Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
World Dog Show Amsterdam 2002
Sdílet:

World Dog Show Amsterdam 2002

Čínští chocholatí psi světovými šampiony! Myslím, že jména historicky prvních vítězů z Česka v kategorii chovatelských skupin by neměla být zap...

Čínští chocholatí psi světovými šampiony!

Myslím, že jména historicky prvních vítězů z Česka v kategorii chovatelských skupin by neměla být zapomenuta. Sama jsem se u pamětníků pídila po tom, zda vůbec někdy stála česká chovatelská skupina na 1. místě na světové výstavě. Evidence takových a podobně významných počinů v naší kynologii bohužel neexistuje a další pátrání je reálné jen několik desítek let zpět. Zaručeně vím, že k takovému vítězství nedošlo od roku 1989. V období dalších dvou desítek let zpět bylo skoro zázračné, podařilo-li se vyjet na světovou výstavu vůbec někomu, natož chovatelské skupině. Přesto se obracím touto cestou na všechny z vás, kteří mají informace o případných vítězích této kategorie na světové či evropské výstavě. Napište mi prosím. Možná se nám podaří historické tabulky úspěchů české kynologie zrestaurovat.
A teď už vás vítám ve skupině čtyř šampiónek, které stály 6.7.2002 na nejvyšších světových stupních slávy. Všechny se narodily v chovatelské stanici Modrý květ. Pan Pospíšil se 30 let věnoval chovu afgánských chrtů, ale až čínští chocholatí psi dokázali jeho poctivé chovatelské snažení zúročit. V rodokmenu tří soutěžících fen (Ellie, Eylin, Gessi) najdete jako otce veleslavného amerického šampiona Gingery´s Krimson N Clover. Ten dal fenkám typické zbarvení i velmi podobný typ. Francesca se pro změnu povedla po mamince, Ich. Báře Modrý květ. Zatímco Gessi je dcerou zakladatelky celé rodiny Modrokvětů - Etny Sasquehanna - ostatní psí slečny jí mají v rodokmenu jako babičku. A právě tady je, z pohledu všech souvislostí, možné hledat vyrovnanost exteriéru uvedených fen. Na výstavách se mohou diváci sami přesvědčit, že odchovance z Modrého květu lze většinou snadno rozpoznat. Jsou líbiví, elegantní a většinou úspěšní.

Kromě exteriérově podobných fen si padli do oka i jejich zapálení majitelé, kteří byli ochotní pro účast v soutěži skupin udělat maximum. Už od malička se všechny fenky připravovaly na svou výstavní kariéru. Jejich individuální zkušenosti a úspěchy v soutěžích se při společné účasti v Amsterdamu užitečně znásobily. Jestliže dáte dohromady čtyři zkušené vystavovatele a čtyři kvalitní feny, není možné, aby je někde nebylo vidět. První soutěžní křest si skupina odbyla na mezinárodní výstavě v Litoměřicích 2001, kde rozhodnutím Ing. Matyáše zvítězila. Při dalších “cvičných” soutěžích se pokaždé umístila na stupních vítězů. Přesto byl odjezd do Amsterdamu plánován jako akce víceméně propagační, protože dělat si iluze o možném umístění v silně obsazené soutěži (46 přihlášených skupin), se zdálo bláhové. Bylo třeba mnoha náhod i veliká dávka štěstí, aby se česká skupina čínských chocholatých psů mohla postavit na nejvyšší stupeň vítězů. Pravdou je, že účasti předcházela poměrně pečlivá a důsledná příprava psů i vystavovatelů. Bez patřičné péče se neobešel výběr oblečení a doplňků, ani společný nácvik v předvádění skupiny. Není vyloučeno, že výsledný dojem, který jednomu anglickému reportérovi připomněl hudební skupinu ABBA, přispěl k nevídanému rozuzlení soutěžního klání. Do České republiky, do malé zemičky v srdci Evropy, putuje nejen pohár za vítězství, ale i reklama pro českou kynologii. Přejme si, abychom na další podobný úspěch nemuseli čekat další desetiletí!
Chovatelská skupina Modrý květ - soutěžící na stupních vítězů zleva doprava:
Ch. Gessi Modrý květ (* 2.6.2000), 3x champion, 5x jun. champ., 3x BIG, 24x BOB, 17x CACIB ...
(Ich. Gingery´s Krimson N Clover x Etna Sasquehanna), maj: Ing. Libuše Brychtová (ch.s. z Haliparku)
Ch. Eylin Modrý květ (* 12.7.1999), 3x champion, BOB, 2x CACIB, Klubový vítěz ...
(Ich. Gingery´s Krimson N Clover x Ich. Beggy Modrý květ), maj. Lenka Fritschová (ch.s. Pupo-Haichi)
Ch. Francesca Modrý květ (* 25.11.1999), 2x champion, 1x res. BIG, 5x BOB, 3x CACIB, Národní vítěz ...
(Ich. Moonswift Prince Dante x Ich. Bára Modrý květ), maj. Ing. Markéta Šimečková (ch.s. Prague Limit)
Ich. Ellie Modrý květ (* 12.7.1999), interchampion, 3x champion, 3x BOB, Klubový vítěz, Národní vítěz ...
(Ich. Gingery´s Krimson N Clover x Ich. Beggy Modrý květ), maj. Jiří Pospíšil (ch.s. Modrý květ)

Dosavadní umístění chovatelské skupiny: (druh, místo, datum, umístění, posuzovatel, stát)
MVP Litoměřice 27.05.2001 - 1. místo (J. Matyáš, SR)
MVP Brno 01.07.2001 - 3. místo (M. Václavík, ČR)
MVP M. Boleslav 09.09.2001 - 3. místo (P. Řehánek, ČR)
MVP Č. Budějovice 14.10.2001 - 3. místo (V. Adlt, ČR)
MVP Nitra (SR) 04.11.2001 - 2. místo (V. Javorčík, SR)
SV Amsterdam 06.07.2002 - 1. místo (E. Wieldraaijer, Holandsko)


• Chipsi a Castanuella


• Chet a Chipsi

Více informací o ch.s. Modrý květ najdete na: www.modrykvet.zde.cz
Reportáž z Amsterodamu a mnoho fotografií na: www.nahaci.cz
Autor textu: ing. Libuše Brychtová
Autor fotografií zdroj: ing. Libuše Brychtová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru