Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
To nejzajímavější z diskuse na www.ifauna.cz - Pes nebo fenka?
Sdílet:

To nejzajímavější z diskuse na www.ifauna.cz - Pes nebo fenka?

Psi
Všeobecné

Prosím všechny o radu. Chystám se ke koupi labradora, a protože jsem začátečnice, potřebuji poradit, jestli se pro mě hodí spíš pes nebo fenka.
PS: Bydlím v domku se zahradou...
Evita

Odpovědi

Renata:
Musíš zvážit, zda budeš chtít štěňata nebo ne. Věř, že uhlídat fenku v období hárání není vždy jednoduché. Jinak ale většinou bývá fenka ovladatelnější a jemnější, většinou ale přilne víc k muži. Pes je sice tvrdší, ale odpadají problémy s nežádoucím nakrytím, a taky přilne víc k ženě. Taky jsem slyšela, že velká obliba labradorů a tedy poptávka po štěňatech způsobila, že „chovatelé” upřednostnili množství nad kvalitou a projevilo se to na jejich pověstné nekonfliktní povaze; objevili se mezi nimi i rváči, takže pozor, kupuj od dobrého chovatele. Hodně štěstí.

Neznámý autor:
Je pravda, že uhlídat fenu před nežádoucím nakrytím není jednoduché, na druhou stranu fena hárá jen dva měsíce v roce. Mám psa a musím říct, že je velmi vyčerpávající hlídat ho celý rok, aby neutíkal za fenami, které se ve své atraktivnosti pravidelně střídají.

Katty:
Ahoj, já bych Ti určitě doporučovala fenku. Fenky jsou /až na výjimky/ ovladatelnější, nevyvede je z klidu kdejaká hárající fenka v okolí, neobčůrávají každý keř, strom a roh v zahradě... . Samozřejmě na druhou stranu je tu hárání 2× do roka. My jsme to vyřešili sterilizací /kastrací/ v 7 měsících. Máme po několika psech /v minulosti/ fenku a nemůžeme si to z výše uvedených důvodů vynachválit.

Neznámý autor:
Já mám dvě feny a dva psy a mohu vřele doporučit obě pohlaví. Ale samozřejmě každé pohlaví má své pro i proti. Psi jsou, dle mého názoru, tvrdohlavější a feny jsou zase větší kliďasové. Pokud jste začátečník, doporučila bych Vám spíše fenu, protože feny jsou pohodáři a lépe se cvičí. Ale možná, že mezi labradory není tolik tvrdohlavých psů. Já mám zkušenosti pouze s rotvajlery, o kterých se traduje jejich pověstná tvrdohlavost u obou pohlaví. Já osobně jsem začínala s fenami a myslím si, že jsem díky nim získala zkušenosti, takže teď v pohodě zvládám i své psy.

Neznámý autor:
Já bych si koupila fenu…, ale mám psa, a tak je to fakt hrůza ! Ale v tom ti asi neporadím!

Neznámý autor:
Ahojky, já bych nechala výběr na tobě, protože mé zkušenosti s tímto plemenem jsou opravdu velmi kladné, ať už se jedná o psa nebo fenku. Je ovšem pravda, že u psů není problém s háráním. I při výcviku bývají feny v období říje méně klidné, než-li obvykle. Ale u psa je zase nevýhoda ta, že pokud se někde v okolí hárá fenka, tak se mu taky nechce zrovna moc poslouchat… Takže vidíš, že obě pohlaví mají své mouchy. Doufám, že budeš se svým hafanem spokojená.

Eva Nohelová:
Malé rozdíly mezi psem a fenou jsou, ovšem také záleží na plemeni. U labradorů bych si s tímto hlavu nelámala. Jsou to celý život hraví a milí psi, nezřídka i přes svou mohutnost velmi temperamentní, vše bez ohledu na to, zda se jedná o psa či fenu (záleží na jedinci jako takovém). Ale rozhodující je samozřejmě výběr štěněte (či dospěláka), protože jak bylo v jedné odpovědi již uvedeno, díky velké produkci štěňat, bez ohledu na kvalitu rodičů se stalo, že ne všichni labradoři jsou „od přírody” milí, hodní a kamarádští. Rozdíl vidím tedy téměř „jen” v hárání – feny hárají 2× do roka, ale psi díky háravým fenám v okolí jsou v tomto období méně ovladatelní.

Neznámý autor:
Mám doma dva mladé psy, jsou super, u rodičů máme dvě starší psí dámy a jsou taky super. Obecně platí, že fenky jsou klidnější, psi jsou divočejší. Nicméně ani jeden z nich mi neutekl za hárající fenkou, pouze když byla někde opravdu blízko, pár metrů. Chce to ale chodit na cvičák a věnovat jim spoustu času. Jinak psi jsou více rvaví, sám jeden můj pes se pere, a tak chodí venku s košíkem a je to v pohodě. Jinak s tou mazlivostí nevím, mě přijdou mazlivější mí dva psi než obě fenky. Asi není problém mít háravou fenku venku jednoduše na vodítku, i když je pravda, že když hárá ta mladší, vydrží celý den kvílet u dveří a z druhé strany kvílí sousedovic pes. V zásadě být tebou, položila bych si otázku, zda jsem spíše sportovní typ, který má dost času a hodně energie – pak doporučuji psa nebo chci spíše zvířecího kamaráda, dokážu si představit péči o štěňátka – pak doporučuju fenku. Já jsem jednoznačně chtěla energického psa, tak jsem si pořídila toho prvního a je to poděs, má v krvi „vlčí krev” a je to znát. Ale pracuju doma a strašně ráda se mu věnuju, takže je to super. Po půl roce jsem si přibrala ještě druhého psa, ještě většího (73 cm v kohoutku), to už si mnozí známí klepali na čelo, ale nelituju, byl to skvělý tah, jsou každý jiný, ale osobnosti.

Westet:
U většiny plemen jsou fenky mírnější a poslušnější. Labrador je však nehledě na pohlaví (podle mých zkušeností) snadno ovladatelné plemeno. Záleží také na tom, jestli chcete labradory chovat. Pokud ne, mohou být problémy s háráním. Nežádoucí spojení není zrovna nejlepší.

Neznámý autor:
U labradora jako klidného a mírného plemene je myslím jedno, jestli si vyberete psa nebo fenku. Fenky sice bývají přítulnější, ale taky jsou často hysterické a taky se rvou s jinými fenami.

Autor textu: Eva Nohelová
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru