Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Klubové setkání Karelských medvědích psů a lajek
Sdílet:

Klubové setkání Karelských medvědích psů a lajek

Psi
Všeobecné

V letošním roce, tak jako každý rok, Klub Karelských medvědích psů a lajek pořádal setkání svých členů v krásném prostředí autokempu Žralok na Pluml...

V letošním roce, tak jako každý rok, Klub Karelských medvědích psů a lajek pořádal setkání svých členů v krásném prostředí autokempu Žralok na Plumlově. Počasí vyšlo a to byl základ celého velmi nádherného a úspěšného víkendu.

V pátek se sjeli majitelé lajek, kteří si udělali čas na „polosoukromé“ rodinné setkání. Večer proběhl ke spokojenosti všech zúčastněných.
Nejvíce přemýšlení, práce, starostí dalo sestavit program. Naším cílem bylo, aby se všichni nejen dobře bavili, ale aby pro ně celý víkend byl motivací do další práce s jejich hafíky. Na sobotní dopoledne byla připravena malá ukázka a trénink agility. Běh tunelem a zdolávání překážek téměř profesionálně předvedla lajka Sára s Miladou Dostálovou. Byly předvedeny motivační a tréninkové postupy. Někteří účastníci zpočátku váhali, ale pak se nechali strhnout radostí těch běhajících.

Celé odpoledne bylo věnováno hrátkám se psy. První byla domluvena ukázka obrany s panem Lukášem Matysem, který se profesionálně věnuje této činnosti mnoho let. Má platné certifikáty a bylo vidět, že to se psy umí. Všechny, i ty nejmladší a také ty, kteří se obraně nikdy nevěnovali, dokázal perfektně motivovat k práci. Velmi se nám líbily jeho slovní komentáře a rady, ze kterých si každý mohl vzít nějaké ponaučení. Tímto bychom mu za nás chtěli velmi poděkovat.
Po krátké pauze nastalo soutěžení v agility. Běhal se tzv. barel běh, kde každý pejsek se svým psovodem měl proběhnout dva tunely, oběhnout barel a opět se tunely vrátit zpět. Pastičkou na myši se staly buřtové pamlsky umístěné uvnitř barelu. Místo, aby psi barel oběhli, tak se na něj vrhli a snažili se dostat na buřty. Tento zádrhel byl v zápětí odstraněn a již nic nebránilo poměřit svoje síly. Běhali všichni včetně čtyřměsíčního mimina až po desetiletého veterána. Vzhledem k věkovému rozmezí psů jsme vyhlásili tři věkové kategorie: štěňata, dospělí psi a veteráni. Díky manželům Královým dostali vítězové kategorií vzorek krmiva Aport a díky paní Šafránkové odcházeli všichni s diplomy. Podle reakcí a slov závodníků se toto odpoledne maximálně povedlo. Nikdo neodešel zklamán. Sobotní večer byl ukončen posezením u ohně.

Nedělní dopoledne bylo věnováno práci se psem. Celé je měla v režii Jitka Dopitová, která v první polovině ukázala výuku a motivaci pro poslušnost psa a přípravu na zkoušky ZOP (základní ovladatelnost psa). Součástí tohoto bloku byla i ukázka hlídání předmětu. Všichni si to mohli vyzkoušet. Bylo vidět, že nejenom hry, ale i práce naše hafíky baví a dělají ji rádi. Když jsou motivováni buřtíkama, pro radost majitele udělají cokoliv. Další část dopoledne byla věnována přípravě psovoda i psa na výstavy. Toto bylo předvedeno na karelském psu Luckym a lajce Sáře. Na závěr nedělního dopoledne si všichni vyzkoušeli společné cvičení ve skupině a předvádění psa v kruhu. Velmi potěšitelné bylo zjištění, že všichni psi jsou dobře ovladatelní a majitelé se svým psům skutečně věnují.
Pevně věříme, že tento víkend byl pro účastníky podnětný, že si všichni odnesli informace, které mohou v následujících dnech a měsících upotřebit při práci se svými psy. Celková atmosféra byla velmi veselá, lidé i jejich psi se dobře bavili. Víkend splnil svůj účel a my se budeme těšit na příští rok, kdy ještě s větším nasazením a s radostí připravíme další setkání. Chtěli bychom poděkovat všem, kteří nelitovali ujetých kilometrů a času a přijeli na toto setkání.
text a foto: Jitka Dopitová
Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru