Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Tibetský španěl na výstavách
Sdílet:

Tibetský španěl na výstavách

Psi
Všeobecné

• TOP TIBEŤÁK 2005 – Achtaj Bohemia Maestro. Tibetský španěl – malý, nepřešlechtěný psík s velkou duší, o kterém se s nadsázkou říká, že je z 1/3 p...


• TOP TIBEŤÁK 2005 – Achtaj Bohemia Maestro.

Tibetský španěl – malý, nepřešlechtěný psík s velkou duší, o kterém se s nadsázkou říká, že je z 1/3 pes, z 1/3 kočka a z 1/3 opička. Pejsek, který si získá duši snad každého, kdo se s jeho povahou může blíže seznámit. Nenáročný a přátelský společník do města i na horské túry, kašpárek i elegán s úžasnou mimikou obličeje. Tibetský španěl se stává čím dál oblíbenějším plemenem, přesto zůstává (nejen v ČR ale i většině Evropy snad kromě skandinávských zemí) plemenem málopočetným a tím pádem i na výstavách méně zastoupeným. V předchozích letech se v ČR tibetští španělé na vyšších výstavách mohli spočítat na prstech, pouze klubové a speciální výstavy byly obsazovanější a vystavovatelé byli stále stejní. Je velice potěšující, že i toto se v poslední době opravdu výrazně mění. Přes náročné podmínky pro chovnost (tibeťáček musí pro zařazení do chovu absolvovat nejen předvedení na výstavě a bonitaci, ale také zdravotní vyšetření kyčlí a očí) se tibetskému španělovi začíná věnovat větší počet chovatelů i výstavních příznivců a na výstavách se v loňském roce začalo prezentovat více psů a fen. V letošním roce zájem o výstavy ještě stoupl a navíc je velice potěšující, že se čeští vystavovatelé rozjeli i do dalších států a na výstavách tam vítězí!


• Nejúspěšnější fena – Ch. Lamia Perla mahagon.

Výstavní úspěšnost tibetských španělů českých majitelů (pro co největší objektivitu bez ohledu na členství majitele v chovatelském klubu) je již sedmým rokem cíleně sledována Klubem chovatelů tibetských španělů – jediným chovatelským klubem, který toto plemeno v ČR zastřešuje. Získaná výstavní ocenění z vyšších českých i zahraničních výstav se přepočítávají dle bodové tabulky a vyhodnocují se nejúspěšnější psi a feny výstavních sezón. Podle úspěšnosti potomků se rovněž vyhodnocují nejúspěšnější plemeníci a plemenné feny a stejně tak nejúspěšnější chovatelské stanice. Ti nejúspěšnější v rámci jedné výstavní sezóny se stávají vítězi dané kategorie, úspěšnější z hlavních kategorií (psi a feny) získává čestný klubový titul TOP TIBEŤÁK daného roku.


• Nejúspěšnější plemeník – ICh. Rangpo Modrá písnič

V začátku letošního roku byla vyhodnocena soutěž o Top tibeťáka roku 2005. S naprostou převahou zvítězil teprve 2,5 letý černý pes Achtaj Bohemia Maestro. V kategorii fen byla nejúspěšnější sobolí fenka Ch. Lamia Perla mahagon, nejúspěšnějším plemeníkem se stal tmavě sobolí pes ICh. Rangpo Modrá písnička a nejúspěšnější plemennou fenou particolorní Eurydiké Perla mahagon. Jako nejúspěšnější chovatelská stanice byla již opakovaně vyhodnocena ch. st. Perla mahagon paní Hájkové. Kompletní výsledky soutěže (a to i starších ročníků) jsou k dispozici na oficiálních internetových stránkách Klubu chovatelů tibetských španělů na adrese: www.kchts.cz. Zde také naleznete průběžné výsledky aktuální sezóny.
text a foto : Eva Hájková
Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru