Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Retriever – 8. část
Sdílet:

Retriever – 8. část

Psi
Druhy a plemena

Zdravotní péče a onemocnění Očkování Psinka, vzteklina, hepatitida, parvoviróza a leptospiróza jsou virová nebo bakteriální onemocnění, která by...

Zdravotní péče a onemocnění

Očkování
Psinka, vzteklina, hepatitida, parvoviróza a leptospiróza jsou virová nebo bakteriální onemocnění, která by mohla skončit úmrtím psa. Očkování zabrání vzniku nákazy původci těchto chorob a toto očkování musí být pravidelně opakováno. Chovatel obvykle nechá provést základní očkování všem svým štěňatům. Všechna očkování a termíny přeočkování je nutné mít uvedené v očkovacím průkazu. Před očkováním je nutné štěňata odčervit.
 


Očkování je nutné pravidelně jednou ročně opakovat. Před kompletním přeočkováním štěněte do tří měsíců věku se vyhýbejte ostatním psům a rizikovým lokalitám.

Odčervení
Psi se mohou nakazit střevními cizopasníky, především škrkavkami nebo tasemnicemi. Ti mohou nepříznivě ovlivnit celkový vývoj a oslabují organismus štěněte i dospělého psa.
Poprvé by se měla štěňátka odčervit ve věku 2 týdnů, dále pak ve 4., 6. a 8. týdnu věku. Do půl roku věku je nutné odčervovat každý měsíc. Dospělé psy se doporučuje odčervovat nejméně dvakrát do roka. Některé druhy škrkavek a tasemnic mohou parazitovat i na člověku a způsobovat mu tak zdravotní problémy. Základní prevencí přenosu parazitů na člověka je dodržování běžných hygienických pravidel. Pokud pejsek žije spolu s dětmi nebo těhotnými ženami, je vhodné odčervovat každé tři měsíce. O odčervení se vedou záznamy v očkovacím průkaze.

Příznaky onemocnění pejska
• Kňučí bez zjevného důvodu nebo když se jej dotknete?
• Jeho nosní sliznice jsou bledé nebo naopak zarudlé?
• Pejsek vypadá sklesle a apaticky, schovává se v ústraní?
• Kýchá, sliní nebo sípe?
• Zvracel, vydavuje?
• Soustavně se škrábe, vykusuje srst nebo potřepává hlavou?
• Pije výrazně málo nebo naopak mnoho?
• Nemá chuť k jídlu nebo je nepřiměřeně žravý?
• Má problémy se vstáváním, kulhá, tahá za sebou nohu nebo záď?
• Má slepenou nebo zacuckanou srst?
• Je jeho moč i trus normální?
• Má horečku nebo příliš nízkou teplotu?
Pokud na svém pejskovi pozorujete některý z těchto příznaků, neprodleně navštivte svého veterinárního lékaře!
Měření teploty
Normální tělesná teplota u dospělého psa se pohybuje kolem 38,5 °C. Ke zvýšení až na 39 °C může dojít v důsledku vzrušení, strachu nebo horkého počasí. Při teplotě nad 39 °C má pejsek teplotu, pod 38 °C naopak trpí sníženou teplotou. Teplotu měříme v konečníku, nejlépe digitálním teploměrem, který potřeme lehce vazelínou. Teploměr se zasuneme asi 3 cm do řitního otvoru a tlačíme se ke stěně konečníku. U březích fen klesá krátce před porodem teplota i pod 37 °C.

Podávání léků
Tekuté léky:
nejlépe se dávkují natažením do injekční stříkačky bez jehly nebo do kapátka. Pejskovi lehce nadzvednete tlamu a koutkem vstříknete nepříliš velké množství léku k zadním stoličkám. Přidržte zavřenou lehce zdviženou tlamu a masáží hrdla vyvolejte polykací reflex.

Tablety:
otevřete pejskovi tlamu tak, že lehce stiskněte horní pysky proti stoličkám. Tím uvolníte jeho stisk. Druhou rukou vložte tabletu co nejdále, až ke kořenu jazyka. Zavřete tlamu a hlazením hrdla vyvolejte polykací reflex.
Oční mast:
nanášejte pod lehce nadzvednutá víčka podél jejich okraje.
Oční kapky:
kapejte pod spodní víčko, které při tom lehce stáhnete dolů.
Ušní kapky:
podržte hlavu psa šikmo, aplikujte kapky do zvukovodu, poté ucho lehce masírujete zvenčí, aby přebytečná tekutina mohla volně odtéct.

Krizové situace
Převrácení žaludku – torze:
dochází k tomu, když se pes mimořádně hodně nasytí a hned po žrádle se začne převalovat na zádech nebo vyskakovat do výšky. Po jídle má mít vždy klidový režim. Příznaky torze – slinění, kňučení, neklid, silně nadmuté břicho, pokusy o zvracení a vydavování, zástavy dechu. Psa okamžitě dopravit k lékaři, jinak hrozí selhání oběhového systému. Pozor, čas hraje zásadní roli, nečekat v čekárně, ihned se dožadovat lékaře, prodlení muže mít katastrofální následky.
Tepelný šok:
retrievři jsou velmi citliví na přehřátí. Příznaky tepelného šoku jsou – nadměrné slinění, intenzivní těžký dech doprovázený sliněním a funěním, nekoordinované pohyby, temeno horké, pes vrávorá. Umístěte pejska do chladnějšího prostoru. Pozor na to, aby to nebyl extrémně studený prostor, protože velký teplotní rozdíl je riskantní s ohledem na srdeční činnost. Místnost větrejte, ale dbejte na to, aby nebyl pejsek v průvanu. Dopřejte mu dostatek vody. Nejvhodnější je odražená. Pozor, nesmí být ledová. Nechte ho, aby se napil sám, k pití ho nenuťte jen povzbuzujte. Nepokoušejte se do něj vodu jakkoliv dostat, hlavně mu ji nenalévejte do krku. Hrozí riziko vdechnutí. Má li pejsek potíže s dechem, vrávorá, nedaří se mu postavit na nohy, je nutné polévat mu hlavu a krk chladnou vodou. Máte li možnost, přiložte pejskovi sáček s ledem na hlavu.
Do chladné vody mu namočte také tlapky. Rychleji ho tak zchladíte. Stabilizovaného pejska je vhodné dopravit k veterinárnímu lékaři. Pokud se vám podaří pejska zchladit, a přesto je jeho teplota kolem 40 °C, je veterinární ošetření nezbytné.

Bodnutí hmyzem:
vpichy žihadlem na těle nebo na tlapách můžete ošetřit sami. Pokud žihadlo najdete, vytáhněte jej a postižené místo v okolí vpichu natírejte zklidňující mastí. Pokud dojde k bodnutí do mordy nebo hrdla, dopravte psa raději do ordinace. Pejsek by se mohl začít dusit.
Alergie na bodnutí hmyzem:
pejsek může mít na bodnutí alergii, která může vést až k šoku. Ihned jej dopravte k lékaři ! Příznaky alergie – bledé dásně,silně zrychlený puls, prudký dech, někdy i zvracení.
Poranění tlapek:
měkké rány, při kterých nebylo porušené vazivo můžete snadno ošetřit sami. Ostříhejte chlupy v okolí rány, vydezinfikujte 3 % peroxidem vodíku. Hojivou mast koupíte u veterináře nebo v lékárně. Naneste ji na ránu a překryjte sterilním obvazem. Je vhodné vsunout mezi prsty proužky gázy jako podložku, aby si pes při běhu poranění dále nerozšiřoval. Pro dokončení obvazu použijte speciální nepromokavé přilnavé obinadlo, které koupíte v lékárně nebo u veterináře. (Je lépe mít ho preventivně vždy v lékárničce.)
Vykloubení kolene (patelární luxace):
příčinou je nesprávné postavení zadní nohy nebo příliš slabé vazy, které přidržují čéšku v koleni. Pes si často zadní končetinu vykloubí a nemůže na ni došlápnout.
Autor textu: Jarmila Pokorná
Autor fotografií zdroj: Jarmila Pokorná
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru