Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Výcviková oblast ČKNO
Sdílet:

Výcviková oblast ČKNO

Německý ovčák (NO), jako nejrozšířenější plemeno pracovních psů je v České republice organizován Českým klubem německých ovčáků (ČKNO). Tento klub...

Německý ovčák (NO), jako nejrozšířenější plemeno pracovních psů je v České republice organizován Českým klubem německých ovčáků (ČKNO). Tento klub je začleněn prostřednictvím Českého kynologického svazu (ČKS) v Českomoravské kynologické unii (ČMKU). ČKNO je členem světové unie spolku německých ovčáků (WUSV), ze kterého vychází odborné požadavky na chov i výcvik plemene NO.
Členská základna je tvořena celorepublikově, začleňuje příznivce německých ovčáků Českého kynologického svazu a Moravskoslezského kynologického svazu. Tímto se ČKNO stal nadsvazovým klubem a podporuje zájmovou činnost všech příznivců našeho plemene.
Předsednictvo ČKNO významnou měrou podporuje sportovní a výcvikovou činnost, na kterou vynakládá nemalé finanční prostředky. Náš klub každoročně pořádá Mezinárodní mistrovství německých ovčáků, na kterém se setkávají nejlepší výcvikáři České republiky a každoročně je toto mistrovství otevřeno pro několik zahraničních sportovců. Snahou klubu je, aby tato mezinárodní mistrovství posuzoval vždy jeden kvalitní zahraniční rozhodčí, který vlastními zkušenostmi v posuzování ukáže i trendy a požadavky na posuzování výkonů německých ovčáků.


• Družstvo ČKNO.

Například v roce 2004 posuzoval naše Mezinárodní mistrovství ČKNO německý spolkový výcvikář SV a WUSV, pan Günther Diegel. V roce 2005 u nás posuzoval špičkový belgický rozhodčí a výcvikář pan Fréderic Clemens. Tito pánové nám ukázali mnohé nejen při posuzování výkonů německých ovčáků, ale předali mnoho významných zkušeností a poznatků z práce na úseku kynologie. Také vyslechnutí jejich názorů na posuzování i výcvik je nezaplatitelným poznáním a zdrojem poučení pro toho, kdo má o tuto problematiku zájem a je ochoten naslouchat a vzdělávat se. Se zajišťováním kvalitních zahraničních rozhodčích počítáme i do budoucna. V tomto směru je nutné poděkovat firmě GAPPAY, výrobci špičkových kynologických pomůcek a výcvikových oděvů, která sponzoruje účast těchto zahraničních rozhodčích i figurantů.
V roce 2005 se Mezinárodní mistrovství konalo v Blovicích. Výborně jej organizačně zajistili členové místní základní kynologické organizace, vedeni zkušeným kynologem panem Stanislavem Beníškem. Klubovým vítězem ve výkonu se zde stal MUDr. Jiří Tichý s Codetou Galán Nalag.
Nejlépe umístění na tomto mistrovství postoupili na kvalifikační závod, který byl výborně zajištěn základní kynologickou organizací Polička. Zorganizoval jej předseda, pan Ladislav Havlík, kterému pomáhali členové této organizace. Na základě výsledků mistrovství a kvalifikačního závodu bylo sestaveno pětičlenné družstvo reprezentantů ČKNO pro Mistrovství světa německých ovčáků 2005.


• Vítězové Mezinárodního mistrovství německých ovčáků Codeta Galán a MUDr Jiří Tichý.

Do francouzkého Haguenau se sjelo 123 závodníků z 35 zemí. Výborného umístění na šestnáctém místě dosáhl MUDr. Jiří Tichý s Codetou a tím se zařadil ke světové špičce. Kvalitního výsledku na tomto 18. Mistrovství světa WUSV dosáhla i paní Lenka Chmurová s Atriem za Kovářskou branou a Václav Kadlec s Quintem z Daskonu. Galán Víti Glisníka musel odstoupit pro zranění a Reif v. Blizen Stein paní Tiché byl diskvalifikován pro neposlušnost při obraně.
I v letošním roce se bude konat Mezinárodní mistrovství ČKNO. Uskuteční se v Bohumíně ve dnech 30. 6.–2. 7. 2006. Pozváni budou nejen členové našeho klubu, kteří mají splněnou zkoušku SchH 3, případně IPO 3, v roce 2005 a 2006 s velmi dobrým hodnocením, ale i závodníci ze Slovenska, Itálie, Belgie, Maďarska i Německa. Tímto zveme všechny zájemce o kvalitní výcvikářskou kynologickou akci.

V roce 2004 klub zajistil překlad nového zkušebního řádu WUSV a příručky pro rozhodčí. Český kynologický svaz z organizačních důvodů rozhodl, že tento zkušební řád vydá sám. Věříme, že se vše podaří a v roce 2006 již konečně nahradí stávající zkušební řád Německých ovčáků – SchH.
Mimo organizování sportovní činnosti se členové předsednictva klubu, výcvikář Luboš Jánský a ekonom, klubový vítěz ve výkonu 2005 MUDr. Jiří Tichý věnují lektorské činnosti. Četná školení uskutečnili nejen v roce 2005, ale i v letech minulých v základních kynologických organizacích ČKS i MSKS, které projevily zájem o předání poznatků k metodice výcviku německých ovčáků podle současných mezinárodně uznávaných trendů.


• Vicemistr NO Butar Galán při obraně.

Žijeme v době, kdy je možné poznávat výcvikové metody i na západ od našich hranic. Je toho opravdu hodně, co bychom mohli zlepšovat nebo i změnit u nás, s cílem zkvalitnění výcvikářské práce s německými ovčáky. Samozřejmě, že se v této činnosti neuzavíráme pouze pro majitele německých ovčáků, ale jsme otevřeni i pro cvičitele dalších plemen psů, používaných ve sportovní kynologii. V tomto směru i další zkušení členové našeho klubu jsou svojí každodenní prací s německými ovčáky příkladem ostatním pejskařům v základních kynologických organizacích po celé republice.
V letošním roce plánujeme seminář výcviku, který povede některý z renomovaných zahraničních lektorů. O místě semináře budeme členy klubu včas informovat.
Autor textu: Luboš Jánský
Autor fotografií zdroj: Luboš Jánský
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru