Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Veterinární alternativní medicína a její použitelné metody - 1. Část
Sdílet:

Veterinární alternativní medicína a její použitelné metody - 1. Část

Psi
Nemoci

Veterinární alternativní medicína – lze vůbec tento termín používat v souvislosti s léčbou psů prostřednictvím metod alternativní medicíny? Zkusme tuto oblast spolu následovně projít a odpovědět si na tuto otázku. Nejdříve je potřeba definovat veterinární lékařství a veterinární léčitelství nebo lépe řečeno stanovit rozlišnost obou oborů.

Veterinární léčitelství

Klasická veterinární medicína (můžeme nazvat též konvenční veterinární medicína) je vědní obor, který zachytí, rozpozná, posoudí a léčí onemocnění zvířat na vědeckém základě (laboratorní a klinická pozorování, experiment, statistika, moderní laboratorní a vyšetřovací metody, moderní léky) a předchází vzniku onemocnění zvířat. Onemocněním předchází výchovou, hygienickými opatřeními, režimem v chovech psů, vhodným krmením a protiepidemiologickými opatřeními, tj. bojem proti infekcím a parazitům psů. Klasická veterinární medicína zlepšuje a upevňuje zdravotní stav v chovu zvířat a nezabývá se pouze jednotlivci.
Veterinární léčitelství neboli alternativní medicína (jinak i nekonvenční veterinární lékařství) je diagnostika a léčení nemocného zvířete přirozenými a přírodními léčebnými postupy a metodami. Tyto metody vedou k léčení, uzdravování i k udržení zdraví zvířat. Současně probíhá poradenství ke zdravějšímu stylu života zvířete, zejména pak v oblasti výživy a krmení. Veterinární léčitelství se liší od klasické veterinární medicíny nejen vzděláním provozovatelů oboru, ale hlavně využitím léčivých energetických sil přírody, volbou prostředků a metod k diagnostice a k léčení.
Největší rozdíl mezi klasickou veterinární medicínou a alternativní veterinární medicínou je ve filozofickém pojetí léčení zvířat.
Oba směry by měly vzájemně spolupracovat a doplňovat se a to ke vzájemné spokojenosti zvířecích pacientů a jejich majitelů.
A teď něco konkrétnějšího k metodám veterinárního léčitelství. Z vlastní praxe teď uvedu konkrétní jednotlivé metody veterinárního léčitelství použitelné přo léčení zvířat, zejména pak psů.
Má-li být dosaženo v systému léčení alternativní veterinární medicínou dobrých výsledků, je nutné využít a kombinovat jednotlivé metody léčitelství. Jelikož veterinární léčitelství, tak jako léčitelství lidí, je zaměřeno spíše do oblasti obnovení životní energie zvířat, hraje v prvopočátku velmi důležitou roli při výběru správné metody a stanovení obtíží nemocného zvířete jeho majitel, který zvíře zná a je s ním v každodenním kontaktu.
Uvedené metody veterinární alternativní medicíny jsem studoval a využíval v praxi při léčení psů. Vybrané použitelné metody při správném rozsahu použití mají velmi slušnou úroveň schopnosti léčit či vyléčit onemocnění u zvířat.

Naturopatie

Lékařská terminologie definuje tuto metodu jako „systém terapie bez použití léků využívající fyzické zdroje jako je vzduch, světlo, voda, teplo, masáž apod.“ Je to komplexní přístup, který zdůrazňuje podporu celého organismu při procesu potlačení nemoci. Provozovatelé naturopatie věří, že základní fyzikální příčinou nemoci je nashromažďování toxických látek, často z nesprávné výživy a nedostatek pohybu.
Naturopatie, jako přírodní metoda léčení je jeden z nejšetrnějších způsobů léčení zvířat. Lze ji použít v jakékoliv kombinaci s jinými metodami veterinární alternativní medicíny.

Irisdiagnostika

Jedná se o diagnostickou metodu, která hodnotí stav nemocného podle změn na oční duhovce (duhovka – iris). Iris představuje promítací plochu organických poruch. Každý orgán má své projekční políčko na duhovce, kde se manifestují odchylky od normálního zdravotního stavu. Druh změny na duhovce je závislý na druhu nemoci, každé onemocnění má jiný druh znamení.
Irisdiagnostika je výbornou diagnostickou metodou při léčbě zvířat, zejména psů. Její úspěšnost při stanovení zdravotních potíží je až 80 %. Lze ji využít při stanovení zdravotních potíží a před výběrem léčebné metody.

Veterinární akupresura a akupunktura

Jsou to metody, které stimulují v těle zvířat určité body, kterými prochází životní energie k jednotlivým orgánům. Akupresura využívá ke stimulaci bodů tlaku prstů léčitele a akupunktura stimuluje body prostřednictvím malých jehel. Obě metody jsou velmi využívané v praxi k léčení zvířat, zejména pak psů. Tuto metodu lze úspěšně kombinovat s veterinární homeopatií a herbologií.

Gemoterapie

Je to léčba organismu a jednotlivých orgánů prostřednictvím extraktu z pupenů léčivých bylin. V pupenech má rostlina uloženy nejcennější přírodní látky pro budoucí vývoj včetně genetického materiálu. Gemoterapie v sobě shrnuje výhody alopatické medicíny a homeopatického postupu při léčení a prevenci nemocí zvířat.
Tuto metodu lze velmi úspěšně kombinovat s naturopatií a veterinární homeopatií.

Herbologie

Tato metoda patří k nejstarším způsobům léčení lidí a zvířat. Účinek léčivých bylin byl znám již v dávné minulosti. V současném systému léčby, kde převažují synteticky vyráběné léčiva s velmi silnými druhotnými účinky na organismus zvířat, má šetrný léčebný účinek bylin velké opodstatnění. Metodu používání léčivých bylin lze použít na jakékoliv onemocnění. Lze ji velmi dobře kombinovat s jinými metodami veterinární alternativní medicíny, jako je naturopatie, akupunktura a akupresura.

Veterinární homeopatie

Je to metoda, která vychází ze dvou základních zákonů a to je zákon o podobnosti (použití látky – homeopatika vyvolávající obdobné symptomy jako má nemoc) a zákon nekonečného ředění malých dávek. Je to v současné době jediná metoda alternativní veterinární medicíny, která je pomalu a jistě stavěna na úroveň léčebných postupů klasické medicíny. Homeopatika k veterinárnímu použití jsou lepší a mají větší účinnost, když jsou monokompozitní, než víceúčelové homeopatické preparáty. Tuto metodu lze úspěšně kombinovat s metodami jako je akupunktura, akupresura a jiné manipulativní alternativní terapie.
Uvedené metody alternativní veterinární medicíny jsou metody použitelné při léčbě zvířat, zejména pak psů. V následujících článcích se podrobně seznámíme na konkrétních typech nemocí s jednotlivými metodami a řekneme si o něco více, jak tyto metody fungují.

Autor textu: Luboš Drmla
Autor fotografií zdroj: Luboš Drmla
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru