Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Rozdíl mezi černě zbarveným Hovawartem a Flat-Coated retrívrem
Sdílet:

Rozdíl mezi černě zbarveným Hovawartem a Flat-Coated retrívrem

Psi
Druhy a plemena

Jaký je rozdíl?

Byla jsem na výstavě psů a viděla jsem černého psa, o kterém jsem si myslela, že je to černě zbarvený Hovawart. Jaké bylo moje překvapení, když mi majitel sdělil, že se jedná o plemeno zvané Flat-Coated retrívr. Mohli by jste mi vysvětlit rozdíl?

Jana

Povaha a využití

Rozdíl mezi těmito plemeny je na první pohled opravdu minimální. Zda se jedná o černě zbarveného hovawarta či Flat Coated retrívra pozná opravdu jen odborník, nebo chovatel, který jedno z daných plemen již nějaký čas chová. Je mnoho plemen, která jsou si velmi podobná, jen pro příklad: Estrelský horský pes a leonberger, saarlosův vlčák a československý vlčák, samojed a velký bílý špic, zlatý retrívr (golden retriever) a plavě zbarvený hovawart, nebo šarplaninec a kavkazský pastevecký pes (ve stejné barvě), a opravdovým oříškem je také podhalaňský pastevecký pes a slovenský čuvač, navíc jim ještě podobný kuvasz a maremmansko - abruzzský pastevecký pes, atd...

Plemen je nepřeberné množství, ale většinou se i ti s velmi podobným vzhledem různí v povaze či využití. Právě především v tomto se liší hovawart od flata. Hovawart je vynikající hlídač, řadí se mezi služební -- pracovní plemena a je schopen výcviku ve stopování, poslušnosti a také v obraně. K lidem je spíše nedůvěřivý a uznává pouze svou rodinu. Flat coated retrívr je plemeno lovecké a také k lovu používané, přesto čím dál častěji je vyhledáván coby pes čistě rodinný. Je velmi kamarádský, laskavý a vstřícný ke všem lidem, tedy ne jen k rodině. Hlídání nebere zrovna vážně. 

Co se týče exteriéru, konkrétní rozdíly jsou těžko popsatelné, byť rozdíl v nich je. Flat coated retrívr je většinou lehčí tělesné konstrukce, má užší a mírně delší hlavu, plochou lebku, stop jen lehký a pozvolný, uši malé, krk spíše delší, ocas poměrně krátký, vždy rovný, může být v pohybu nesen i “vesele”, ale nikdy ne nad hřbetem, srst je hustá, jemné až střední textury a tzv.plochá, ojediněle je vidět také v barvě játrově hnědé a jeho velikost se pohybuje mezi 56 a 61 cm. Hovawart měří 58 - 70 cm, tedy je zpravidla o trošku větší, zbarvení srsti je nejen černé (které se vyskytuje nejméně), ale i plavé, či černé se znaky. Čelo má široké a klenuté, stop lehký ale zřetelný, uši daleko od sebe, avšak vysoko nasazené, spíše malé, přesto dosahují nejméně ke koutkům pysků, krk středně dlouhý, záď je mírně spáditá, ocas dosahuje až pod patní kloub (tedy delší než u flata), ne však zcela na zem, podle nálady nesen svěšený nebo zvednutý a to i až nad hřbetní linii, srst má lehce zvlněnou, delší, ale přiléhavou, nejdelší je na hrudi, břiše a ocase. Takže toto jsou vyzdvihnuté rozdíly mezi jmenovanými plemeny, byť povětšinou sotva patrné.

Autor textu: Eva Nohelová
Autor fotografií zdroj: Eva Nohelová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru