Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Zkušenosti s golden retrívry
Sdílet:

Zkušenosti s golden retrívry

Psi
Nemoci

Ráda bych se s vámi podělila o své zkušenosti. Mám dva golden retrívry. Staršího, kterému budou čtyři roky a mladšího, kterému budou dva roky. S mladším psem jsem letos na jaře kvůli uchovnění absolvovala rentgen kyčlí a loktů. Protože starší neměl tyto snímky dosud dělané, rozhodla jsem se, přestože není a nebude chovný, absolvovat s ním tyto rentgeny také. Věřte mi, že jsem po vyvolání snímků byla v šoku. U mladšího psa bylo vše v pořádku, obdrželi jsme vyhodnocení od veterinárního doktora s nulovým výsledkem, ale u staršího psa, kterého jsem opravdu brala jen jako doprovod, se zjistilo rozsáhlé poškození kyčelních a loketních kloubů, artróza a dysplazie.

Artróza a dysplazie

U obou loktů mi pan doktor navrhl operaci, artrotomii, která by měla alespoň trochu zmírnit jeho pohybové potíže, které by přicházely zejména s přibývajícím věkem. Přitom jsem dosud žádné problémy nepozorovala. Ano, tento pes byl klidnější než ten mladší, ale přičítala jsem to jeho vyrovnanější povaze. Opravdu to přišlo jako blesk z čistého nebe. Neváhala jsem však ani minutu a ještě ten den jsem si domluvila výkon na pravém lokti. Operace se zdařila a po 5 týdnech náš golden absolvoval operaci druhého lokte. Opět úspěšně. Po těchto operacích jsme dodržovali klidový režim a podpůrnou léčbu Alavisem, po určité době jsem s ním jezdila k vodě, aby hodně plaval. Tyto zákroky náš pes absolvoval v březnu a v dubnu a dnes, po půl roce, na něm znovu vidím tu úžasnou chuť do života, radost z pohybu, nadšení z dlouhých procházek. Denně oba naběhají 10–15 km v lese.

Krátkodobá narkóza

V srpnu s námi operovaný pes dokonce absolvoval i hřebenové túry v Nízkých Tatrách a nebyl pro něj problém překonat i dvacetikilometrové vzdálenosti. Jsem opravdu ráda, že to máme úspěšně za sebou. Vynikající výsledek chirurgických zákroků jsme si ověřili v říjnu na kontrolním rentgenu. Tím bych jen chtěla říct všem majitelům pejsků, ať už uvažují o chovu či nikoli. Nechte svým psům zrentgenovat kyčle i lokte, můžete se zavčas vyhnout zdravotním problémům svých čtyřnohých kamarádů. Vím, že se mezi námi najdou ještě lidé, kteří novým majitelům toto nedoporučují, říkají, že narkóza může být psům nebezpečná. Nevěřte tomu, tuto krátkodobou narkózu jistě každý pes bez rizika podstoupí a vy budete mít jistotu, že svému psu zajistíte kvalitní život. A o to snad jde nám všem.

Autor textu: ing. Helena Chvalovská
Autor fotografií zdroj: ing. Helena Chvalovská
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru