Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Dotaz: Jak funguje Váš brněnský klub bullteriérů?
Sdílet:

Dotaz: Jak funguje Váš brněnský klub bullteriérů?

Psi
Všeobecné

Jaké jsou podmínky členství?

Paní MVDr. Müllerová,
Váš článek v časopise Fauna mě velmi zaujal. Mám už třetího bullteriéra. První dvě byly bílé fenky. Po té druhé jsem si ponechal štěně psa. Je velmi přátelský a poslušný. Má jeden zlozvyk. Při velké radosti apod... se začne točit dokolečka za svým ocáskem. Slyšel jsem, že se jedná o poměrně často se u bulíků vyskytující zlozvyk. Vyzkoušel jsem odpuzující sprey, kterým jsem mu konec ocásku postříkal. Nemohu říci, že by to pomáhalo. Většinou trochu pomůže, když ho odreaguji na oblíbený míček nebo ho důrazně okřiknu. Nevíte o něčem účinnějším? Nemáte s tímto zlozvykem zkušenosti? První dvě fenky na něj netrpěly.

Jak funguje Váš brněnský klub bullteriérů? Jaké jsou podmínky členství?
Předem Vám děkuji za odpověď.

Vaněk Jaroslav

Odpověď pro pana Vaňka

Spousta bulteriérů trpí tímto zlozvykem. Většinou to dělají z nudy nebo při velkém vzrušení. Teprve v jedné anglické knize jsem se dočetla, že jde o mozkovou poruchu. Autor píše, že je to forma epilepsie, já se domnívám, že o epilepsii nejde, neboť jsem viděla stovky epileptiků, kteří se projevovali zcela jinak a stovky bulíků, točících se za ocasem, kteří jiné známky mozkové poruchy neprojevovali. Nicméně souhlasím s tím, že je to častý problém. Může skončit i několikadenním točením, které skončí vyčerpáním psa. Často jde o vzrušivé jedince, častěji ze zahraničních krytí nebo z příbuzenské plemenitby.
Zbavit psa tohoto zlozvyku je téměř nemožné.

Nejlepší je odpoutat pozornost a zaměřit psa na hru nebo výcvik. Pokud si těchto projevů nebudete všímat nebo okamžitě přerušíte tuto aktivitu jinou činností, projev se zmírní. Naopak pokud se se psem budete radostně vítat nebo si hrát při točení, velmi rychle bude tuto činnost prodlužovat a zvýrazňovat.

Klub bulteriérů je pouze jeden a nevím o existenci žádného jiného sdružení bulteriérů. Matrikářem jediného Klubu anglického bulteriéra je: R. Prajzler, Šmeralova 10, Praha 7, 170 00, jedinou podmínkou členství je zaplatit poplatek 350 Kč na jeho adresu a poslat své nacionále.

Autor textu: MVDr. Simona Müllerová
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru