Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Co najdete, ale hlavně nenajdete ve zkušebním řádu …
Sdílet:

Co najdete, ale hlavně nenajdete ve zkušebním řádu …

Psi
Výcvik

Tento článek jsem napsala pro ty, kteří by chtěli se svým pejskem složit lovecké zkoušky, ale neví si rady. Rádi by např. na výstavě do třídy pracov...

Tento článek jsem napsala pro ty, kteří by chtěli se svým pejskem složit lovecké zkoušky, ale neví si rady. Rádi by např. na výstavě do třídy pracovní (což u Bulteriéra umožňují jen složené lovecké zkoušky – BZ, BZH, LZ, VZ, PZ, HZ). Nebo pro ty, kteří nechtějí sedět doma za pecí a chtějí ukázat, že jejich pejsek je šikovný a chytrý. Popíši zde průběh např. BZ – barvářských zkoušek. Samozřejmě informace a postřehy se vám budou hodit i na jiné zkoušky, ale jestli začínáte, tato zkouška a zkouška BZH jsou pro vás nejvhodnější.

Zkoušky začínají obvykle brzy po ránu. Tak se nachystejte na včasné vstávání a přípravu na cestu.

Co na sebe? Na to pozor! Myslivci dodržují určité tradice a zvyky, takže pokud se na zkoušky dostavíte v červené šusťákové soupravě, budete mít hned od začátku velice špatné oko u rozhodčích, nehledě na to, že budete vypadat opravdu nemístně. Možná se vám to bude zdát nespravedlivé, ale přímo ve zkušebním řádu je věta: vůdce psa má být myslivecky sportovně ustrojen. Zkuste to brát tak, že např. na maturitu se také nedostavíte v gumákách a montérkách. Takže co na sebe? Pokud možno zelené nebo tmavé (hnědé, černé) oblečení. Nejlépe dlouhé kalhoty (můžete se při stopování prodírat maliním), dobré pevné boty (ranní rosa či případný déšť by vás mohly nemile překvapit), svetr nebo zelenou košili. Prostě myslete na to, že jdete skoro na celý den do lesa. Pokud máte možnost, vezměte si myslivecký klobouk. Do batůžku přibalte pláštěnku a něco na svačinu.

Co pro psa? To je také důležité. Opět – červenožluté vodítko nechte doma. Obojek pokud možno kožený, ne stahovací. Prodávají se i speciální barvářské obojky, ale to už není tak nutné. Vodítko se dvěmi karabinami, zapnuté tak, aby jste si ho mohli přehodit přes pravé rameno – viz. foto. Dále barvářský řemen nebo-li stopovací vodítko. Má být nejméně 5 m dlouhé. Většinou se prodávají 10 metrové. Pokud máte v plánu skládat i jiné než lovecké zkoušky, kupte si raději rovnou 10 m, bude se hodit.

Takže sbalení a nachystaní jsme a můžeme vyrazit. Každé zkoušky začínají nástupem – přehlídkou psů. Vezměte psa na vodítko, s sebou očkovací průkaz, průkaz původu a klobouk. Nástup je slavnostní, většinou zazní i fanfáry, při kterých pozor – muži sundat klobouk. Pokud si nebudete něčím jistí, sledujte pozorně ostatní, zkušenější a prostě a jednoduše se opičte. Po uvítací řeči začnou organizátoři kontrolovat očkovací průkazy a tetovací čísla. Někteří jsou velice důslední a už se stalo, že kvůli nečitelnému tetovacímu číslu nechtěli psa připustit ke zkouškám. Podle zkušebního řádu na to mají plné právo. V zápětí si vylosujete pořadové číslo, které bývá velice pěkně provedeno (i na památku) a to si přidělejte na viditelné místo (hodí se např. knoflíková dírka). Potom pozorně poslouchejte, dostanete pokyny co a jak dál. Většinou vás podle čísel rozdělí na dvě skupiny. Jedna půjde na poslušnost, druhá na stopy tzv.barvy (barva znamená v mysliveckém slovníku krev).

My pojďme třeba na stopy. Připravte se na to, že nejvíce času na zkouškách strávíte čekáním. Čekáním, než na vás přijde řada. Dejte si svačinu, nekřičte, nedělejte nepořádek, hlavně se nechoďte projít tam kde to neznáte a můžete se i ztratit. I to není na zkouškách nic výjimečného. Nehledě na to, že můžete pošlapat někomu stopu, prostě se plést, kde nemáte.

Pokud vám v průběhu zkoušek nebude cokoliv jasné, nebojte se a zeptejte se rozhodčích. Určitě vám rádi poradí a pomohou. Lepší se dvakrát zeptat než něco zkazit. Hlídejte si své číslo a rozhodčího, který si vás zavolá. Na barvu nastupte s připraveným barvářským řemenem. Nejdříve rozhodčímu podejte hlášení se psem po boku. Asi takto: „Pane rozhodčí, vůdce Pepík Novák se psem Alíkem von Banhof je připraven k práci na pobarvené stopě“. Dále musíte oznámit, jakým způsobem bude váš pes pracovat. To znamená, jestli barvu vypracuje na řemeni nebo volně. Pokud začínáte, rozhodně provádějte stopy se psem na řemeni. Pan rozhodčí vám poděkuje a ukáže tzv. místo nástřelu – tj. začátek stopy. Vy ho ukážete psovi a necháte ho rozejít, až napne vodítko po celé délce, můžete vykročit za ním. Prvních pár metrů stopy bude označeno, takže i vy uvidíte kudy stopa vede a jestli váš pejsek vyrazil správně. Pak už je to jen na něm a na tom, jak jste si dali záležet na přípravě.

Asi 10 metrů za vámi vyrazí i rozhodčí. Většinou je jich i víc a za nimi může jít i tzv. korona – to jsou ostatní návštěvníci zkoušek, kteří se přišli podívat. Takže při výcviku připravte pejska i na to, že ho nebudete sledovat jen vy, ale další lidé. Některé psy to dokáže velice rozhodit.

Náš pejsek úspěšně dohledal zvěř na konci barvy. Můžete čekat mrtvou srnu či divoké prase. Opět podáte rozhodčímu hlášení a on zhodnotí vaši práci. Nyní přijde řada na důležitost vašeho klobouku. Rozhodčí vám za úspěšně dohledanou zvěř dá tzv. zálomek. To je kousek větvičky, kterou symbolicky položí mrtvé zvěři do rány. Z této větvičky dostanete také kousek, který patří pejskovi za obojek a vám na pravou stranu klobouku. A nosit hrdě až do slunce západu.

A můžeme jít na další disciplíny. Nezapomeňte na hlášení. Odložení – pokud chcete pejska pro jistotu nechat přivázaného, musí to být na rozvinutém barvářském řemeni – tj. na stopovačce. Vyberte si silnější stromek, ne větvičku, kdyby něco, musí psa udržet. A já ještě svoje rozmazlence musím uložit na útulné místečko (tráva, mech atd). Také není od věci, postříkat miláčkovi bříško a ouška proti otravnému hmyzu nějakým repelentem. Mušky ho můžou natolik znechutit, že nevydrží na místě.

Při vodění na řemeni mějte vodítko prověšené. U této disciplíny stojí rozhodčí opodál, takže vaše případné syknutí na pejska nemusí slyšet.

Následování - u této disciplíny bude potřeba střílet. Nebojte se, jde jen o součást cviku. Předpokládám, že většina z nás nemá lovecký lístek, proto to předem nahlaste rozhodčímu a ten s vámi pošle střelce. Tomu nezapomeňte poděkovat a za vystřelenou patronu se s ním vyrovnejte.

Pokud jste vše zdárně splnili, tedy váš pes, gratuluji! Nyní musíte zase čekat na konec zkoušek. Páni rozhodčí musí spočítat vaše body a vyhodnotit celé zkoušky. Tentokrát bude čekání asi nejdelší. Aspoň mě v tomto směru nikdy nezklamali. A konečně je tu nástup. Zazní fanfáry, proslov a vyhlašování výsledků. Běžte si pro ně pěkně s pejskem, každému rozhodčímu podejte ruku a poděkujte. Až budete zpátky v řadě, nezapomeňte si zkontrolovat PP a vaši soudcovskou tabulku, jestli máte vše zapsáno a jestli jsou údaje správné. Pokud budete tak dobří a ze všech psů bude ten váš nejlepší, je vaší povinností, za všechny, co ten den skládali zkoušky, poděkovat rozhodčím.

Nakonec Lovu zdar a můžete s pocitem krásně stráveného dne vyrazit do tepla domova.


Výpis ze zkušebního řádu pro zkoušky
z výkonu loveckých psů
Účast na zkouškách
Zkoušek se mohou zúčastnit všichni psi loveckých plemen s platným průkazem původu FCI a po dosažení věku min. 10 měsíců, při norování a zkoušek barvářů 12 měsíců. Feny březí více jak 30 dnů, feny do 6 týdnů po porodu a háravé feny nemohou být zásadně připuštěné na zkoušky ani ve zvláštní skupině. Na zkouškách mohou předvádět psy i nezletilí vůdci starší 15 let.

Známkování a výsledná klasifikace
Známky za výkon z jednotlivých předmětů jsou:
4 – výborně, 3 – velmi dobře, 2 – dobře, 1 – dostatečně,
0 – nedostatečně.
Důležitost a obtížnost každé disciplíny je vyjádřena koeficientem, kterým se udělená známka násobí. Výsledné číslo je počet bodů, které pes získal z dané disciplíny. Sečtením bodů ze všech disciplín dostaneme celkový počet bodů. V tabulkách pro jednotlivé druhy zkoušek je uveden nejnižší počet bodů, kterého je třeba k dosažení I., II. nebo III. ceny.
Při stejném počtu bodů u více jedinců má přednost chovný jedinec před nechovným, mladší před starším.
Psi, kteří prokazatelně zvěř načínají, se ze zkoušek vylučují.
Barvářské zkoušky teriérů – BZ
1. Vodění na řemeni
2. Odložení
3. Práce na pobarvené stopě nejméně 12 hodin staré
4. Následování

Barvářské zkoušky honičů-BZH
1. Vodění na řemeni
a)na řemeni
b)volně
2. Odložení
a)na řemeni
b)volně
3. Dosled černé zvěře po uměle založené nepobarvené stopě
a)na řemeni
b)volně (hlásič nebo oznamovač)
4. Chování u střelené černé zvěře
5. Poslušnost

Vodění na řemeni
Pes má jít klidně za svým vůdcem nebo vedle jeho levé nohy, nemá ho předbíhat ani se nechat tahat. Nemá se zaplétat do keřů nebo omotávat okolo stromů.

Následování volné nebo na řemeni
Zkouší se na lesní cestě, před prací na pobarvené stopě. Vůdce postupuje velmi pomalu, pes má jít volně – neupoutaný nebo upoutaný na volném řemeni, za vůdcem nebo vedle jeho levé nohy. Asi po 50 krocích se vůdce zastaví, okamžik vyčká na místě (10–15 sekund). Pes musí zůstat v klidu stát, sedět nebo ležet. Opět se rozejdou a asi po 50 krocích zastaví, vůdce sejme z ramene pušku a vystřelí. Pes musí zůstat klidný.

Práce na pobarvené stopě
Pobarvená stopní dráha má být dlouhá asi 650 kroků, se dvěma změnami směru. Pro založení jedné dráhy se použije max. 0,5 litru krve.

Práce na řemeni nebo volně
Pes má po přiložení na barvu ukázat nástřel a na povel vůdce sledovat stopní dráhu. Stopu sleduje na plně rozvinutém, nejméně 5 m dlouhém řemeni nebo volně, v těsném kontaktu s vůdcem. Pes má postupovat volně a klidně, má se držet stopní dráhy. Sejde-li z ní, může ho vůdce zastavit, sám najít barvu (ukázat ji rozhodčímu), psa na tom místě opět přiložit na stopu a pokračovat. Pes se má držet pobarvené stopy, nesmí sledovat křižující stopy zdravé zvěře. Takovou stopu může však ukázat až do vzdálenosti 15 kroků a vrátit se zpět. Ztratí-li pes dráhu a vůdce to nezpozoruje, musí rozhodčí vůdce zastavit a vyzvat ho, aby sám ukázal poslední barvu. Psa na dráhu opět přiloží a pokračuje v práci. Při každé takové opravě se snižuje známka o jeden stupeň. Sejde-li ze stopy čtyřikrát a práci nedokončí, dostává známku 0. Celou dráhu musí vypracovat max. za 1 hodinu.

Odložení
Volně odložený nebo přivázaný pes musí zůstat klidně na určeném místě nejméně 5 minut. Přitom se vůdce vzdálí z jeho dohledu. Když se pes během těchto limitních 5 minut ze svého místa vzdálí, dostane známku 0. Je-li pes při odložení neklidný a poodejde za vůdcem na vzdálenost do 10 kroků, dostane známku nejvýše 2. Je-li odložený pes upoután na řemeni nebo odložen volně se známým mu předmětem, snižuje se mu známka za výkon o jeden stupeň. Když pes uvázaný na řemeni při odložení kňučí nebo se smýká, je hodnocen známkou 0. U zkoušek BZH je časový limit 10 minut, po uplynutí prvních 5 minut se vystřelí.

Dosled černé zvěře po uměle založené nepobarvené stopě
Stopa divočáka se zhotoví spárkami ze zadních běhů divočáka živé váhy nejméně 50 kg. Časový limit zkoušky je 1 hodina. Dráha je dlouhá 650 m se dvěma změnami směru.

Dosled na řemeni
Pes pracuje na rozvinutém řemeni, pracuje přímo na stopě nebo může jít „pod větrem“ do vzdálenosti 20 m od stopy. Větší vzdálenost se posuzuje jako sejití ze stopy, následuje opravné nasazení psa a snížení známky o jeden stupeň. Asi 100 m od založené zvěře je označené místo, kde vůdce vypustí psa z řemenu a nechá psa divočáka volně najít. Vůdce zůstane stát na místě a rozhodčí sleduje psa, jak se chová u zvěře.

Poslušnost
Rozhodčí sleduje během celých zkoušek, jak pes reaguje na povely vůdce. Je-li pes v pohybu za zvěří, sleduje ji a nereaguje na přivolání, rozhodčí to nehodnotí jako neposlušnost. Pes, který se vzdálí na 30 min, je vyloučen.

Autor textu: Regina Samlíková
Autor fotografií zdroj: MVDr. Simona Müllerová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru