárová
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru