Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Retriever – 4. část
Sdílet:

Retriever – 4. část

Psi
Druhy a plemena

Porod Porodní bedna Fena bude potřebovat klidné místo k odpočinku a je důležité, jí nejpozději v osmém týdnu ukázat, kde bude se štěňaty bydlet....

Porod

Porodní bedna
Fena bude potřebovat klidné místo k odpočinku a je důležité, jí nejpozději v osmém týdnu ukázat, kde bude se štěňaty bydlet. Ideální je porodní bedna o rozměrech 120×120 cm. Pro fenu se štěňaty je dostatečně prostorná, aby se v ní fena mohla pohodlně otočit, aniž na svá štěňata šlápne. Po stranách bedny by mělo být pažení, aby fenka štěňátka nezalehla. Pažení oceníte především v prvních dnech po porodu, jinak vás čeká pár probdělých nocí. Pažení je možné vyndat, jakmile štěňata povyrostou. Pelech umístěte na teplé a trochu vyvýšené místo, aby fena nebyla v průvanu a měla pohodlný a snadný přístup. Bočnice musí být dostatečně vysoké, aby štěňata nemohla utéct. Velmi užitečná je nastavitelná a odnímatelná boční stěna. Na porod samotný je vhodné vystlat bednu vrstvou novin, které překryjete prostěradlem.

Pro další dny je na dno bedny vhodná podložka „vetbed“ nebo „drybed“, která dobře odvádí vlhkost dolů, zatímco vrchní flanelová vrstva pod ležícím psem zůstává suchá a teplá. Můžete ji zakoupit ve specializovaných prodejnách pro chovatele a veterináře. Porodní bedna by měla být vyrobena z dobře omyvatelného materiálu.
Pokud je fenka umístěna v kotci s boudou, je důležité, aby chovatel měl možnost štěňata s fenkou kontrolovat. Naprosto ideální je bouda se snímatelnou střechou (např. na pantech), aby se dala bez problémů otevřít. Chovatel tak může na porod nejen dohlédnout, ale i zasáhnout v případě potřeby. Je to výhoda i při čistění a úklidu boudy.

Co budete u porodu potřebovat
1. Desinfekční prostředky
– k desinfekci pupečního pahýlu a nůžek,
– k udržování čistoty prostředí.
2. Ostré nůžky na přestřižení pupeční šňůry.
3. Sterilní gázu, vatu, nit na podvázáni pupeční šňůry.
4. Dostatečné množství vyvařených textilií (menší rozměry můžete potřebovat na vytření tlamiček, větší na udržení hygieny fenky a porodního prostředí, k podkládání pod fenku, aby neležela po celou dobu porodu v mokrém, k masážím a rozdýchání štěňátek, k manipulaci s nimi, k vytření štěňátek do sucha, k vaší hygieně apod.). Tyto textilie musí mít dobrou sací schopnost. V lékárnách jsou k dostání dětské podkladové pleny na jedno použití, které mají velmi dobrou sací schopnost a jsou propustné pouze z jedné strany. Fenka tak leží stále v suchu a ušetříte si tím velkou spotřebu ostatních textilií.
5. Dostatek teplé vody na udržení hygieny.
6. Váhu ke zjištění porodní hmotnosti jednotlivých štěňátek, můžete tak sledovat přírůstky jednotlivých štěňátek.
7. Poznámkový blok a tužku k zaznamenání: porodních vah, časů narození, pohlaví, počty vyšlých lůžek a jiné.
8. Barevné stužky, fixy k označení jednotlivých štěňátek pro budoucí rozlišení při manipulaci s nimi a převažování.
9. Košík na prádlo na přenášení štěňátek v případě návštěvy veterináře, převlékání porodní bedny a jiné nutné manipulaci.
10. Telefonní číslo a v záloze domluveného veterinárního lékaře pro případné komplikace.

Vlastní porod
Obvyklá doba březosti je 58–63 dní. Prvničky nebo fenky, které mají početný vrh, můžou rodit již 58 den. Většina fen začíná rodit v noci nebo časně ráno.
Snadnost, s jakou fena porodí, závisí do jisté míry na stavbě jejího těla. Feny instinktivně vědí, co mají dělat. Chovatel by měl na průběh porodu jen dohlížet a zasáhnout pouze v případě, že není něco v pořádku. Feny rodící poprvé mohou být zmatené, dokud se první štěně nenarodí a nezačne sát. U některých plemen je obvykle na majiteli, aby roztrhl plodovou blánu obepínající štěně a přestřihl pupeční šňůru.
Prvním příznakem blížícího se porodu je, že fence přibližně 4–5 dní před porodem začne klesat bříško a povolí „přeska“. Dalším častým příznakem jsou nateklé struky. Přibližně 14 hodin před porodem začne klesat tělesná teplota (měřená v konečníku) asi o 1 stupeň. Dalším signálem je změna v chování fenky, která začíná vyhledávat klidné místo (porodní bednu) ke slehnutí. Toto místo si upravuje hrabáním, vytváří si pelíšek a točí se dokola.

Během porodu často fena dlouho leží natažená v porodní bedně s hlavou mezi předníma nohama. Bývá neklidná a kouše a trhá nastlané noviny. Více či méně prudké oddechování a záchvěvy těla vás upozorní na to, že se feně začínají otevírat porodní cesty. U prvorodičky to někdy může trvat až 36 hodin. Po celou dobu by měla fena být nepřetržitě pod vaším dohledem ve dne i v noci.
Fena začíná mít hlenovitý výtok, ohlíží se dozadu, pokouší se olizovat si vulvu a začíná tlačit. Nyní nastávají porodní bolesti. Fena při nich hrabe a trhá noviny pod sebou. V různých intervalech porodní stahy pokračují. Samotný porod začíná prasknutím vrchního celkového obalu. Spolu s ním může prasknout i vlastní obal prvního štěněte. Dochází k odtoku značného množství tmavě zelené plodové vody. To se již zanedlouho objeví první štěně, které by se mělo narodit nejpozději do hodiny po odtoku. Štěňata vychází napřed hlavičkou nebo zadečkem (zhruba 30 % štěňátek se rodí pánevními končetinami, 70 % v poloze přední, tedy hlavičkou). Spolu se štěnětem vyjdou zbytky plodové vody, mazlavá zelená tekutina a menší množství krve. Štěně je obklopeno plodovým obalem a diskovitou placentou. Fena je z obalu vysvobodí, překousne pupeční šňůru a plodové obaly i placentu sežere (u početnějších vrhů je vhodné dát jí sežrat jen 2–3 placenty). Potom začne své mládě intenzivně masírovat jazykem, čímž je osuší a povzbudí jeho oběhový systém. Placenta by měla vyjít nejpozději do 15 minut. Štěňátko zvážíte, uděláte záznam o porodní váze a vyšlé placentě.
Normální intervaly mezi příchodem jednotlivých štěňat na svět bývají 5–45 minut. U mimořádně početných vrhů často dochází k tomu, že porodní stahy ustanou a další štěně přichází na svět po přestávce trvající 1 až 2 hodiny. Tehdy je žádoucí podat feně na pití slabý roztok hroznového cukru (Glukopur – prodávají v lékárně). Je také vhodné projít se s fenkou po zahradě, aby se pohybem břišních svalů porod urychlil.
Je-li interval mezi dvěma porody delší než 2 hodiny, hrozí riziko utonutí štěňátka, a s tím spojené riziko postupné sepse v děloze fenky. V případě, že fenka nemůže přes stahy i odtok plodové vody stěně porodit, je nezbytné obrátit se neodkladně na veterinárního lékaře. Hlavní příčinou takto vzniklé komplikace je velikost štěňátka nebo jeho špatná poloha. Porod může trvat až 24 hodin. Většina fen si porod řídí samostatně.
Po porodu nastává u fenky poporodní stádium, kdy se fenka po dobu týdne nebo i týdnů čistí. Doba, po kterou se děloha vrací do klidového stavu může být u jednotlivých fen rozdílná. Délku čistění ovlivňuje počet štěňat, průběh porodu, rasa apod. Očistky, které z feny vychází mají zpočátku nazelenalou barvu, později bývají narůžovělé. Je vhodné fenku častěji omývat.

Komplikace při porodu
Někdy může být fena tak zesláblá, že neosvobodí štěně z plodových obalů a nepřekousne pupeční šňůru. Tehdy musíte zakročit vy.
Štěně může vyjít i bez obalu. Pokud je vypuzeno v obalu, lehce jej roztrhnete prstem mezi čumáčkem a krčkem, štěně vyjmete, aby se mohlo co nejdříve nadechnout. Musíte také přerušit pupeční šňůru. Tu nejprve masírujte směrem k tělíčku štěněte a pak přeštípněte nehtem palce. Pokud se vám toto nepodaří, můžete pupeční šňůru podvázat bavlnkou nebo sterilním provázkem a odstřihnout ve vzdálenosti 2 cm nad břichem. Zkontrolujte, zda štěně dýchá. Protřete malým hadříkem ústní dutinu. Dýchání pomůžete jemnou i když intenzivní masáží hrudníčku, až štěně vykvikne. Pokud by se štěně nenadechlo, pusťte mu pramínek studené vody na zátylek, dokud nevyjekne. Pak jej ihned otřete dosucha. Pokud je vše v pořádku, přiložíte štěně k fence, aby si ho olízala. Je nutné co nejdříve štěně přiložit k matčině struku, aby mohlo sát. Sání má blahodárný vliv jak na rozvoj laktace, tak na vlastní průběh porodu.

Po ukončení porodu fenku vyvenčíte, osprchujete ji zadní partie a spolu se štěňátky uložíte do porodní bedny.

Několik hodin po porodu je dobré udělat fence sonografické vyšetření a ujistit se tak, že je děloha čistá. V děloze nebo porodních cestách fenky může být ještě jedno štěně, které už fenka nemůže pro své vyčerpání porodit. Může se také stát, ze spolu s plodem nevyjdou všechny placenty. V takovémto případě píchne veterinární lékař rodičce injekci na vypuzení plodu. Je nutné také sledovat tělesnou teplotu.
Během porodu nabízejte fence vodu v malých dávkách. Po porodu zvolte pro fenku takové krmivo, které nezpůsobuje zácpu. Vhodná je kašovitá strava. Fenka tak při vyměšování nebude muset tlačit. Je to šetrné s ohledem na její rodidla.
Přibližně 14–21 dní trvá výtok z rodidel fenky. Tento výtok způsobuje postupné čištění dělohy od zbytků plodové vody a placent. Výtok je zpočátku tmavě červený až hnědý, s ubíhajícími dny výtok světlá, až zcela zmizí. Po celou tuto dobu fenku oplachujte sprchou a důkladně vysušte, aby byla štěňátka v porodní bedně v čistotě.
Autor textu: Jarmila Pokorná
Autor fotografií zdroj: Jarmila Pokorná
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru