Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Jaké byly Wheaten Days 2006
Sdílet:

Jaké byly Wheaten Days 2006

Loni jsme absolvovali první ročník setkání chovatelů, majitelů a příznivců irských soft coated wheaten teriérů, letos se setkání opakovalo. I když n...

Loni jsme absolvovali první ročník setkání chovatelů, majitelů a příznivců irských soft coated wheaten teriérů, letos se setkání opakovalo. I když ne doslova. Letošní program se skládal z již vyzkoušených a psy radostně přijatých sportovních aktivit, ale i z historicky první samostatné speciální výstavy tohoto irského plemeno pod záštitou Klubu chovatelů teriérů. Také společenská část byla bohatší.

Wheaten Days 2006 se konaly poslední květnový víkend, zima trvala téměř až do tohoto data, ale my jsme přesto doufali v pěkné májové počasí, vyšlo však jen z části. Lidé, kteří jsou skálopevně přesvědčeni, že wheaten je tím jediným a nejlepším jejich plemenem se sešli již v pátek na společensko – odborném večeru.
Přednášku na odborné téma o plemeni, jeho vývoji a hlavně o jeho současné podobě nám přednesl zahraniční host – paní Louise Borst Borreman z Holandska. Je dlouholetou chovatelkou, její odchovy z chovatelské stanice Brugh Na Bóinne najdeme i mezi mnohonásobnými šampiony. Je také rozhodčí specialista na wheateny. Její názor na to, jak má nyní wheaten vypadat byl jistě zajímavý. Paní Borreman si v souladu se standardem představuje pracovního teriéra s pevnou kostrou, dobrým prostorným pohybem a krásnou, hedvábnou, pšeničnou srstí. Také povaha musí podle ní odpovídat názvu teriér, tedy živá, se zájmem o okolí.

V sobotu se konala speciální výstava pro plemeno irský Soft coated wheaten teriér – Wheaten Show 2006. Na posouzení u specialistky na plemeno bylo svými pánečky přihlášeno 53 wheatenů, což je jistě rekord nejen u nás, ale i v okolních zemích. Posuzování probíhalo velmi přísně, pečlivě, vše dlouho trvalo. V našich výstavních kruzích je výjimkou konkurence tří a více psů ve třídě. Zde jich bylo i osm. Během posuzování sice silně foukalo, ale zatím ještě nepršelo. Jen stručně z výsledků: vítězem třídy mladých se stali pes Wheaten Volunteer´s Jasper Johns a fena Hopla Star Quality. Nejlepšími veterány pes Baltazar King Wheaten Darling a fena Envy me I´m the Best Colour. Vítězem speciální výstavy a titulem Vítěz Wheaten Show 2006 se mohou pyšnit pes Diana´s Homestead Allstarman a fena Glendree Pamppy from Breenagh, která v nabité konkurenci získala i titul Vítěz plemene. Po ukončení „hlavního“ posuzování se konaly ještě doplňkové soutěže. Dlouholetá chovatelka wheatenů paní Aya Lunsten z Finska (chovatelská stanice Geijes) vybrala ze všech přihlášených a nastoupených psů ty, kteří měli podle ní Nejlepší hlavu, Nejlepší srst a Nejlepší pohyb, také vybrala z přihlášených dětí vítěze soutěže Dítě a wheaten. Rozhodně to nebylo nijak podřadné nebo jen zábavné rozhodování. Bylo to naopak určitým osvěžením běžných výstavních posudků, které dodal člověk, který sice není rozhodčí, ale plemeno již mnoho let chová. Za krásnou hlavu získala ocenění fena Claire Irish Warrior, za srst Von der Schönen Lausitz Brian O´Kelly a za pohyb Bailehannah Iobhar-Barrun. Dítě a wheaten vyhrála Tereza Šubertová s fenou Barbara Bush Kní-York.

Vzhledem k obrovské časové ztrátě, kterou jsme nabrali při pozdním příchodu paní rozhodčí a pomalém posuzování jsme se po Wheaten Show 2006 téměř úprkem odebrali na procházku po historické Praze s našimi wheateny. Procházky se zúčastnilo na 40 wheatenů. Letošním zpestřením našeho pochodu byla účast „taťky a mamky“ našich wheatenů, tedy dvou krásných obřích irských vlkodavů. Průvod šel přes Staroměstské náměstí, Karlův most na Pražský hrad. Opět, stejně jako loni, jsme se ocitli na nejedné fotografii pražských turistů. Pro ty, které jsme zaujali jsme měli jako malý dárek perníček ve tvaru wheatena. Na Hradě bylo opět připraveno pro psy a jejich pánečky občerstvení. Wheaten byl tedy opravdu vidět a udělalo se něco pro propagaci starobylého irského plemene.
Až potud s námi mělo počasí soucit, ale po příchodu na místo neoficiálního večera se psy začalo pršet. Z grilování a pobíhání psů zbyl jen poněkud krátký večer v restauraci bez psů. Škoda. Celodenní program byl ale náročný nejen pro majitele, ale i pro psy. Proto bylo možná dobré, že si mohli večer déle odpočinout a nabrat síly na zlatý hřeb celého setkání, sportovní neděli.

Sportovní neděle byla plná aktivit, učení se nových věcí a příjemné atmosféry. Dopoledne bylo zahájeno profesionální ukázkou tance se psem, zatím bohužel ne s wheatenem, poté sportovní kynologie, kde již svoje zastoupení máme. Potom se už wheateni a jejich pánečci rozdělili do skupin a trénovali agility, coursing a nově letos i poslušnost. Na některých byl znát pravidelný trénink, někteří se s chutí učili novinkám. Sportovní aktivita wheatenovi svědčí i sluší, perfektně se zaměstná jeho chytrost a temperament. Nutno také poznamenat, že při sportu již panovala poněkud uvolněnější atmosféra, než na výstavě. Kolem poledne přišla závěrečná pomsta počasí, které připomínalo apríl. Vichřice nám strhla obří stan – šapitó, pod kterým jsme měli věci a byli jsme tam i my. Došlo i na lehčí zranění. Nakonec se vše urovnalo, přestalo lít a mohli jsme vyrazit závodit. Wheateni jsou otužilí psi, zvyklí na vrtochy počasí v Irsku a jejich pánečci mají naštěstí většinou podobnou náturu. Vítězové jednotlivých sportů i juniorský a dospělý vítěz trojboje si odvezli krásné poháry a další ceny od našich milých sponzorů.
Vyhlášení vítězů obou dnů bylo hlavně díky sponzorům opravdu štědré – krásné poháry se soškou wheatena od našich chovatelů, superprémiové krmivo Satisfaction, kosmetika BIO-GROOM a další ceny.

Nestálé počasí nám připravilo nejednu komplikaci, zdlouhavé posuzování způsobilo poněkud hektický závěr soboty. Přesto byl wheaten vidět, udělalo se hodně pro propagaci tohoto středně velkého, temperamentního teriéra s typickou jemnou, zářivou, pšeničnou srstí. Psi si mohli zasportovat a užít tréninky. Majitelé a chovatelé měli možnost získat posudek na svého psa od dlouholeté chovatelky a rozhodčí ze zahraničí.
Z letošního ročníku je opět natočeno DVD a videokazeta, které jistě přispějí k reprezentaci českých wheatenů i v zahraničí. Komentáře, podrobné výsledky, fotogalerie a krátké filmy najdete na stránkách www.wheaten.cz . Ještě jednou patří dík všem sponzorům a spoustě bezejmenných, ale nepostradatelných pomocníků.
Autor textu: MVDr. Klára Bayerová
Autor fotografií zdroj: Pes Jíra
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru