Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Tibetský španěl
Sdílet:

Tibetský španěl

Psi
Druhy a plemena

Tibetský španěl je svým vzhledem celkem nenápadný malý pejsek, s krásným upřímným pohledem tmavých očí, ve kterých je vepsána moudrost celé jeho r...


Tibetský španěl je svým vzhledem celkem nenápadný malý pejsek, s krásným upřímným pohledem tmavých očí, ve kterých je vepsána moudrost celé jeho rasy. Kdysi společník mnichů v tibetských klášterech, pes točící modlitebními mlýnky, ochránce majetku a hlídač v tibetských vesnicích či stanech kočovníků.
Z dochovaných materiálů je dnes známo, že malí psíci se potulovali většinou volně (nejen tibetští španělé, ale i lhasy či tibetští teriéři ) a byli to oni, kdo v době nebezpečí svým štěkotem přivolávali velké psy (Tibetské dogy) na pomoc při spatření nepřítele nebo něčeho neobvyklého.
Podle standardu má tibetský španěl váhu asi od 4 do 6,8 kg, ideální výšku 25–27 cm. Jsou povoleny všechny barvy srsti tj, bílá, sobolí zlatá, sobolí červená, sobolí šedá, tzv. barva bouřkového mraku. Je povolena i barva partikolorní a trikolórní, zejména v zámoří je oblíbená barva black and tan. Všechny barvy srsti mohou být doplněný bílými nebo černými znaky. Všechny barvy se spolu mohou vzájemně křížit.


• Tenzing LAN–TSANG (5 měsíců)

O tibetském španělovi se říká, že je z 1/3 pes, z 1/3 lev (kočka) a z 1/3 opice. Toto přirovnání je velmi výstižné. Pejsek to je, o tom není pochyb, je to pejsek velmi chytrý, není zbytečně uštěkaný, může žít jak v bytě, kde je velmi příjemným společníkem, tak i na zahradě, kde je také spokojený. Jeho kočičí pohyby a někdy i hlasové projevy připomínají opravdu kočku, někdy výraz jeho tváře, mimika, pohled očí – to vše se dá srovnávat s opičkou.

Tibetský španěl se dostal do České republiky poprvé v r. 1987 – pejsek Tenzing LAN–TSANG. Jeho matkou byla velmi jemná zlatá fenka z dánského chovu Tenzing LHA–KYI a otcem anglický šampion Braeduke GON–PO, jeden z nejuznávanějších plemeníků té doby, který byl z chovu anglické význačné chovatelky tibetských španělů v Anglii paní Ann Wynnyard. Anglie je patronátní zemí tibetského španěla.
Lan–Tsang byl velmi krásný a odezva na dovoz tibetského španěla v r. 1987 u nás byla obrovská. Velmi mnoho lidí si tibeťáčka zamilovalo už tenkrát a zůstali mu věrní dodnes. LAN–TSANG absolvoval velmi mnoho výstav, v brzké době získal mnoho titulů. Bohužel předčasně zahynul a jelikož v té době nebyla ještě v ČR žádná fena, nezůstali po něm žádní potomci, jenom strašně nešťastná jeho lidská smečka.

V r. 1989–91 se podařilo dovézt další tibetské španěly z různých zemí světa. Dali základ chovu TS v České republice i na Slovensku. Jejich jména se objevují jako 4. generace v 90 % průkazech původu všech TS dodnes.
Chov se celkem bez problémů rozvíjel, získával nové příznivce a během 4 let byly importovány z Dánska další fenky ve zlaté a sobolí barvě. Obě tyto fenky daly několik význačných potomků, kteří jsou dodnes v chovu.
V té době byl také založen Klub chovatelů tibetských španělů, připravovaly se první společné akce. Tibetský španěl se v té době choval už v 21 chovatelských stanicích, z toho některé se specializovaly pouze na toto plemeno.
Protože bylo nutné dovézt další novou krev do chovu, obrátila jsem se na chovatele v USA, do chovatelské stanice Dragonsong (Pamela Bradbury) a výsledkem byl dovoz páru TS v barvě black and tan, pejska Dragonsong STEELDUST a fenky Dragonsong WORLDCLASS. Čekala jsem na ně déle než rok. Ale povedlo se, krásný párek tibeťáčků v barvě black and tan přiletěl.
Tito dva pejskové měli, vlastně ještě stále mají, velmi temperamentní povahu, jsou velice přítulní a donutit je k nějakému výcviku je trochu obtížné. Člověk se jim musí daleko více věnovat, aby při svém temperamentu splnili vše, co se od tibetského španěla očekává. Myslím, že pejskové z tohoto spojení budou velmi šikovní na cvičení agility apod, prostě potřebují se „vyřádit“ a potom jsou velmi milí, poslušní a šikovní.
Abych dostala do chovu krásnou typickou hlavu ideálního tibeťáčka, kontaktovala jsem chovatelskou stanici Avigdor v Irsku, která je ve světě uznávaná nádhernými hlavami jejich odchovů a podařilo se! Tedy téměř po 3 letech. Ve stejnou dobu jako tibeťáčci black and tan přiletěl z Irska nový krycí pes Avigdor O´REILLI! Je to dodnes, i přes svůj věk (9,5 roku), nádherný pes a jeho ušlechtilá hlava zatím nemá konkurenci, bohužel ani v jeho vlastních potomcích, přestože někteří jsou velmi krásní, zejména fenky.

Samozřejmě nastalo oživení v chovu, který už v té době, pro příbuznost psů, začínal mít problémy s hledáním vhodných partnerů. Přibylo chovatelských stanic, rozvíjela se i činnost Klubu chovatelů tibetských španělů, který získával čím dál více členů, pořádal své první samostatné klubové výstavy a přehlídky.
Někteří chovatelé se začínají specializovat na „černé smetí“, např. ch. st. BEDIGEBU, jinde jsou okouzleni zlatými, elegantními tibeťáčky – chov. st. AMBALIKA, HONZÍKOVA CESTA, ZLATÝ KLONDIKE…
Před 3 lety byl importován pejsek z rakouské chovatelské stanice QUICVKSILVER of Cherrywood (chov. st. Modrá písnička). Je také po otci Avigdor O´Reilli a rakouské matce Pretty Penny of Cherrywood. Jeho velkou předností je malá velikost, pěkná postava a snadná ovladatelnost, přestože má veselou a hravou povahu, až někdy „netibetskou“ I když …

A poslední novinky?
Po dlouhé době čekání přišel do Modré písničky nový člen rodiny – zlatý pejsek z Irska Avigdor OTIS. Po otci Andor Del Boy, GB.CH., vítěz CRUFT 2004, nyní ještě šampion Irska a mnoho jejich titulů – zelených hvězd. Matkou je červená fena, která dosáhla titulu GB.CH. i IRL.CH. Avigdor OBRIANNA .
Je potěšující, že chovatelská základna byla obohacena o tolik nových zvířat a je to i dobrý předpoklad na další pokračování chovatelské práce na seriozní úrovni.


• Avigdor OTIS – Evan

Informace:
http://www.sweb.cz/kchts,
http://www.sweb.cz/modra.pisnicka,
http://www.kocka-info.cz/modra-pisnicka,
tel. 604204451
text a foto: Marta Dlabolová
Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru