Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Vážená redakce Fauny,
Sdílet:

Vážená redakce Fauny,

Psi
Všeobecné

jsem Vaše čtenářka a proto jsem musela zareagovat na Váš článek, který vyšel ve čtvrtém vydání tohoto roku pod názvem „Kdo chce psa bít...“ Sama js...

jsem Vaše čtenářka a proto jsem musela zareagovat na Váš článek, který vyšel ve čtvrtém vydání tohoto roku pod názvem „Kdo chce psa bít...“

Sama jsem majitelkou psa pitbulteriéra, jedné z ras, které se dotýká navrhovaný zákon. Nechci obhajovat tzv. bojová plemena či nebezpečné psy, chtěla bych jen sdělit své poznatky, jak se žije s pitbulteriérem.

Ještě před zakoupením výše uvedeného psa jsem již pracovala ve Zverimexu, kde se se psy různých ras setkáváme několikrát denně. Nikdy se mi nestalo, že by mě některý z výše uvedených plemen napadl i když jsem mu zkoušela náhubek, vodítko či obojek. Všichni byli velice vyrovnaní, přestože jsem pro ně byla úplně cizí člověk. Na druhou stranu se však stalo, že mě kousl pes menšího vzrůstu, neboť byl ze mě jako cizího člověka nervózní.

V mém soukromém životě jsem poznala lidi, kteří se snaží pochopit problematiku zákona. Když jsem se přestěhovala na sídliště se svými dětmi a půlročním psem, lidé se mnou odmítali jezdit výtahem, obcházeli velkým obloukem.

V současnosti naštěstí poznali, že náš pes během naší nepřítomnosti v bytě neobtěžuje sousedy štěkáním, že je vychovaný a lidí si vůbec nevšímá. Na procházkách si klidně může hrát s ostatními psy, aniž by vyvolával jako první rvačku či je okamžitě zadávil jak je všude propagováno. Pravdou je, že mají napadání ostatních v krvi, neboť k tomu byli léta vychováváni, ale při správné výchově, obezřetnosti a s těmito zkušenostmi se výše uvedení psi dají dobře zvládnout, aby mohli být součástí naší společnosti.

Našeho psa při venčení přesto vodíme na vodítku, abychom zbytečně neprovokovali ostatní lidi, kterým to vadí a neděsili lidi, kteří se bojí jakýchkoliv psů. Ovšem dost často se stává, že malí psi běhají bez vodítka, neposlouchají své páníčky a paničky, skákají na dospělé i na děti, štěkají a provokují psy, kteří jsou na vodítku, běhají před a do obchodů s potravinami zase bez vodítka.

Lidé, kteří soudí a odsuzují jenom určité rasy, by se měli zamyslet i nad tímto problémem a rozhodně by se neměli všichni psi házet do jednoho pytle.

Sama jsem názoru, že každé napadení lidí psem by mělo být řádně potrestáno, ale spíše u jeho majitele, neboť sám pes je odkázán pouze na svého pána a těžko může ovlivnit svoji vlastní výchovu. A právě zde by se měl zákon zpřísnit, aby si každý majitel psa uvědomil případné následky.

S tímto bych se s vámi chtěla rozloučit a popřát vám mnoho dalších kvalitních článků, které vychází ve Vašem časopise.

Autor textu: Iveta Paumanová
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru