Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Bolševický sen
Sdílet:

Bolševický sen

Psi
Všeobecné

V časopise Fauna v č. 7 z 30.3. 2001 jsem si přečetl článek od autora Tomáše Sousedíka pod názvem „Jaký by měl být zákon o chovu a držení psů“. V časopise Fauna v č. 7 z 30.3. 2001 jsem si přečetl článek od autora Tomáše Sousedíka pod názvem „Jaký by měl být zákon o chovu a držení psů“. 

Jaký by měl být zákon o chovu a držení psů

S jeho názory lze souhlasit jen v první polovině článku, trochu jsem nadskočil při úvaze autora, aby v zákoně byly stanoveny velikostní (výška) a hmotnostní limity pro posuzování, co je nebezpečné a co ne a jeho přirovnání domácí kočky s chovanou pumou či levhartem pro posuzování nebezpečnosti zvířete je mírně řečeno demagogické a snad ho ani nelze brát vážně! Vždyť jezevčík, svérázný lovec a neohrožený bojovník, může být v jistý okamžit pro náhodného chodce nebezpečnější, než klidná doga anebo mírumilovný boxer, což mě majitelé těchto plemen psů potvrdí. 

Zákaz držení velkých psů v panelových domech?

K napsání tohoto článku mě ale přinutil ing. Sousedík návrhem, aby držení velkých psů bylo zakázáno v panelových domech, protože to splňuje kritéria pro týrání zvířat, aby byl občanům zákonem zakázán chov třetího a dalšího psa v domech o více jak třech bytových jednotkách a dokonce autor navrhuje takovou nehoráznost, aby chov druhého psa a u plemen přesahující velikost knírače či kokršpaněla dokonce již u prvého psa byl vázán na písemný souhlas všech nájemníků v domě!! 

Připomínka doby totalitní

Tento jeho názor mi tvrdě připomíná dobu hluboké bolševické totality, kdy jsem si já osobně pořídil středního pudla a během týdne jsem byl Národním výborem vyzván, abych do 14 dnů předložil písemný souhlas ostatních nájemníků v domě, a pokud tak neučiním, tak že mi nařizují psa zlikvidovat!! Psa jsem samozřejmě nezlikvidoval, ani jsem nedodal soudruhům požadovaný doklad, ale na poštovní schránku jsem nalepil „Všímej si lidí, kteří nemají vztah ke zvířatům - takoví lidé nemají kladný vztah ani k lidem, ani k socialismu“ - V. I. Lenin. A mnou vymyšlený autor citátu a modla komunistů mě posmrtně ochránil před úřady!

Omezovat soukromý majtek nelze!

A tak na závěr: Pane Sousedíku, uvědomte si, že tak jako auto nebo obyčejná bota je i pes soukromým majetkem a nikdo nemá právo mě ani kohokoliv jiného omezovat v počtu, kolik čeho vlastním a nepotřebuji k tomu souhlas nikoho z mého okolí! Zákon může pouze upravit anebo stanovit pravidla chovu tzv. bojových plemen psů, tak jako může ovlivnit držení zbraní - nic více a nic méně!

Autor textu: Jaromír Tupý
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru