Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Retriever – 3. část
Sdílet:

Retriever – 3. část

Psi
Druhy a plemena

Výběr štěněte, chovatele a chovatelské stanice Rozhodli jste se pro koupi štěněte, zvážili jste všechna pro a proti a vybrali jste si plemeno....

Výběr štěněte, chovatele a chovatelské stanice

Rozhodli jste se pro koupi štěněte, zvážili jste všechna pro a proti a vybrali jste si plemeno. Neméně důležité je vybrat si chovatelskou stanici a chovatele. Většinou hledáte v kynologickém tisku nebo na internetu. Jedna z možností je prohlédnout si rodiče štěněte na výstavě, kde můžete navázat i kontakt s chovatelem.
Stejně tak, jako si vás prověřuje chovatel, aby svým odchovům zajistil hodné lidi a ty nejlepší podmínky, stejně tak byste měli i vy něco vědět o chovateli, od kterého si štěně berete. Proto doporučuji: dříve než si pojedete pro štěňátko, domluvte si osobní návštěvu.

Na co si dát pozor a čeho si všímat?
• Chovatel by měl mít sám zájem seznámit se s vámi a umožnit vám návštěvu své chovatelské stanice. Měl by zodpovědět všechny vaše dotazy, měl by vás otevřeně upozornit i na všechna možná úskalí chovu.
• Rozhodně není vhodné navštěvovat štěňátka v prvním měsíci jejich života.
• Je nutné, abyste si prohlédli celý vrh i jejich matku. Otce vrhu většinou nemáte možnost vidět, proto by měl mít chovatel k nahlédnutí kopie veškerých dokladů i jeho fotky. Je vhodné si vyžádat i kontakt na chovatele psa (webové stránky či e-mail) pro případné setkáni s ním.
• Důkladně si prohlédněte, jestli jsou štěňata čistá, mají lesklou srst. Pokud mají matnou srst nebo zapáchají, není něco v pořádku. Oči, uši, nos, konečník i genitálie musí být bez výtoku, zarudnutí nebo zápachu.
• Prohlédněte si prostory, ve kterých jsou štěňátka chovaná.
• Prohlédněte si, v jakých podmínkách jsou chovaní i ostatní psi ve stanici. Podívejte se, v jaké jsou kondici a jaký vztah k nim má majitel.

• Pozor, máma vrhu nemusí být v ideální kondici, po porodu může být špatná v srsti, i její váha nemusí být ideální. Musí být čistá, nesmí zapáchat, měla by působit spokojeným dojmem. Všimněte si, jak se chová ke svým potomkům, k chovateli i jeho rodině.
• Jsou li štěňátka chovaná mimo dům a rodinu, zeptejte se, co dělá chovatel pro jejich socializaci. Je to nutné, aby nebyla v budoucnu vystrašená při každé nezvyklé situaci apod.
• Štěňátka by měla být přiměřeně k věku zvídavá, nebojácná, hravá a pohyblivá. Pokud jsou při vašem příchodu štěňátka vzhůru, všímejte si jejich chování. Měla by být zvědavá, měla by se na vás vrhnout, všechno prozkoumávat, okousávat, měla by si spolu hrát, vzájemně mezi sebou soupeřit. Je vhodné vidět je i při krmení. Štěňátka však mohou být při vašem příchodu unavena předchozím bděním a hrou, v tomto případě je nechte prospat a počkejte si, až se probudí. V době, kdy štěňátka spí, budete mít dostatek času na povídání s chovatelem. Pokud štěňátka po probuzení nebudou reagovat na vaši přítomnost, ustrašeně se rozutečou nebo někam zalezou, není něco v pořádku a do budoucna se vám s takovým štěnětem rýsují problémy (nestandardní bojácná nebo agresivní povaha).
• Zjistěte, jestli jsou štěňata řádně odčervovaná, zbavená všech parazitů a jestli mají potřebná očkování. Se štěnětem musíte dostat pas nebo očkovací průkaz, ve kterém musí být vše řádně zaznamenáno. Chovatel vás musí poučit o dalších termínech očkování a odčervení.
• Zkontrolujte si tetovací číslo nebo čip, aby nedošlo k záměně.
• Pokud máte pocit, že jste se ocitli u množitele v továrně na štěňata, zvažte, jestli jste si jisti, že chcete štěně právě z této stanice. Zvažte proto důkladně, z jakých podmínek si svého budoucího pejska berete, abyste se budoucnu neocitli v problémech.
• Navštivte i více chovatelských stanic, abyste měli srovnání.
• Ptejte se na cokoli, solidní chovatel rád zodpoví veškeré dotazy, popřípadě vám spolu se štěnětem předá stručné informace v písemné či elektronické podobě.
• Měli byste dostat informace o způsobu krmení, značce krmiva a denním režimu štěněte.
• Nedivte se, že i vás chovatel podrobuje výslechu. Slušnému chovateli velmi záleží, do jakých domovů a podmínek jeho štěňátko půjde. Zajímá ho, jaké máte zkušenosti s chovem, jestli jste již měli pejska, popřípadě jakého. Chce vědět, jaké máte úmysly, jestli má být štěňátko pouze domácím mazlíčkem a společníkem nebo jestli máte chovatelské, vystavovatelské nebo pracovní ambice.

• Solidní chovatel netvrdí, že je péče a výchova štěněte hračka. Je to jako s dětmi. Co do štěněte vložíte v jeho dětském věku (krmení i výchova), to se vám vrátí.
• Solidní chovatel má zájem poskytovat chovatelský servis a zůstávat s vámi v kontaktu. Chce mít zprávy o zdraví, úspěších i řošťárnách štěněte.
• Rozumný chovatel neslibuje, že vám z malého štěněte vyroste šampión krásy ani úspěšný pracovní pes. U tak malého štěněte to nemůže nikdo s jistotou tvrdit. Může pouze předpokládat určité exteriérové či pracovní vlohy s ohledem na oba rodiče vrhu.
• Slušný chovatel štěně nikdy nevnucuje a nesnaží se vás ovlivnit tím, že pomluví jiné vrhy, chovatele nebo chovatelské stanice.

(Pokračování příště.)

Autor textu: Jarmila Pokorná
Autor fotografií zdroj: Jarmila Pokorná
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru