Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Evropská výstava jihoruských ovčáků Euro Youzhak 2002
Sdílet:

Evropská výstava jihoruských ovčáků Euro Youzhak 2002

Na konci srpna, resp. od 28. do 31. 8. se ve Zbraslavi u Brna sešli chovatelé, majitelé a příznivci plemene Jihoruský ovčák, aby nejen vystavili a viděli své oblíbené plemeno, ale také aby si předali zkušenosti a dozvěděli se opět něco nového. Právě zde se totiž konala 1.Evropská výstava jihoruských ovčáků, nazvaná “Euro Youzhak 2002”, provázena bohatým programem.

Prvotní zájem byl obrovský

To, že první ročník byl svěřen do rukou českých chovatelů, znamenalo velkou čest, ale zároveň i zodpovědnost. Na druhé straně to byla velká výhoda a příležitost pro všechny majitele jihoruských ovčáků v České republice. Je ovšem velmi zarážející, že i přes velkou informovanost, perfektní zázemí i bohaté sponzorství, se této akce zúčastnilo pouze 11 českých vystavovatelů (z přibližně 350 registrovaných v ČR)! Dalo by se dlouze polemizovat, proč tomu tak bylo, jestli se jednalo o nevhodně zvolený den výstavy nebo obavy z velké konkurence, či velmi přísného hodnocení světové špičky v chovu jihoruského ovčáka Eleny Cukanovové. Že se však jednalo o prestižní akci svědčí fakt, že se výstavy zúčastnili chovatelé a majitelé “jihorusů” i z Holandska, Ruska, Litvy, Německa, Francie, Itálie, Slovenska, Maďarska a dokonce i z USA. Za to, že se předběžně hlásilo daleko větší množství psů, než jaké se nakonec výstavy zúčastnilo, jistě mohou přírodní katastrofy v téměř celé Evropě, ale také neuvěřitelná byrokracie, zejména v rusky mluvících zemích.

Průběh výstavy

Vystavovatelé se začali sjíždět již ve středu 28. 8. a ubytovali se v chatkách místního cvičiště. Ve čtvrtek 29. 8. proběhlo oficiální zahájení akce a byla přednesena obsáhlá odborná přednáška o problémech dysplazie kyčelních kloubů, kostře psa, kloubní výživě a všem s tímto spojených, kterou přednášel zástupce generálního sponzora akce MVDr. Janovský. V pátek 30. 8. byla v 9:15 hod. zahájena speciální výstava jihoruských ovčáků se zadáváním titulů Evropský vítěz a CAC ČR. Elena Cukanova byla jak jinak než přísná a hlavní důraz kladla na mechaniku pohybu a kompaktnost. Na této výstavě, byť poněkud netradičně, byl vybrán také vítěz celé výstavy, kterým se kupodivu nestal stejný pes, který dostal titul BOB, ale teprve čtyřměsíční pejsek Sarisin´s Zhdan Eyeli Boyar holandské chovatelky Diane Sari. I když výstava byla náročná, večer se všichni sešli u ohně a po rychlém překonání jazykové bariéry se poměrně živě hovořilo zejména na jejich společné téma - “o čtyřnožcích”. Sobota byla již jakýmsi společným odpočinkem, který byl v 16 hod. završen promítáním videozáznamů zejména z letošní Světové výstavy v Amsterodamu a Speciální výstavy litevského klubu v Palange.
Akce by se samozřejmě neobešla bez sponzorů, kterým patří velké díky. Jmenujme alespoň generálního sponzora BIOFACTORY Praha, dále pak velkoskladu nápojů Kania, Alkohol´Shopu Č.Těšín, Klubům KRaAOP a South Russian Sheepdogs Kennel Club of Lithuania, ch.s. Askania Skazka (F), ch.s. Sarisin´s (NL), S.Zavattarovi (I), ch.s.Corsairey Casch (CZ), Velvet Wire (CZ), Gladiator Ex Asia (CZ), Moravia Tauri (CZ), Delikan-výrobci krmiv atd.
Na Evropskou výstavu jihoruských ovčáků navazovala tradiční klubová výstava KRaAOP, ale to už je jiná kapitola…

Výsledky

Psi
třída baby:
VN1, Vítěz třídy, Sarisin´s Zhdan Byeli Boyar, ch+m: D.Sari, NL
třída dorostu:
N1, Harchan Bear Corsairey Casch, ch: I.Kupčíková, m: I.Kupčíková+manž.Folwarczní
třída mladých:
VD1, Gerett Bolivar Corsairey Casch, ch: I.Kupčíková, m: I.Kupčíková+M.Paličková
třída šampiónů:
V1, Vítěz třídy, Evropský vítěz, CAC, BOB, Askania Skazka Pouchkin Orlik, ch+m: S.Pons (F)
třída veteránů:
V1, Vítěz třídy, Verocei Harcos Alekszej, ch: B.Gyorrgi, m: S.Zavattaro (I)

Feny
třída baby:
VN1, Vítěz třídy, Sarisin´s Zhdana Bazhena Byelka, ch+m: D.Sari (NL)
třída mladých:
VD1, Asina Jemchug iz Odessa, ch: W.Klussmann, m: J.Ebert (SRN)
mezitřída:
V1, Vítěz třídy, CAC, Glasha Balandis, ch+m: N.Starodubceva (Litva)
třída otevřená:
V1,Vítěz třídy, Evropský vítěz, CAC, An Sarah z Medvědího doupěte, ch: M.Zátková, m: M.Paličková
třída šampiónů:
V1, Vítěz třídy, CAC, Egoza Balandis, ch: N.Starubceva, m: manž.Kupčíkovi
třída veteránů:
V1, Vítěz třídy, Corsai Cherson, ch: manž. Zuzaňákovi, m: manž. Kupčíkovi

Nejkrásnější pár
Grett Bolivar Corsairey Casch + An Sarah z Medvědího doupěte

Nejlepší chovatelská skupina:
Corsairey Casch

Dítě a pes:
Charlotta Kohutková a JRO AnneMaree Corsairey Casch

Best Baby:
Sarisin´s Zhdan Byeli Boyar

Best Veteran:
Verocei Harcos Alekszej

Bis:
Sarisin´s Zhdan Byeli Boyar

Autor textu: Eva Nohelová
Autor fotografií zdroj: Eva Nohelová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru