Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Mudi první maďarští honáci v České republice
Sdílet:

Mudi první maďarští honáci v České republice

Psi
Druhy a plemena

Rádi bychom vám představili Mudi – nové plemeno v ČR. Naše chovatelská stanice Canis hungaricus se zabývá chovem a propagací maďarských pasteveckých plemen, mezi nimi i mudi.

Jaký je typický mudi?

Rozhodně není jen černý či bílý, jak někteří tvrdí, ale i hnědý, popelavý nebo třeba mramorovaný. Je živý, dovádivý, úžasně sebevědomý, někdy trochu cholerický, ale vždy pohotový a ochotný k práci či zábavě. Milující svého pána, milující ostatní členy psí i lidské smečky, někdy trochu rezervovaný, ale vždy v jádru milý a pozorný. Střední velikosti a váhy, která mu dává, kromě pastevecké práce, předpoklady k uplatnění v psích sportech – agility, dog dancing... .

Co víme o plemeni?

Vlastně skoro všechno a zároveň nic. Víme, že psi podobného typu byli využívání již před mnoha lety k pasení stád - dokumenty tomu nasvědčují. Ale dokumenty psané v zásadě lidmi zvnějšku. Pastevci posuzovali psa podle chuti k práci, ne podle plemenných znaků. Snad právě ona pověstná a přetrvávající chuť k práci potvrzuje, že mudi tu je již dlouho.

Něco ze standardu

Mudi je středně velký psík – kohoutková výška od 38 cm, neměla by překročit 47 cm. Vzhledem k tomu, že populace je stále ještě dost heterogenní, jsou i vyšší, ale typičtí představitelé plemenevhodní do chovu. Mudi má velmi elegantní hlavu s tmavým mandlovým okem a rozumným pohledem. Uši nosí vztyčené se schopností otáčet je nezávisle na sobě. Tělo je kompaktní, čtvercového rámce. Pevně stojí na svých dobře zaúhlených nohou, v pohybu je svěží a rychlý. Ocásek se může, ale nemusí kupírovat, v afektu může být zvednut nad úroveň zad a držen srpovitě ohnutý, nikdy ne však zatočený nebo složený na záda jako u pumi. Srst je tvrdší, lesklá, silně vlnitá, na hlavě a na končetinách vždy krátká a hustá, na zadních stranách nohou a na spodní straně ocasu tvoří vlajku. Nejčastěji se vyskytuje v barvě černé, ale i v barvě bílé, plavé, popelavé (u jiných plemen bychom ji nazvali modrou – merle) buď s černým nebo hnědým mramorováním, a známe i psy popelavě hnědé. Mudi je plemeno, kde v jednom vrhu můžeme najít i pět různých barev, je tedy z čeho vybírat.

Trochu z historie

Činy význačné by neměly být zapomínány a zvláště pak, jde-li o činy zachraňující naší faunu. Proto nezapomeňme na pečlivou, soustavnou a nezištnou práci těch, kteří pracovali na záchraně a popularizaci plemene. Nezapomeňme zvláště Dr. Fényese, který se svým úsilím zasloužil o prvotní ustálení plemene. Patnáct let jeho soustavné práce nám přineslo první standard plemene (1936) a důkaz o tom, že se plemeno ustaluje a dále rozvíjí. Nezapomeňme i práce p. Abonyiho, jehož úsilí vyústilo v plnou standardizaci plemene pod křídly FCI.

Pro koho mudi?

Mudi je inteligentní tvoreček, lehce cvičitelný, se zřejmými hlídacími instinkty, rád se těší z vaší přítomnosti i z různých pohybových aktivit. Je přizpůsobivý prostředí i situaci. Má velmi slabý lovecký instinkt. K cizím lidem je často rezervovaný až nedůvěřivý. Díky své velikosti je velmi rychlý a hbitý, čte řeč těla svého pána.
Komu jej doporučit a komu ne? Zcela určitě těm, kteří touží po aktivním a milém společníku nejen na vycházky, ale i pro různé psí sporty. Všem, kteří potřebují pracovitého pomocníka ke stádu. S malými výhradami těm, kteří jej hodlají držet v bytě – hlídací instinkty jsou u některých mudi opravdu velmi vyvinuté.

Podrobné informace o plemeni i o ostatních maďarských pastevečcích naleznete na našich stránkách www.mudi.cz.

Autor textu: Michel Foster
Autor fotografií zdroj: Michel Foster
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru