Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
VELKÝ ÚSPĚCH ČESKÝCH GOLDEN RETRIEVRŮ CACIB BUDAPEŠŤ
Sdílet:

VELKÝ ÚSPĚCH ČESKÝCH GOLDEN RETRIEVRŮ CACIB BUDAPEŠŤ

Psi
Všeobecné

21.–22. 10. 2006 se konala Mezinárodní výstava psů v hlavním městě Maďarska v Budapešti. Protože je tato výstava dvoudenní a cesta daleká, zajisti...


21.–22. 10. 2006 se konala Mezinárodní výstava psů v hlavním městě Maďarska v Budapešti. Protože je tato výstava dvoudenní a cesta daleká, zajistili jsme si ubytování již na pátek, aby naši psí společníci byli na sobotní show odpočatí. Hotel Etap na předměstí Budapešti patří do široké hotelové sítě nejen v Evropě, ale také v Jižní Africe a v Austrálii. Slouží především spěchajícím motoristům na cestách, ale i k vícedennímu ubytování. Pokoj je poměrně těsný, přesto se v něm pohodlně vyspí tři osoby. Napříč nad dvoulůžkovou postelí je umístěno ještě etážové lůžko. Ostatní vybavení je ryze účelové: malý stolek s jednou židlí, umyvadlo se zrcadlem, televizor a budík. Sprchy a WC jsou na pokoji. Ubytování v této hotelové síti je poměrně levné. Za dvě noci, tři osoby a tři psy jsme platili necelých 66 Euro. Výstava se konala na výstavišti Hungexpo v pavilonu A. Za poplatek 600 forintů nám umožnili vjezd a parkování v prostorách výstaviště, odkud jsme to měli do pavilonu pár metrů. Výstavní kruhy byly hodně prostorné, avšak s kluzkým povrchem. Napříč kruhem byl natažen široký pás koberce. I kolem kruhů bylo dostatek místa. Prostory pavilonu po celou dobu průběžně uklízeli a na několika místech byly umístěny dřevěné ohrádky se sypkou hmotou pro případnou potřebu pejsků. Co chybělo, byla malá áčka s čísly, aby měl divák přehled o pořadí pejsků. Při zběžném nahlédnutí do katalogu jsme zjistili, že je zde početné zastoupení Golden retrievrů z České republiky. Až na jednu výjimku jsme si v jednotlivých třídách nekonkurovali. Začátek výstavy se opozdil, což k velkému počtu psů posuzovaných v našem kruhu nebylo příjemné. První den posuzoval německý rozhodčí. Přesto, že nás bylo v kruhu 65 jedinců, posuzování mělo spád. Rozhodčí pejsky důkladně kontroloval, prohmatal a nechal proběhnout dvakrát po kruhu a jednou napříč po koberci. Posudky byly stručné a přesto výstižné. Česká výprava zaznamenala obrovský úspěch, protože všichni pejsci obsadili přední místa ve všech třídách, do kterých byli přihlášeni.

Sobota 21. 10. 2006
rozhodčí: Dr Peter Beyersdorf (D)
psi
FLAMING THE DREAM TEAM třída baby VN 1, BIS BABY 3
AMOR BISMILLÁHI třída otevřená V 1, CAC
AKIM Z KRÁLOVSKÝCH TERAS třída pracovní V 1, CAC, CACIB, BOB
ARAMIS OD DÍVČÍHO SKOKU třída šampiónů V 2, Res. CAC
feny
BLUE ROSSE DYNASTY SANTANA GOLDEN
mezitřída V1, CAC, Res. CACIB
EIMI CHLUPATÉ ŠTĚSTÍ mezitřída V 3
Druhý výstavní den nás čekalo nemilé překvapení v podobě změny rozhodčího. Je velmi nepříjemné, pokud jedete na výstavu s představou, že se vám snad podaří „dodělat“ šampióna krásy dané země, když vám vymění navrženého rozhodčího za jiného. Hlavně tehdy, když stejná výměna není poprvé, a když od stejného rozhodčího máte několik CACŮ. Každý další CAC je snad do sbírky a pro radost, ale na šampióna je vám k ničemu. Výstavní poplatky jsou v Maďarsku vysoké a pokud je hradíte jako většina cizinců na místě v den výstavy, činí 55 Euro. Připočtete-li k tomu náklady na cestu, ubytování, pojištění, slovenskou a maďarskou dálniční známku plus ostatní náklady spojené s výstavou, jde o velmi drahou záležitost. Organizátoři výstav by se měli nad touto skutečností zamyslet a delegovat jednotlivé rozhodčí pečlivěji a rozhodčí by se měli v tomto smyslu chovat zodpovědněji. To se týká samozřejmě i výstav tuzemských, protože i na českých výstavách je to zcela běžné. V neděli goldeny posuzoval maďarský rozhodčí. Posuzoval velmi pečlivě, psy důkladně prohlédl a prohmatal, posudky byly dlouhé a výstižné. Nevím proč, ale z druhého dne jsem měla neodbytný pocit, že o změně rozhodčího věděli některé významné maďarské chovatelské stanice, protože se sobotní výstavy neúčastnily a přihlásily své psí krasavce až na neděli ke konkrétnímu rozhodčímu. A skutečně jejich svěřenci vyhráli! Nutno podotknout, že se však jednalo o velmi pěkné a kvalitní psy. V naší třídě pracovní se žádný nový konkurent neobjevil a tak jsme si odvezli CACE pro radost a do sbírky. Úspěšní byli druhý den i ostatní vystavovaní goldeni z ČR a všichni získali velmi pěkné ocenění.


• Zleva: Aramis od Dívčího skoku, Blue Rose Dynasty Santana Golden, Amor Bismilláhi, Akim z Královských teras, Eimi Chlupaté štěstí, Flaming The Dream Team.

Nedělě 22.10.2006
rozhodčí: Czeglédi Attila (H)
psi
FLAMING THE DREAM TEAM třída baby VN 1
AMOR BISMILLÁHI třída otevřená V 2, Res. CAC
AKIM Z KRÁLOVSKÝCH TERAS třída pracovní V 1, CAC
ARAMIS OD DÍVČÍHO SKOKU třída šampionů V 4
feny
BLUE ROSSE DYNASTY SANTANA GOLDEN
mezitřída V 2, Res. CAC
EIMI CHLUPATÉ ŠTĚSTÍ mezitřída V 3
 
text a foto: Jarmila Pokorná
Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru