Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Sibiřský hasky - jen závodní pes?
Sdílet:

Sibiřský hasky - jen závodní pes?

Psi
Druhy a plemena

Chtěly bychom čtenářům přiblížit toto krásné přírodní plemeno z hlediska vývoje, kterým se dnes ubírá. Jeho uznaný původ sahá do třicátých let 20. století. Byl známý jako saňový pes s vrozenou láskou k lidem. Na dalekém severu táhl saně, ale zároveň byl chován postupem času i v teplejších oblastech, kde samozřejmě v létě tahat saně nemohl. Mnoho lidí si dodnes myslí, že takový pes musí v horkém létě trpět. Z našich zkušeností víme, že jsou plemena, která v letním vedru strádají daleko více. Haskové v létě spodní hustou podsadu prostě vylínají. Zůstává jen krycí srst, která má dutý chlup, který chrání před přehřátím. Takže je jasné, že siberiani v létě netrpí víc, než jiná plemena.

Historie plemene

Z hlediska vývoje plemene u nás, který má už dvacetiletou tradici (20.9. 1981 byl u nás první vrh SH) se začala projevovat patrná různorodost v exteriéru i povahách podobně jako u jiných plemen. Zvláště pak během 80. let, kdy se začal rozvíjet sport, který si postupně získával stále více obdivovatelů. Prosazovány byly takzvané sportovní typy na vysoké noze a s delším hřbetem. Pořizovali si je většinou lidé sportovně založení. Smůlou pro takového psa bylo, když se dostal do rukou člověka, který na něho neměl čas nebo vůbec chuť s ním běhat. Takový pes trpěl nudou. Získal pak pověst psa vyjícího, neposlušného ba i hloupého. Majitelé haskounů by jistě nesouhlasili, ale určitě se s tímto názorem setkali. Mnoho chovatelů časem vyměnilo kvůli svým psům pohodlí městských bytů za skromné žití v chaloupkách kdesi na samotách.

Začátkem devadesátých let k nám byli dovezeni první psi jiného typu než byli vidět na závodech. Tito psi už splňovali statut původního amerického standardu plemene a také představy o výstavním typu, který samozřejmě také rád běhá. Tady je třeba poopravit představu co to znamená „běhá“. Původní haskové severu nikdy nebyli šlechtěni pro sprint a rychlost, ale především pro vytrvalost a schopnost táhnout náklady na velkou vzdálenost. Takže tito psi se potom nemohou měřit v rychlosti se psy tzv. sportovního typu šlechtěnými pouze pro rychlost. Postupem času přibývalo krásných jedinců s výstavními předpoklady a klidnějšími povahami. Také chovatelé začali jezdit krýt své feny do zahraničí, kde už tito psi byli dovezeni mnohem dříve.

Hasky ačkoliv má jméno sibiřský, má svůj původ v USA. Dnes je tam velmi široká chovatelská základna a nejznámější chovatelské stanice uznávané v celém světě. I u nás má mnoho jedinců v průkazu původu předky z těchto chovatelských stanic. Jejich potomci se objevují na výstavách a ve valné většině mají výborné výsledky jak u nás, tak v zahraničí. Je mezi nimi řada šampionů a interšampionů.

Husky v ČR

V ČR se časem chovatelé rozdělili na ty, kteří chtěli chovat krásné psy na výstavy, lépe ovladatelné při práci ve výstavním kruhu a chovatele zaměřující se na chov psů pro budoucí závodní kariéru. Všichni společně jsou ale členy jednoho chovatelského klubu, kde žádné dělení na typy není a i bonitace je pro všechny jednotlivce stejná. Bonitační kód pak uvádí nedostatky odchylující se od standardu.

S rozdělováním hasků na typy se v USA vypořádali celkem rozumně už dávno, prostě neexistuje. Jako země původu plemene s jedním standardem si toto nemohou dovolit. Zkrátka, kdo chce opravdu aktivně závodit, má možnost si pořídit jejich specifické závodní plemeno Alaska husky, kde se nehledí na exteriér, ale především na výkon. Vedou si své chovatelské programy a do chovu SH nijak nezasahují.

V polovině 90. let bylo ročně u nás zapisováno kolem 1000 štěňat. Poté začal zájem pomalu slábnout a bylo dost smutné, když si nějaký zájemce vyhlédl plemeno právě na výstavě podle vzhledu a povahy psů vystavovaných v kruhu a neznalý věci si pak koupil štěně ze sportovního chovu. Ten se najednou velmi lišil vzhledem i chováním. Je samozřejmé, že povahu psa jde výchovou hodně ovlivnit, ale základní rysy má pes vrozené. Proto by si měl zájemce o toto plemeno ujasnit k jakému účelu si psa pořizuje a podle toho si také zvolit. Buď psa čistě sportovního třeba na závody nebo veselého klidnějšího společníka.

Současnost

Dnes už je celkem z čeho vybírat. Ale často se stává, že se špatně vybraný pes daruje „z důvodu nedostatku času“. Pravda je, že si dospělý pes na podmínky, které mu vyhovují, dobře zvykne. Je však zbytečné se ho zbavovat, protože si majitel představoval něco jiného. Proto zájemci o toto nádherné plemeno by si měli nejdříve obstarat všechny dostupné informace. Především by to měl být sám chovatel, který by měl upozornit na všechny klady i zápory. Rovněž budoucí majitel by měl navštívit nějaké závody či výstavu a pak se rozhodnout, kterého psa chce. 

Pro koho je husky vhodný?

Když chce velmi aktivního a rychlého psa na závody, musí hledat mezi chovateli psů závodních. Kdo chce raději psa klidnějšího a ovladatelnějšího, pak v chovech psů výstavních. Neznamená to, že se zavazuje k chození na výstavy. Tito psi svou energii vybijí proběháním po zahradě nebo na delších vycházkách. Snáze se naučí bez škubání a potahování chodit na vodítku, když jsou k tomu vedeni od mala. Velmi rozporuplné je doporučení v inzerátech typu „vhodný k dětem“. Hasky je veselý kumpán při dětských hrách. Dítěti sice neublíží, ale je velmi samostatný a rychle se ve vzniklé situaci zorientuje a bez dohledu „pevné ruky“ toho dovede využít hlavně k úniku či jiným lumpárničkám. Je velmi inteligentní, samostatný a v žádném případě nebude hlídat, protože má vrozenou přátelskou povahu. Nikdy nesmí bý agresivní vůči lidem. Má silně vyvinutý lovecký pud a proto se musí dávat pozor na útěky (umí se rychle podhrabat, či překonat vysoký plot), mohl by v okolí zlikvidovat drůbež a jiné domácí zvířectvo. Jedinci od mala chovaní v panelácích jsou velmi šťastní, pokud se jim majitel dostatečně věnuje a umožní jim dostatek pohybu venku. Jinak většinu času prospí. Vůbec není pravda, že by tam nějak trpěl a strádal. Naopak je velmi rád v teploučku se všemi svými lidmi, kteří mu nahrazují smečku. Je důležité, aby pes měl svůj neměnný řád a aby pánem byl člověk, ne pes. Potom je soužití bez problémů. Takže budoucí majitelé hasků, nebojte se pořídit si haskouna, ale předem dobře rozvažte k jakému účelu si ho pořizujete a hlavně, zda na něho budete mít dost času.

Autor textu: Karla Forajtová
Autor fotografií zdroj: Bohumila Hořínková
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru