Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Vlčí a velký černý špic, kamarád a pomocník
Sdílet:

Vlčí a velký černý špic, kamarád a pomocník

Psi
Druhy a plemena

Německý špic vlčí a velký je plemeno, které si zaslouží naši pozornost. Tito psi doprovází člověka již od dob kolových staveb a jsou nejstarším pl...

Německý špic vlčí a velký je plemeno, které si zaslouží naši pozornost. Tito psi doprovází člověka již od dob kolových staveb a jsou nejstarším plemenem ve Střední Evropě. Již od pradávna hlídali majetky a statky svých pánů, byli používání k tahání nákladů. Právě kvůli svému univerzálnímu využití, odolnosti, nenáročnosti, dobrému zdravotnímu stavu a dlouhověkosti byli v minulosti velmi oblíbenými a rozšířenými psy našich dvorů, domů a zahrad. Přestože tuto účelnou, univerzální a nenáročnou rasu zastínila jiná módní plemena, zůstali špicové hluboko v srdcích chovatelů a příznivců této rasy, kteří se neustále snaží udržet chov špiců.


Aeico Black Re-Jan Moravia

Německý špic vlčí je 43 cm–55 cm vysoký, vlkošedé barvy, je největší z celé široké rodiny německých špiců.
Německý špic velký je 42 cm–50 cm vysoký, v barvě bílé a černé. Standard uvádí u velkého špice rovněž barvu hnědou. Avšak není již na světě jedince této barvy.


Zuza Punkt Widzenia

Oba dva rázy jsou výbornými hlídači, mají rádi děti i ostatní domácí zvířata. Postrádají lovecký pud. Je to velmi inteligentní a lehce vychovatelný pes, který miluje svého pána a celou jeho rodinu. Rád sportuje. Jeho majitel může s ním cvičit agility a skládat zkoušky ovladatelnosti. Je to ideální rodinný pes, který se výborně přizpůsobí svému okolí.
Bohatá srst skvěle chrání špice před nepřízní počasí, déšť, sníh, mráz ani horké sluníčko mu nečiní žádné problémy. Srst špiců není náročná na údržbu, stačí jej jednou týdně vykartáčovat. V období línání častěji. Koupat špice není nutné, maximálně tak jednou do roka. Srst špiců je tzv. samočisticí, nechytá listí ani ostatní nečistoty a sama se udržuje v čistotě. Špicové jsou velmi odolní a zdraví, z toho plyne jejich dlouhověkost.


Aeimy a vrh B

Bohužel velmi smutně skončili velcí hnědí špicové. Velcí černí i bílí špicové jsou jen krůček od stejného osudu. Velcí černí špicové jsou v dnešní době na pokraji vyhynutí a chov drží několik málo jedinců. Tento ráz je celosvětově ohrožen a jsou vynakládány nemalé snahy na jeho udržení. Po dlouhá léta chov velkých černých špiců stagnoval. Chovatelům, kteří chtěli odchovávat štěňata se nedařilo a když chov zaznamenal úspěch, většina štěňat přišla do rukou lidí, kteří neměli zájem o další chov.
V roce 2004 byla situace v chovu velkých černých špiců natolik kritická, že Klub chovatelů špiců přistoupil k regeneraci za pomoci vlčích špiců. Předpokládalo se, že vlčí špicové dodají robustnější kostru, mohutnější hlavu, bohatší osrstění, celkově líbivější typ a především novou nepříbuznou krev. Byla to již ověřená metoda, jak oživit krev a v tomto případě zachovat rasu.


Vrh B Re-Jan Moravia

K regeneraci velkých černých špiců byly použity tři vlčí feny, které byly kryty velkými černými špici. Tato regenerace zaznamenala mimořádný úspěch. V současné době byli do chovu zařazeni jedinci – velcí černí špicové ze dvou vrhů, tedy vznikly dvě nepříbuzné linie: první linie – matka vlčí špic Zuza Punkt Widzenia, otec velký černý špic Brix nad Fabrákem. Z tohoto spojení se narodilo 11 štěňat, všechna byla černé barvy, 4 feny a 7 psů. Do chovu bylo zařazeno 5 psů a všechny 4 feny.
Druhá linie – matka vlčí špic ARGA z Jezeřan, otec velký černý špic Cleo Vlčina. Z tohoto spojení se narodili 2 psi, jeden černý a jeden vlkošedý, a 1 černá fena. Do chovu velkých černých špiců byl zařazen černý pes i černá fena.


Akimm Re-Jan Moravia

Nesporné snahy chovatelů byli korunovány úspěchem. Dále byly dovezeny ze zahraničí dvě feny velkého černého špice, na které zařazení do chovu teprve čeká. To vše skýtá sice jistou perspektivu v chovu, ale jak jsme se přesvědčili, cesta k zachování plemene není jednoduchá.
V roce 2005 a 2006 byly kryty všechny čtyři chovné feny z vrhu A posledními velkými černými špici u nás. Bohužel ani jedna fena nezabřezla, snad proto, že krycím psům je 10, 13 a 14 let. To však majitelé fen jistě neodradí od dalšího krytí. V létě 2006 byl objeven krásný šestiletý velký černý špic Brit z Malostranského rynku. Brit je mohutné kostry s krásnou hrubou hlavou, lakově černé bohaté srsti. Pejsek byl zařazen do chovu a zanedlouho poté kryl fenku Aeimy Black Re-Jan Moravia. V chovatelské stanici Re-Jan Moravia panovalo napětí, zda-li se narodí toužebně očekávaná štěňata. Do půli březosti Aeimy nebylo nic patrné. Následně se však začala fena pozvolna vyplňovat. 18. 11. 2006 se narodila štěňátka. Všechna černé barvy a utěšeně přibývala na váze, dvě fenky a pět pejsků. V dnešní době je možno říct, že štěňata jsou velmi vyrovnaná v povaze, hravá, zvídavá a nebojácná. Mají mohutné hlavy a silné kostry, což je především dílem vlčího předka. Taktéž mají velmi hustou a dlouhou srst černé barvy. Je to velmi zdařilý vrh a předpokládám, že tato štěňata půjdou ve stopách svého veleslavného strýčka Aemíra Black Re-Jan Moravia – Multišampiona, Interšapmiona, Světového vítěze, Nejlepšího špice r. 2006. A především budou dalšími pokračovateli rasy a dopomohou k návratu dávné slávy tak ušlechtilého a hrdého plemene, kterým velký černý špic bezesporu je. Zachránit velké černé špice se podaří pouze tehdy, jestliže se najdou příznivci – budoucí majitelé, chovatelé a milovníci tohoto rázu, kteří v chovu budou pokračovat.
Autor textu: Renáta Nociarová
Autor fotografií zdroj: Renáta Nociarová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru