Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Krašský ovčák
Sdílet:

Krašský ovčák

Psi
Druhy a plemena

Patří k plemenům používaným od pradávna k ochraně stád dobytka a majetku svého pána. Jeden z nejmenších, nikoli však nejmírnějších z velké rodiny původních pasteveckých psů Asie. Pro důsledné majitele skvělý přítel, klidný, vyrovnaný, vždy otevřený se silným sebevědomím. Nekompromisní hlídač vynikající při práci svou samostatností a neúplatností, vždy nedůvěřivý k cizím, původem z Jugoslávie.

Původ krašského ovčáka

Původ krašského ovčáka můžeme hledat, společně s ovčákem šarplaninským, kavkazským, středoasijským a mnohými dalšími, na Dálném východě. Avšak dlouhá staletí strávená na území dnešního Slovinska dodala charakteru krašského ovčáka jistou jedinečnost. První doložitelné zmínky o pasteveckých psech z krasových oblastí okolo řeky Pivky sahají do 17. století. Tito věrní ochránci stád se dokázali bez zaváhání postavit libovolnému vetřelci, ať už se jednalo o vlky, medvědy či zloděje dobytka. Vlkošedé zbarvení bylo výhodou, ale pro pastevce byly vždy na prvním místě pracovní vlastnosti psa, jako je oddanost svému pánovi, bezmezná odvaha, nepřetržitá ostražitost, naprostá samostatnost, nenáročnost na péči i stravu či nedůvěra k cizincům. Tehdejší pastevecký pes musel být velmi přizpůsobivý klimatickým změnám i životním podmínkám. Musel se umět o sebe vždy postarat.

Vzhled

Plemena krašský a šarplaninský ovčák byla uznána v roce 1939 se společným standardem jako illyrijský pastevecký pes. Teprve od té doby se začala plemena ubírat každé svou cestou a výsledkem byl v roce 1968 samostatný standard Krašského ovčáka, středně velkého kompaktního psa, silného, dobře osvaleného, s bohatou srstí, železitě šedé barvy. Ideální výška je u psů 60 až 63 cm, u fen 54 až 60 cm. Váha se pohybuje u psů v rozmezí od 30 do 40 kg a u fen od 25 do 35 kg.
Standard krašského ovčáka uvádí, že jde o psa s mírně živou povahou, statečného a ostrého, ale v zásadě dobromyslného, příjemného společníka. Všechny tyto vlastnosti je zapotřebí skloubit s faktem, že je věrný a oddaný výhradně svému pánovi a jeho rodině, velmi nedůvěřivý k cizím, za každé situace neúplatný hlídač. Z toho pramení, že v případě nebezpečí hrozícího pánovi či svěřenému majetku se z krašáka stává neohrožený ochránce. Samostatně zhodnotí vzniklou situaci a následně ji řeší podle toho, jak mu velí jeho instinkty zdatného pasteveckého psa. Vždy suverénně a vskutku nekompromisně. Přestože jsou zástupci tohoto plemene menšího vzrůstu, razance jejich útoku v případě nutnosti je ohromná.

Povaha

Toto plemeno nesnáší dril a nechce se nesmyslně podřizovat, proto není vhodný klasický výcvik. Nedoporučuje se výcvik obrany, který by ještě více utvrzoval jeho vrozené ochranářské pudy. Dobře se hodí pro ostrahu rodinných domů, ale i rozsáhlých objektů, vždy však s pořádným oplocením, které zabrání zbytečným konfliktům, neboť, jak už jsem napsala, krašský ovčák nečeká na povel, sám si zhodnotí vzniklou situaci a pak ji okamžitě řeší. Jelikož se jedná o „psa jedno pána“ není vhodný pro práci s více psovody. Se svým milovaným pánem však bude pracovat více než výborně. V zemi původu dokázalo na padesát krašáků složit také zkoušky poslušnosti různého stupně pro služební plemena. Opět však zdůrazňuji, že vše záleží na vztahu psa ke svému pánovi.
Krašský ovčák je vyrovnané povahy a pokud není vyprovokován, nikoho bezdůvodně nenapadá ani neprojevuje známky agresivity. „Mimo své teritorium nereaguje ani na lidi, ani na cizí psy kolem sebe. To platí také na výstavách. V přítomnosti majitele je možné si psa pohladit,“ popisuje chování krašských ovčáků jejich chovatelka paní Ryšková. „Pokud přijdou naši známí, kteří k nám chodí často na návštěvu, tak je přivítají, ale po očku mají vše stále pod kontrolou. Soužití v rodině s dětmi nedělá žádné problémy. Mají rádi všechny členy rodiny, ale vždy si vyberou jednoho, kterému dávají najevo větší oddanost. Pokud proběhne řádná socializace, nejsou problémy ani se soužitím psů stejného či jiného plemene.“
Krašáka je třeba formovat od štěněcího věku. Je nutné se štěnětem trávit hodně času a s laskavou důsledností bez přílišného nátlaku vybudovat přirozenou hierarchii, kde vy, jako pán, musíte být vždy na vrcholu. Svého postavení dosáhnete nikoli drilem, ale naopak klidným jednáním a důsledným dodržování pevně daných pravidel. Krašák nesmí nikdy pochybovat o vašich schopnostech a pak s ním budete mít vynikající vztah, který je ke klidnému soužití zcela nezbytný.
Dnešní standard krašského ovčáka klade důraz na zmírnění povahy a poslušnost představitelů tohoto plemene. Zřejmě proto, že jeho role psa – pastevce ztrácí význam a stává se spíše psem rodinným a hlídacím.

Výcvik

Poslušnosti dosáhnete jedině tehdy, pokud bude mezi vámi citová vazba. Krašský ovčák nehlídá ani nechrání, protože by mu to někdo přikázal. Vše co dělá, dělá pro svého pána, stejně jako po dlouhá staletí na pastvinách. Jelikož je silně vázaný na svou rodinu, změna majitele by vedla k velkým problémům.
Při své původní práci si vybudoval krašský pes velmi kladný vztah k domácím zvířatům, kterým v žádném případě neublíží, ba naopak, považuje je za své a chrání je před škůdci. Díky své tělesné konstituci je velmi pohyblivý a má neskutečnou výdrž. Paní Jana Ryšková říká: „Chováme krašské ovčáky od roku 1999. Někdo tvrdí, že to nejsou psi pro sportovní vyžití, ale já si myslím opak. Dokáží s námi s nadšením absolvovat přímo marathónské túry přírodou. Například majitel psa Avaly, pan René Kazda, se každoročně zúčastňuje dogtrekkingového závodu Stezkou vlka po hřebenech Hrubého Jeseníku. Za dva dny musí překonat 93 km v různých výškových rozdílech. V loňském roce, ze 48 zúčastněných dvojic, se umístili na šestém místě. Hodí se výborně také například ke koním, kde nejenom ohlídají stáje, ale jsou i skvělými společníky jezdcům v přírodě“.

Na celém světě žije pouze okolo 1300 krašských ovčáků. Česká republika je zřejmě jediná z bývalého východního bloku, která má chovatelskou stanici tohoto vzácného plemene. V ní se podařilo odchovat již třetí vrh. Celkový počet krašáků v ČR je 24 jedinců. Krašák není v žádném případě pes do kotce, potřebuje volný pohyb, nejlépe na dobře oplocené zahradě u rodinného domu a kontakt s rodinou.

(Více informací o plemeni krašský pastevecký pes můžete získat např. v chovatelské stanici Od Zbrašovských jeskyní, na tel. 608 148 574, e-mail: [email protected])

Autor textu: Eva Němcová
Autor fotografií zdroj: Evžen Němec
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru