Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Japonský špic - vzácné plemeno a veselá povaha z Asie
Sdílet:

Japonský špic - vzácné plemeno a veselá povaha z Asie

Psi
Druhy a plemena

Malý bílý asiatský pes si pomalu, ale jistě dobývá srdce člověka a stává se stále více oblíbeným.

Nihon supittsu

Japonský špic nebo-li NIHON SUPITTSU vstoupil velmi brzy do FCI - standard 262. Pochází z německého špice velkého bílého, který se v r. 1920 dostal přes Sibiř a severovýchodní Čínu do Japonska. V roce 1921 byla tato rasa poprvé viděna na výstavě psů v Tokiu. V následujících letech (r. 1936) byli velcí bílí špicové importováni z Kanady, USA, Austrálie a Číny a jejich potomci byli navzájem kříženi pro zlepšení rasy. V počátku chovu nalezneme v původu i amerického eskymáckého psa, který byl o něco vyšší než dnešní japonský špic (až 40 cm), ale také z Mandsuraje pocházející ruský špic, s výškou od 30 do 35 cm. A i když je malý veselý japonský špic podobný „smějícímu se“ samojedovi, nemá s ním nic společného. Japonský kynologický klub sjednotil standard již v roce 1948 a od r. 1987, kdy byl přepracován, platí dodnes.

Chování a charakter

Proč je tento malý asiat tak oblíben? Japonský špic je velmi veselé povahy, lépe se tento pes nemůže popsat. Je velmi chytrý a bystrý, s člověkem je hned výborný kamarád. Je čilý a občas velmi temperamentní a stále má chuť si hrát. Miluje dlouhé procházky, kde na svých čtyřech nohách prozkoumává svět. Pro jeho snášenlivost může být chován i s jinými, také velkými psy. Japonský špic má milou povahu a proto je výborný rodinný pes. Protože není hlučný a zbytečně neštěká, je vhodný také do městských bytů. Přesto mu nechybí ostražitost.

S výchovou japonského špice nejsou problémy. Pokud hledáte svého „japonce“, stačí když se podíváte přímo za sebe. Určitě tam bude stát. Japonský špic hledá neustále blízkost svého člověka a chce být stále s ním. Lovecký pud mu sice chybí, ale krátké lovecké výpravy má rád.

Vzhled

Se svou dlouhou, sněhově bílou, hustou odstávající srstí je japonský špic doslova pastvou pro oči. Přesto není náročný na údržbu srsti, protože je odolná proti zašpinění. Stačí ji jen příležitostně vykartáčovat. Hustá srst dělá špice odolného proti chladu, má pevné zdraví, takže onemocní jen zřídka.

„Jeho krása, vyznačující se harmonií a elegancí, odpovídá bystrosti a charakteru plemene“ (citováno ze standardu).

Tmavé mandlové oči, lehce zešikmené, připomínají jeho asiatský původ. Japonský špic je velký 30 - 35 cm. Feny jsou o něco menší a velikostí se řadí mezi střední špice.

Chov v Evropě

Plemeno japonský špic se poprvé objevilo v Evropě kolem roku 1970 a zatím má u chovatelů velký úspěch. Nejrozšířenější chov těchto psů je hlavně ve Finsku, Dánsku a Švédsku. V ostatních zemích se vyskytuje jen málo.

Do Čech se první japonská slečna jménem „Kawairashii von der Hausruckhohe“ dostala v roce 1997 a pochází z 1. chovné stanice japonských špiců v Evropě. Za tu krátkou dobu získala vysoká ocenění nejen na našich výstavách, ale také v zahraničí - - rak. CAC, CACIB, něm. res. CAC, res. CACIB. V současné době je zde již také pejsek, původem z Finska „Gary von Snejanka“, který se bude ukazovat na výstavách častěji.

Japonský špic je zaregistrován v Klubu chovatelů špiců.

Autor textu: Jana Tomášková
Autor fotografií zdroj: Jana Tomášková
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru