Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Sheltie - výborný společník
Sdílet:

Sheltie - výborný společník

Psi
Druhy a plemena

O tomto plemeni již bylo mnoho napsáno. Někdy jeho charakteristiky odpovídaly skutečnosti, ale jindy jsme se nestačily divit, jak by se několik našich šeltiček mělo chovat. Shetlandský ovčák, zdrobněle pojmenován sheltie, je typickým představitelem pasteveckých pracovních psů. Byl vyšlechtěn v oblasti známé miniaturní florou a faunou, měl být zmenšenou kopií skotské collie. Při absenci dravců na Shetlandech pastevci nepotřebovali velké agresivní psy. Hodil se spíše nevelký pomocník neohrožující malá domácí zvířata, nenáročný a odolný drsnému klimatu.

Ohromná přizpůsobivost člověku

Myslíme, že jejich největší předností je ohromná přizpůsobivost člověku, rodině, místu kde žijí a okolnostem, které velmi silně ovlivňují jejich další chování. Ve své podstatě jsou sheltie houževnaté, temperamentní a velmi veselé. Někdy mají sklon ke štěkání, což lze důslednou výchovou velmi snadno odnaučit. Sheltie vynikají krásou a harmonií. V jejich pohledu se odráží inteligence a bystrost. Ladný pohyb, bohatá srst a pěkný tvar hlavy vytváří líbivý a elegantní obraz, který často vyvolává obdiv. Díky vrozené chytrosti, neustálé ochotě k zábavě a práci se učí ráda a rychle, nesmí se ale k ničemu nutit. Pokusy vynutit si poslušnost při výcviku hrubostí, křikem nebo násilím nedopadají dobře. Sheltie se následně stává bázlivou, nervózní a uzavírá se do sebe.
Čím dále častěji se setkáváme s lidmi, kteří toto plemeno na první pohled poznají. Staly se mi úsměvné historky, jako: "Jak to, že Vás všechna ta štěňata kolií tak dobře poslouchají?" Nebo někteří lidé měli utkvělou představu, že na vodítku mám nějakou zvláštní lišku…

Barevné varianty

Sheltie se rozlišují podle barevných variant. Nejpočetnější zastoupení má zlaté zbarvení-od světle zlaté až po mahagonově tmavé odstíny, může se vyskytovat čistě zlatá, nebo také s malým množstvím černě zbarvených konečků srsti (s tricolorní vlohou). Nežádoucí je šedé zbarvení. Početnou skupinu tvoří také tricolorní zbarvení-sytě černá barva po těle s pokud možno tmavými tříslovými a bílými odznaky. Nejméně zastoupené je blue-merle, neboli modré zbarvení (jasně stříbřitá modř s černým tečkováním–mramorováním). Syté tříslové znaky jsou výhodou. Nežádoucí je rezavé zbarvení a velké černé plotny na těle. Povoleny jsou i chybějící tříslové znaky u blue–merle a tricolor zbarvení – tito jedinci jsou nazýváni "bicolor". Bílé zbarvení se smí vyskytovat na hlavě jako lysinka, dále jako límec, na hrudi, končetinách a na špičce ocasu.
Pokud právě uvažujete o pořízení nějakého čtyřnohého přítele, zauvažujte i nad sheltií. Je typickým rodinným psíkem a to tělem i duší. Svojí malou výškou a nenáročností nevyžaduje složitou péči. Jsou dobromyslné, odvážné, živé, pozorné, bdělé, ale k cizím lidem většinou rezervované.

Chovatelské stanice z Benešovské zahrady

Dříve se sheltie chovaly mnohem více jako psi pracovní-pastevečtí. Dnes jsou však pro svoji milou povahu a krásný vzhled více využívány jako dobří společníci. Sheltie nejenže všude kde se objeví vyvolává pozornost, ale sama s radostí přijímá obdiv a všechny projevy lásky, které jí věnujeme.
Pro její milou a nekonfliktní povahu není výjimkou, že si budoucí chovatelé sheltie pořizují jako domácího mazlíčka a končí jako oddaní příznivci tohoto plemene. A to je právě případ našich chovatelských stanic z Benešovské zahrady Dagmar Semerádové a ze Skalní vyhlídky Ewy Kalendové. Mimochodem, obě chovatelské stanice očekávají štěňátka v červenci, k odběru by měla být v srpnu až v září 2003. Chovatelská stanice z Benešovské zahrady bude mít mláďata po zlaté Tornádo Lou z Ďáblovy studánky se zlatým Atrejem z Josefovské pevnosti. U chovatelky Ewy Kalendové (ze Skalní vyhlídky) by se měla narodit zlatá štěňátka Barbie Girl Smaal Kim ze zahraničního krytí psem ICH. Cataway´s Rising Sun.

A na závěr ještě několik vět:
– je málo psích cviků, které sheltie nedokáže zvládnout
– je skvělý rodinný společník, ale podmínkou je, že pro děti nebude hračkou
– hodí se i do bytu v paneláku, potřebuje ale pravidelné, dlouhé procházky
– největší úspěchy má v kursech poslušnosti, agility a dalších sportovních aktivitách.

Další informace o chovatelských stanicích najdete na:
www.z-benesovske-zahrady.redir.cz a www.cz-pes.cz/sheltie.
Standard plemene na: www.sheltie.cz nebo na www.collie-sheltie.cz.
Kontakty: Dagmar Semerádová, Vlašimská 2170, 256 01 Benešov, tel.: 724 271 884, 317 727 706, [email protected]. Ewa Kalendová, Durychova 1393, 500 12 Hradec Králové, tel.: 605 590 284, 495 265 611, [email protected].

Autor textu: Dagmar Semerádová
Autor fotografií zdroj: Dagmar Semerádová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru