Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Kdo je Cane corso
Sdílet:

Kdo je Cane corso

Psi
Druhy a plemena

Před několika lety se v naší republice objevilo několik nových plemen psů a pro nejednoho kynologa není lehké se zorientovat. Jedno z těchto plemen...

Před několika lety se v naší republice objevilo několik nových plemen psů a pro nejednoho kynologa není lehké se zorientovat. Jedno z těchto plemen vám chci představit.

V sedmdesátých letech minulého století, doslova na poslední chvíli, se několik italských nadšenců začalo zajímat o osud tohoto plemene Cane Corso a rozhodli se ho zachránit. S obtížemi získali několik psů a fen v provinciích Fogia a Bari. Koncem roku 1996 bylo toto plemeno uznáno FCI.

Cane corso je přímým potomkem starých římských molosů. Tehdy byli tito psi chováni především na italském venkově k hlídání farem před lidskými i zvířecími vetřelci a také jako pastevečtí psi. Celý den dokázali neúnavně shánět rozběhlý dobytek a udržet ho ve stádě. Často také doprovázeli a ochraňovali kupce na jejich dlouhých cestách za zbožím.

Cane corso je vynikající hlídač. Sám od sebe se drží poblíž domu nebo hlídaného objektu, zbytečně neštěká. Je to velmi inteligentní a učenlivý pes, ale nesnáší dril. Rychle pochopí koho a co má chránit, a pak dokáže zvolit optimální postup jak situaci vyřešit. Je velmi věrný a svého pána bezmezně miluje. Přes svoji sílu je jemný a něžný k dětem a starým lidem.

Cane corso je pes o něco větší a těžší než boxer - pes je 62-68 cm a váží 38-45 kg. Je krátkosrstý, a proto jeho údržba není náročná, ale protože jeho srst mu neposkytuje dostatečnou ochranu před mrazem, je třeba mu v zimě zajistit teplé místo ke spaní. Jinak je otužilý a vytrvalý, zvyklý doprovázet pohybující se osoby. Je vynikajícím společníkem dálkových běžců nebo pěších turistů.

Barva srti u tohoto plemene bývá černá, černošedá, černožíhaná, modrá, světle plavá a zlatá. U světlých jedinců bývá tmavá maska. Barva oka má být co nejtmavší ve vztahu k barvě srsti. Feny tohoto plemene dobře zabřezávají a rodí a jsou dobré matky. Odchov štěňat není náročný a štěňata nejsou choulostivá. Plemeno je velmi plodné. Deset i více štěňat ve vrhu není výjimkou.

Autor textu: Marie Motyková
Autor fotografií zdroj: Marie Motyková
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru