Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Klub chovatelů výmarských ohařů
Sdílet:

Klub chovatelů výmarských ohařů

Psi
Všeobecné

Výmarský ohař se jako lovecký pes používá na území dnešní ČR již od roku 1910. Protože jich bylo stále málo, byl jejich chov přičleněn ke klubu německých krátkosrstých ohařů. Samostatný klub tohoto plemene byl založen až 21. 12. 1966. 

Počátky klubu

Prvním předsedou byl pan Robert Jakoubek z Brna. V současné době má klub kolem 400 členů. Spádové členské schůze probíhají každoročně v Benešově a v Prostějově. V chovu působí 53 psů a 73 fen krátkosrstých a 15 psů a 21 fen dlouhosrstých. Každoročně je vrženo okolo 220 štěňat krátkosrstých a 30 štěňat dlouhosrstých. Dlouhosrstá varianta je stále málo rozšířená a je poměrně vzácná. 

Setkávání a činnost

Klub řídí devítičlenný výbor, který se schází 2x ročně, v užším složení pak dle potřeby. 2x ročně klub vydává zpravodaj, který obdrží zdarma každý člen klubu. Jsou v něm zveřejňovány veškeré informace o činnosti klubu včetně zpráv klubů VO ze zahraničí, jejichž akcí se naši členové také účastní.Výsledky našich členů v zahraničí jsou výborné jak po stránce pracovní, tak po stránce exteriérové.

Výcvikový týden pro začátečníky

Z důvodů narůstajícího zájmu o výmarské ohaře klub pořádá výcvikový týden pro majitele - začátečníky, kde je jim předvedena technika výcviku psa na podzimní zkoušky. Každý rok je pořádána samostatná klubová výstava se zadáváním titulů CAC, CAJC, BOB a klubový vítěz pro obě plemena VO. V září každého roku klub pořádá lesní zkoušky a speciální zkoušky z vodní práce. Jednou za 5 let jsou pořádány všestranné zkoušky s mezinárodní účastí se zadáním titulů CACIT a CACT. Právě 13. - 15. září 2001 při příležitosti 35. výročí trvání klubu chovatelů výmarských ohařů budou v Telči uspořádány všestranné zkoušky s mezinárodní účastí - jako 1. ročník memoriálu Roberta Jakoubka. V neděli 16. 9. 2001 proběhne na zámku klubová výstava VO s velkou mezinárodní účastí.

(Z připravované ročenky k 35. výročí trvání klubu VO.)

Kontakt na klub

Majitelé výmarských ohařů, kteří nejsou doposud členy klubu se mohou kontaktovat na adrese:

Kosina Josef, Návrší 213, 595 01 Velká Bíteš, tel.:0619/532 547

Autor textu: Josef Kosina
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru