Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Strava a moji bulteriéři
Sdílet:

Strava a moji bulteriéři

Psi
Krmení

Asi jsem zvláštní veterinář. Nejméně v polovině případů v ordinaci probíhá úvodní rozhovor takhle: "Čím krmíte?" "No, my dáváme jenom granule a konzervy, žádné syrové maso!" ... "Tak já vám trochu změním jídelníček."

Štěne jako dítě?

Bohužel psi krmeni konzervami skončí v ordinaci často po několika měsících, psi krmeni granulemi po několika letech. Určitě nepotěším spoustu kolegů, ale já prosazuji klasickou stravu. Základ je syrové maso a syrová vejce.

Jak jsem vypozorovala, dítě i štěně má rádo to, co má ráda matka. Snažím se krmit březí fenku tak, jak chci, aby jedla štěňata. Ne vždy to jde, protože polovina bulteriérů trpí nechutenstvím nebo jsou vybíraví.

Moje štěňata jsou přikrmována mlékem s banánem a tvarohem, většinou od 3 týdne. Jako zdroj uhlohydrátů používám obilné kaše bez cukru. Od čtvrtého týdne je základem syrové maso. Protože je drůbeží levnější a méně alergenní, častěji mají kuřata. Vždy ale podávám Probican pastu nebo prášek. Zlepšuje trávení, stabilizuje střevní mikroflóru. S Probicanem začínám brzy po porodu kvůli osídlení střeva kulturní mikroflórou.

Moje štěňata dostávají 2/3 bílkovin, zbytek jsou uhlohydráty (obilné kaše, vločky, rýže, těstoviny) a ovoce a zelenina. Vločky vařím v mikrovlnné troubě, neboť v dobách, kdy jsem ji neměla, jsem spálila všechny hrnce. Radím 3x tolik vývaru z kostí nebo mléka (aby natáhly chuť) než je vloček a vařit 20 - 30 minut. Vločky považuji za nejvhodnější. Do krmiva míchám sušené byliny (meduňku, řepík, pampelišku, kopřivu...), mořské řasy, později i Gelacan (a kostní moučku - dle potřeby). Na rozdíl od slečny Reichlové si stále myslím, že i bulík potřebuje přídavek želatiny a minerálních látek. Dávkuji zásadně individuálně.

Štěňata krmím vlažným krmivem. Začínám asi tak 8x denně a končím 4 - 5x v době odběru. Záleží na počasí. Čím chladněji, tím častěji. Granule mají moje štěňata stále nasypané.

Dospělí žerou 1 - 2x denně

Ti všežraví dospělí mají zbytky po ostatních s bylinami, biotinem, případně pupalkou a jedí 1x denně. Ti hubení a vybíraví ráno snídají, v zimě vlažné drůbeží hlavy syrové, kuře pečené s kmínem a majoránkou bez soli, loupáček, tvaroh, bobíka, suchý rohlík. Byliny a pupalku kápnu do tlamy. Granule a škvarky dostanou na několik hodin, pak je odeberu. Večeří něco jiného, než snídali. Často jim nechám výběr přes noc. Fidzhitovi musíme dělat letadýlka s jídlem kolem hlavy, kutálet slepičí hlavy a pohazovat pečená křidýlka. V mládí ho naučili jíst málo a jen suchý chleba. Ten má stále rád.

Vnitřnosti vždy vařím, protože z nich mají psi průjem. Kosti dávám hovězí s masem, vepřové, kuřata celá kromě stehenních kostí, krůtu a králíka nikdy. Kosti nerozdrtí ani můj drtič.

V syrovém bílku je avidin, který snižuje účinek biotinu. Raději dávám jen žloutky a bílky jednou za týden uvařím s vločkami nebo upeču buchtu. Ale není to zase tak důležité.

Rybím tukem jen potírám kůži, neboť jsem mockrát viděla předávkování, které se klinicky projeví "jiným druhem rachitidy". Za vynikající považuji pupalkový olej, který pijeme s Medeou denně a já si ho mažu i na obličej. Tento přepych dopřávám jen šampiónkám a Corvatovi Donaldovi. Pupalkový olej je protizánětlivý, regeneruje kůži, vlasy, svaly i klouby.

Ovoce dostávají moji psi na hraní. Héra sežere i slupky z odpadkového koše. Zeleninu krátce povařím, protože tak je pro psa optimálně stravitelná. Syrovou nestráví, ale pěkně se po ní vykálí.

Na stabilizaci střevní mikroflóry je vynikající povařený ječný šrot a krmná řepa, asi tak 2 minuty. Není to strava pro psa, ale pro střevní bakterie. A když ty budou silné a zdravé, bude náš pes trávit a vstřebávat živiny optimálním způsobem.

V 99 % souhlasím se slečnou Reichlovou a přeji vám příjemné vytírání mastných podlah, až budete pohazovat kuřecí křidýlka.

Autor textu: MVDr. Simona Müllerová
Autor fotografií zdroj: MVDr. Simona Müllerová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru