Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Retriever – 6. část
Sdílet:

Retriever – 6. část

Psi
Druhy a plemena

Vývoj štěňat Štěňata přicházejí na svět plně osrstěná, ale slepá. Jejich porodní hmotnost se u retrievrů pohybuje mezi 350 a 450 gramy. Od 12. d...

Vývoj štěňat

Štěňata přicházejí na svět plně osrstěná, ale slepá. Jejich porodní hmotnost se u retrievrů pohybuje mezi 350 a 450 gramy.

Od 12. dne života se štěňatům začínají otevírat oči a zvukovody. O pár dní později začínají zkoušet první krůčky.
Počínaje 3. týdnem se prořezávají první mléčné zoubky (v tomto období jsou štěňata velmi náchylná k nákazám).
Od 4. týdne začínají štěňata vylézat z porodní bedny. Je velmi důležité, aby jste se jim v tomto věku intenzivně věnovali. Až do 7. týdne života u nich totiž probíhá tzv. fáze vtištění. Jestliže by v tomto věku neměla štěňata dostatek kontaktu s lidmi, zůstala by bázlivá a nevyvinul by se u nich vztah k lidem.
Od 7. týdne začíná další důležitá fáze vývoje štěňat- socializační. To znamená, že se ve hře se sourozenci učí sociálním a jiným dovednostem chování psů.
Pozor! Ve třech dnech je vhodná doba pro odstranění paspárku na zadních končetinách, pokud je některé štěně má.

Štěňata potřebují sát od své matky co nejdříve. Je důležité pozorně sledovat, zda úspěšně pijí a prospívají, měli by jste je u toho však co nejméně rušit. Je vhodné všechna štěňata po narození zvážit a potom sledovat během tří dnů přírůstky na váze. Osobně je převažuji pravidelně po týdnu. Je také vhodné štěňata označit např. mašličkou, číslem, puntíkem. Alespoň prvních pár týdnů by jste neměli nechat vaši fenku s potomky rušit návštěvami. Nelekejte se, budou li sebou štěňátka ve spánku škubat. Je to zcela normální a pro jejich vývoj svalstva důležité. Je vhodné pravidelně stříhat drápy nůžkami na nehty, aby matku nepodrápala.

Výživa štěňat
V prvních 3 až 4 týdnech krmí fena štěňata svým mlékem. Proto feně musíme podávat minimálně dvojnásobek obvyklého množství potravy, vysoce výživné a dostatek minerálních látek a vitamínů. Od 3. týdne již musíme štěňata přikrmovat. Podávejte jim speciální mléko pro štěňata, popřípadě trošku jogurtu, tvarohu, škrábané maso, obilné vločky, strouhanou zeleninu nebo granule určené pro výživu štěňat. Granule je nezbytné namáčet. Já zalévám granule slabým slepičím vývarem i s masem a přídavkem kořenové zeleniny. Pokud štěňátkům podáváte vařenou stravu, musíte přidávat minerály a vitamíny.
Fena vychovávající štěňata potřebuje veškerou péči a pozornost. Musí dostávat kvalitní stravu v poměrně malých dávkách a mít stálý přístup k tekutinám, nejlépe s přídavkem glukózy. Prospívá i syrový vaječný žloutek (bílek se nesmí podávat). Je vhodný také vápník, aby se zabránilo eklampsii.

Příchod štěněte do nové rodiny
Po osmém týdnu věku nastane pro štěně den, kdy si pro něj přijede nový majitel. Pro štěňátko nastane mnoho změn. Bude odebráno od své matky, sourozenců, od svých starostlivých lidiček, ze známého a bezpečného prostředí.
A co ho čeká? Neznámý veliký svět, nová lidská rodina, cizí prostředí a máma je tatam. Bude proto potřebovat láskyplné zacházení, hodně mazlení, porozumění a především trpělivosti. V této době se vyvarujte dlouhého cestování, chození po návštěvách, zvaní si návštěv domů, velkých oslav. Takovéto zátěže nepřispívají k vytváření dobrých vztahů mezi vámi a štěnětem. A nezapomínejte na to, že psí miminko potřebuje dostatek klidného a nerušeného spánku. Umožněte mu, aby mělo možnost si na všechno nové pomalu zvyknout.

Přeprava
Pro štěňátko byste měli jet alespoň ve dvou a pokud možno autem. Vezměte si s sebou misku, láhev s vodou, vodítko, deku, podložku nebo ručník. Naše štěňátka, před odchodem do nových rodin, už za sebou zkušenost s autem mají. V naší chovatelské stanici je bereme několikrát na kratinkou projížďku, aby se nebála auta a pomaličku si zvykala. Je vhodné, aby vám dal chovatel například nějakou textilii, která je nasáklá pachem z domova. Dobrá zkušenost je vézt štěňátko v prostoru pro nohy u spolujezdce vedle řidiče. V tomto prostoru je šero, dejte mu na zem deku a jeho textilii. Štěně se tam cítí bezpečně a máte ho na dosah ruky, kterou ho můžete hladit a uklidňovat. Pokud je štěně neklidné a chce vyšplhat nahoru, buďte k němu vlídní a klidným hlasem ho uklidňujte. Je vhodné každé dvě hodiny zastavit a na vodítku se projít dostatečně dlouho, aby se mohlo vyvenčit. Vyhněte se však rizikovým místům hojně navštěvovaným jinými psy. Vaše štěně ještě nemá žádné účinné protilátky a mohlo by snadno onemocnět. Nabídněte mu vodu.

První hodiny v nové rodině
V naší chovatelské stanici trváme na tom, aby si naši budoucí chovatelé přijeli pro štěňátko v dopoledních hodinách. V žádném případě nevydáme štěňátko v pozdních odpoledních a večerních hodinách. Máme k tomu pádné důvody. Štěňátko tak má dostatek času seznámit se s novým prostředím a s novou rodinou. Večer padne do pelíšku unavené pod tíhou dojmů ze všeho nového a v noci spí a neteskní. Velmi se nám tento systém osvědčil.
Po příjezdu domů nechejte štěňátko rozkoukat a očichat si nové prostředí. Potom mu nabídněte vodu a krmení. Nedovolte, aby se na něj vrhla celá rodina. Po jídle a pití mu umožněte se vyvenčit. Od začátku vašeho společného soužití jej oslovujte a volejte na něj jménem. Vystelte mu pelíšek textilií od chovatele a dopřejte mu klidný spánek.

První noc v novém domě
Můžete umístit pelíšek, ve kterém bude následně spávat, blízko vaší postele. Vhodnější je však, s ním spát prvních pár dní v místnosti, kde bude v budoucnu štěňátko spávat natrvalo. Budete- li je mít blízko sebe, budete je moci kdykoli utěšit, začne-li si stýskat po matce a sourozencích. Je to také výhodnější s ohledem na časté venčení. Váš maličký během prvních týdnů bude vyžadovat časté vstávání. Není ještě schopen udržet moč delší dobu. Jeho močový měchýř je zatím příliš malý a musí se častěji vyprazdňovat. Časem si pejsek najde svůj denní režim.

Pozor na různá nebezpečí!
Balkónové zábradlí a nechráněné schodiště- zabezpečte obojí ohrádkou, sítí nebo jinou překážkou tak, aby ji váš pejsek nedokázal překonat.
Chemikálie a čistící prostředky- odstraňte vše, co by mohlo vést k otravám.
Dětské hračky, např. hračky z umělé hmoty, může pejsek lehce rozkousnout a tak zhltnout velmi ostré odštěpky, které potom mohou způsobit smrtelné nebezpečí ucpání střev, žaludku nebo perforaci střeva.
Elektrické šňůry- rozkousání elektrické šňůry může způsobit smrtelný zásah proudem. Zabezpečte i elektrické zásuvky chrániči, aby je štěně nemohlo lízat.
Ostré předměty, hroty a různé jehly nenechte v bytě volně ležet. Hrozí jejich spolknuti nebo naběhnutí na ně.
Nenechávejte svého pejska nikdy na zahradě bez dozoru. Počítejte i s možností, že by váš pejsek mohl být odlákán a ukraden.
Nenechávejte nikdy na zahradě vaši háravou fenku. Psí nápadníci jsou velmi vynalézaví a mohli byste být nemile zaskočeni.
Pozor na pokojové a zahradní rostliny. Některé mohou být jedovaté.
Autor textu: Jarmila Pokorná
Autor fotografií zdroj: Jarmila Pokorná
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru