Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Bandog - starý známý nebo nové plemeno?
Sdílet:

Bandog - starý známý nebo nové plemeno?

Psi
Druhy a plemena

Již loni byl ve Fauně otištěn článek: Méně známé plemeno psů - Bandog. Hodně lidí se ptá, "co" to vlastně bandog je, jak má vypadat, z čeho vznikl, nač se používal a používá.

Původ a charakteristika

Při objasnění původu se musíme vrátit do Anglie 16. století. Názvu bandogge použil v literatuře poprvé již dr. Johannes Caius (De Canibus Britannicis, Londýn 1570), přičemž pojmenování tohoto hlídacího, strážného psa bylo odvozeno od skutečnosti, že během dne byl uvázán (banned) řetězem u boudy na dvoře statku a večer a v noci vypouštěn, aby se volně potuloval a hlídal území pánova pozemku. Za pozoruhodnou byla již tehdy považována schopnost dobrého bandoga nikdy nepřekročit pomezní - hraniční čáry pozemku (boundaries). Podrobnější popis těchto psů podává v roce 1586 William Harrison v díle "Description of England". Postupem času a díky nekontrolovanému křížení bandog skoro vyhynul. V 50. až 60. letech minulého století se americký veterinář dr. Swinford snažil "znovu vytvořit" bandoga - silného, odvážného a zároveň vyrovnaného psa. Křížil velká molossoidní plemena psů s pitbulteriérem. Výsledkem byl mohutný pes pevné kostry s hbitostí pitbulteriéra.

Povahově je bandog výborným rodinným psem. Zbožňuje svou rodinu a hlavně děti, ke kterým má silný ochranitelský vztah. Výborně se také cvičí - co se jednou naučí, nepotřebuje neustále opakovat a procvičovat. Při obraně reaguje okamžitě a velmi razantně.

U bandoga nejsou známy žádné dědičné choroby. I přes svou krátkou srst bez podsady je nenáročný na ubytování. Rovněž na výživu není toto plemeno nikterak náročné.

A jak má vlastně vypadat?

Bandog je silný, svalnatý pes, obdélníkového formátu, inteligentní, vytrvalý, aktivní a spolehlivý, zcela oddán své rodině. Co se týče velikosti psa, kohoutková výška u psů je dána min. výškou 60 cm, u fen min. 50 cm. Horní hranice není stanovena. Orientační hmotnost psa je 50 kg, feny 40 kg. Hmotnost nesmí psa omezovat v pohybu a jeho přirozené aktivitě, přesto by neměla být výrazně menší, než je uvedeno výše. Zbarvení bandoga: žíhaní (světle, tmavě), zlatí, skořicoví, černí, modří. Jsou povoleny bílé znaky (náprsenka, tlapy), nesmí však přesáhnout zbarvení více než z jedné čtvrtiny těla!

Zájemcům o štěně

V současné době pracujeme na brožuře + CD Bandog, kde bude uveden celý standard plemen i jeho využití. S našimi psy jsme již dokázali nejen že jsou vynikající hlídači (např. u bezpečnostních agentur), ale byli již vyzkoušeni i při vyhledávání drog a výbušnin, ve služebním výcviku, dokonce nyní připravujeme fenu bandoga pro canisterapii. V řadách Bandog klubu máme i psa oceněného titulem Champion (Český Těšín 2000).

Bohužel hodně "rádoby chovatelů" kříží bandogy zcela bez rozmyslu s dalšími plemeny, nebo s jedinci s blízkou příbuzností. Setkala jsem se s případem, kdy "synovec kryl tetu", štěňata byla vydávána za potomky psa dovezeného z daleké ciziny (vesnice 10 km), byla s výraznými podkusy a s deformací kostry. Rovněž se můžete setkat s bílým bandogem (pravděpodobně spojení argentinská doga a pitbulteriér), vydávaného za raritu! Ne, takto opravdu bandog vypadat nemá!

Případní zájemci o štěně by se měli předem informovat o původu obou rodičů. U importovaných psů je možné požadovat předložení dovozního potvrzení. U členů Bandog klubu je tato skutečnost uvedena v "klubovém průkazu původu".

Více informací je možné získat na níže uvedených adresách a telefonech. Přejeme všem majitelům a zájemcům o toto plemeno mnoho krásných společných let s tímto Panem psem.

 

Hana Kubáňová,17. listopadu 17, 747 06 Opava 6, tel.: 0653-715529, mobil 0723/703 164

Milan Pfeiler, Ke golfu 133, 360 01 Karlovy Vary, mobil 0602/463 920

Autor textu: Hana Kubáňová
Autor fotografií zdroj: Hana Kubáňová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru