Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Maltézský a boloňský psík
Sdílet:

Maltézský a boloňský psík

Psi
Všeobecné

Pokud chce někdo vystavovat a stát se úspěšným chovatelem, měl by být již při výběru štěněte velmi opatrný. Pokud nemá ještě žádné zkušenosti s chovem, je lépe si vybrat chovatele zkušeného a poradit se popř. i s poradcem chovu. V žádném případě si nevybírejte štěně podle ceny (směrem dolů), protože v životě pejska bude stát daleko více kosmetika, kvalitní krmení, veterinář a výstavy. Je tudíž nepodstatné, zdali za štěně zaplatíte o dva tisíce více, či méně. Já se snažím vždy prodávat štěňata dle kvality, a když nevím jak vyjdou zuby, pokud nevyjdou – snažím se nějak vyrovnat s tímto majitelem a to tak, že např. pokud má více fen, nabídnu jedno krytí zdarma nebo štěně vyměním za další a toto prodám někomu na mazlení nebo pokud si koupí další, poskytnu dva tisíce slevu.

Buďte připraveni

Když si štěně donesete domů, musíte být již na vše připraveni. To znamená mít prostudovanou dostupnou literaturu, nachystaný pelíšek a krmivo. Dobrý chovatel dává štěňátku sebou zásobu krmiva aspoň na první dny, protože malý je ně zvyklý, a také se vždy určité krmivo nedá ihned sehnat. Dále si nachystejte košíček s kosmetickými potřebami, denně nebo často používanými.

Povinná výbava

2 hřebeny – kovové, jeden s širšími zuby, druhý velmi hustý – ten používám na vyčesávání srsti jen kolem očí. Dále kartáč kulatý s kovovými zuby, na konci jsou kuličky z umělé hmoty, aby se srst nepotrhala. Nesmí se zapomenout na oční vodu – Opthal septonex, vata na vymývání očí, kapky do uší a krém Aviril nebo dětský olejíček na natírání tlapek zespodu, kleště na nehty – drápky (do půl roku používám normální štipky na nehty), pilníček na zabroušení drápků a nůžky na vystřihování srsti kolem očí.
O úpravě srsti si podrobně povíme jindy, je to široké téma a je jiné u maltézáčka než u boloňáčka. Jestliže ovšem chybí geny kvalitní srsti, žádný sebelepší prostředek vám nepomůže, srst bude plstnatět, cuckovat se a musíte česat opravdu denně. I to lze částečně poznat již při odběru štěněte a je nutné vidět i rodiče a srst doslova omakat, zda je mastná, hustá, nesplstěná.

Učit se odmala

Jestli má být váš pejsek úspěšný na výstavách, musíme ho to cvičit odmala, nejpozději od 3 měsíců věku. První, co můžeme štěňátko učit již od útlého věku, je postoj. Po česání se snažíme pejska na stole podržet ve výstavním postoji tak, aby se nehrbil a pěkně držel ocas na zádech, (ze začátku přidržíme rukou). Pokud se mu na chvíli povede stát bez pomoci, ihned ho velmi pochválíme a odměníme. Já dávám mléčné vitamínové bonbony pro pejsky. Tento cvik je dobře provázet vždy stejným slovem, např. „stůj“. Později začneme s pejskem chodit na vodítku. Doporučuji napřed zvykat štěně na obojek, první den na hodinu, pak prodlužujeme, až necháme obojek přes noc. Potom začínáme připevňovat vodítko, zase pomalu a začínáme s ním chodit. Později, až umí chodit na normálním vodítku, vyměníme toto za předváděcí a učíme chodit v kruhu, pak i do trojúhelníku a do písmene „T“, jak to často vidíme na výstavách. Během chůze se zastavíme, klekneme si a pejska postavíme do výstavního postoje. Pak v chůzi pokračujeme. Vždy chválíme a odměňujeme. Je pravda, že něco jiného je pejska učit doma a nebo v prostředí, kde je plno cizích lidí a dalších psů. Pokud je to možné, je dobré zajet na výstavu s pejskem se jenom podívat, aby si zvykl na toto prostředí. Tady hodně záleží na povaze psa. Pokud je bázlivý, bude to pro nás těžké, protože nikdy nevíme, zda se pejsek bude bát či nikoliv, musíme být trpěliví a počítat s tím, že vždy neuspějeme. Pokud se nebojí, máme vyhráno. Též je dobré požádat někoho na výstavě, aby se pejska dotkl, popř. se mu podíval na zuby. Toto je velmi důležité. Pejska naučíme ukazovat zoubky a je výborné, když se mu na zoubky podívá i někdo cizí, popř. návštěva – chovatel. Je více než velmi trapné, když na výstavě, ale i na bonitaci není možné psovi prohlédnout zuby, změřit výšku atd.. Je to důvod k tomu, aby rozhodčí psa neposoudil a popř. ani nezbonitoval. Pokud je jinak pes pěkný, byla by to velká škoda a je to jen vaše chyba.

Péče o jednotlivé části těla

UŠI:
Bývá to moc velký problém, protože u těchto dvou plemen je nutné pravidelně kontrolovat, zda srst nezarůstá do uší, a pokud ano, je nutné tuto srst odstraňovat. Vytrhávám srst nehty, a to tak, že ji pomalu povytahuji, abych ji neutrhla a vytáhla pokud možno celou. Potom do uší nakapu speciální ušní kapky od veterináře – Otifree. Nechám je působit a po učesání celého psa přebytek vytřu vatou. Když je do uší nakapu, ucho zvenku promnu, aby se kapky dostaly do nejdále.

OČI:
Jsou psi, kteří bez nějaké zvláštní péče mají stále čistou masku kolem očí. Je to doslova veliký dar. Bývá to u čisté italské linie. Pokud ale z očí teče, může to mít několik příčin, které můžeme odstranit:
1. Mechanické dráždění oka, což je nejsnadněji odstranitelná vada, stačí k tomu hustý hřebínek a výše uvedené zahnuté nůžky – srst načešeme kolem očí, hlavně pod očima proti směru a úplně ostříháme. Potom ostříháme i srst nad okem, která padá do očí.
2. Alergie – prach – chce to oči denně proplachovat, ale pozor, pak vždy hned vysušit do sucha – jinak se srst zase zbarví do červena. Je nutné si uvědomit, že červená barva vzniká vlhkem – tečením slzí, olizováním – slinami (např. si pes líže tlapky – nutno postříkat sprejem proti olizování) a vodou – budeme-li srst omývat bez utření do sucha.
3. Různé formy zánětů – suchý vzduch – koupit zvlhčovač, kouření – nekouřit v místnosti, kde jsou pejsci.
4. Vrostené nebo odchlíplé víčko (entropium, ektropium) – – toto se u těchto dvou plemen vyskytuje jen velmi zřídka. Zde musí zakročit veterinář.
5. Slzné kanály jsou ucpané – dost častý jev – lehká pomoc, veterinář nám tyto na počkání bez uspání propláchne.
Myslím, že zde bychom měli začít. Zajít k veterináři, nechat propláchnout kanálky a zjistit, zda pes nemá třetí víčko. Potom se poraďte s veterinářem, popř. si nechte napsat kapky a mast. Jinak postupovat, jak jsem již uvedla.

ÚPRAVA SRSTI NA TLAPKÁCH:

Mezi polštářky a prsty je třeba srst vystříhat. Opět použijeme zahnuté nůžky. Dále kolem packy srst zastřihneme pěkně dokulata. Packy zvlášť v zimě namastíme 1× týdně olejíčkem.

DRÁPY:

Používáme speciální kleště na drápky, které je možné koupit v kynologických prodejnách či na výstavách. Zastřihneme raději méně, abychom nestřihli do nervu. Ale pokud se nám to bohužel podaří, namočíme vatu do studené vody a pevně přidržíme, během chvíle krvácení přestane. Pokud si na stříhání drápů netroufáte, požádejte o tuto službu veterináře.

ÚDRŽBA SRSTI:

Je to opravdu jen a jen o tom, jakou srst náš pes má. Pokud je mastná a necuckuje se, není třeba nějaké zvýšené péče, češu 1x za deset dnů a při česání používám kvalitní norkový olej ve spreji, kterým srst prostříkávám během celého česání. Napřed srst prokartáčuji a potom celého psa důkladně pročešu, napřed svrchu, potom jej položím na záda, (někdo mi ho případně trochu přidrží) a pročešu břicho a nohy. U boloňáčků končím tím, že srst pročešu proti směru růstu. U maltezáčků je údržba náročnější. Výstavní psy musíte česat denně. Dělají se různé olejové zábaly, srst se natáčí – tam by vám měl poradit chovatel, od kterého pejska koupíte. Já při předávání štěněte novému majiteli ukáži jak všechny kartáče a kosmetiku, tak předvedu i česání.

ANÁLNÍ ŽLÁZKY:

Ještě vás chci upozornit, že je nutné aspoň jednou za tři měsíce vymačkat pejskovi anální žlázky. Vezmete si kus vaty do 2 prstů, přiložíte ke konečníku a pod konečníkem zmáčknete, a to i několikrát. Vytéká, někdy i vystříkne tmavě hnědá tekutina velmi nepříjemného zápachu, proto vatou nešetřete. Poté konečník omyji borovou vodou, stačí i obyčejná a namažu olejíčkem. Jsou to pachové žlázy, které tuto pro nás lidi nepříjemnou tekutinu produkují a pokud je ji tam hodně a pes doma nemá co značkovat, dojde k ucpání a může dojít až k těžkým zánětům.

Zejména pro majitele (současné i budoucí) maltézských a boloňských psíků doporučuji ke koupi moji knihu, kde se dozvíte o zmiňovaných plemenech více.

Přeji, aby váš pejsek byl nejen krásný, ale i zdravý a veselý.

Autor textu: Hilda Kuběnová
Autor fotografií zdroj: Hilda Kuběnová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru