Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
RETRIEVER – 11. část
Sdílet:

RETRIEVER – 11. část

Psi
Všeobecné

Výcvik a výchova štěněte S výcvikem základních povelů můžete začít hned, jakmile si štěňátko zvykne na nové prostředí. Místo k výcviku musí být kli...

Výcvik a výchova štěněte

S výcvikem základních povelů můžete začít hned, jakmile si štěňátko zvykne na nové prostředí. Místo k výcviku musí být klidné, tak aby jste nebyli ničím a nikým rušeni a rozptylováni. Výcvik provádějte hravou formou tak, aby si výcvik štěně oblíbilo jako zábavu.
Výcvik by neměl trvat dlouho, protože štěně nevydrží být dlouho soustředěné a mohlo by si dlouhý výcvik spojit s nepříjemným pocitem. To by byla zásadní chyba. Pokud je pejsek zabraný do hry nebo něco zajímavého čichá, nesnažte se o výcvik a pokud nemusíte štěněti dávat povel, nechte ho dokončit jeho činnost. V opačném případě vyvoláte situaci, kdy si můžete být téměř jisti, že vás pejsek stejně neuposlechne. Vy se tak vyhnete tomu, že by jste měli za neuposlechnutí kárat. Pokud vidíte, že vaše štěně povel opakovaně neuposlechne, zkuste mu dát povel, o kterém jste si jisti nebo téměř jisti, že ho udělá a za jeho provedení ho pochvalte. Naprostou nezbytností při výchově je důslednost.

Zvykání na jméno
Od prvního dne v nové rodině zvykejte vašeho pejska na jeho jméno. Máte li v budoucnu úmysl pejska prezentovat na výstavách, je vhodné jej oslovovat jménem, které je uvedeno v PP. Jméno, kterým budete pejska oslovovat, by mělo být srozumitelné, mělo by se dobře vyslovovat a nemělo by být zaměnitelné s některým z povelů, který hodláte používat při výcviku. Pejsek si rychle osvojí svoje jméno, spojíte-li mu jméno s příjemnou činností, jako je krmení, hlazení a mazlení.

Jak naučit štěně čistotě
Začít je třeba ihned po příchodu štěněte do rodiny. Štěně má potřebu většinou ihned po probuzení, po jídle a často se zapomene při a po hře. Budete-li štěně pozorovat, naučíte se rozpoznat signály, které jsou patrné z chování štěněte, tj.: točení v kruhu spojené s očicháváním podlahy. Můžete zvolit možnost venčení na noviny nebo rovnou venčit mimo dům.
Výhodnější je učit rovnou mimo dům. Štěně ihned po probuzení, najezení nebo po hře vezměte a přeneste na trávník. Jakmile uvidíte, že se chystá udělat potřebu, řekněte povel, např. čůrej, loužička. Jakmile štěně potřebu udělá, je dobré ho hodně vychválit. Hlavně si povel k potřebě ujednoťte, povel musí být vždy stejný! Udělá-li štěně pokrok a čurá téměř pravidelně venku, je vhodné ho nechat běžet na místo venčení za vámi, aby si zapamatovalo cestu a spojilo ji s venčením.
Podobně postupujete, pokud se rozhodnete učit štěně dělat potřebu na noviny. Chováte-li štěně v ohrádce, obvykle si najde místo na opačném konci, než má umístěn pelíšek. Umístěte na toto místo vrstvu novin a pokud vám štěňátko dává signál, že bude čurat, ihned ho tam přemístěte. Stejně tak po probuzení, jídle a hře. Máme-li štěně v byte volně, je vhodné odstranit koberec. Plochu místnosti pokryjete novinami a jakmile si štěně zvolí místo, postupně novinové papíry odstraňujte, až zůstane jen malé místečko. Jakmile si štěně osvojí čurat na toto místečko, přesouváme noviny směrem ke dveřím, potom za dveře a nakonec je odstraňte úplně. Pokud se štěňátko zapomene a loužičku udělá, netrestejte ho, mohlo by to mít nežádoucí následky v budoucnosti. Důrazným hlasem řekněte např. fuj, nesmíš nebo jiný povel, který si zvolíte. Loužičku utřete a umyjte ji nějakým vhodným čistícím prostředkem, přerazíte tak pach a zabráníte tomu, aby se štěně na stejné místo vracelo.
Je vhodné pro první dny štěňátka v nové rodině zůstat s ním nějakou dobu doma.

Povely

Povely používejte vždy jednoslovné, ke každému cviku přiřaďte jeden povel a tento nikdy neměňte. Před povel nedávejte jméno psa alespoň do doby, než si cvik dobře osvojí. Povely dávejte důrazně, pejsek velmi rychle rozpozná výhružný či přátelský pochvalný tón ve vašem hlase. Neopakujte je vícekrát po sobě, jinak si pejsek vytvoří přesvědčení, že není nutné poslechnout napoprvé. Pokud si pejsek povel osvojí, vždy trvejte na jeho správném provedení a vždy pouze na jeden povel. Za každý správně provedený povel chvalte, popřípadě odměňte pamlskem. Pejskovi můžete také dávat viditelné povely rukou nebo povely za použití píšťalky. Povely rukou i píšťalkou používejte vždy ve spojení s povely slovními. Jakmile si pejsek tyto kombinované povely dobře osvojí, vypustíte slovní povel.

Povel „sedni“
K nácviku tohoto povelu můžete využít momentu, kdy si štěně sedá při hře nebo při podávání pamlsku. V okamžiku když vidíte, že si štěně sedá, dejte povel „sedni“. Pokud pejsek usedne, radostně ho vychvalte a můžete mu dát pamlsek. Tento povel lze také cvičit v době krmení. Misku s krmením zvedejte před sebou do výšky tak, aby je štěně muselo sledovat pohledem.Tak se dostane do pozice, ve které si bude muset sednout. Jakmile vidíte, že si sedá, dejte povel a štěně pochvalte. Štěně dlouho nevydrží sedět, využijte toho a jakmile se štěně zvedne, ustupte o krok zpět, dejte misku na úroveň jeho čenichu a ihned dejte povel „ke mně“ Takto můžete využít situaci pro dva povely. Štěně oslovte jménem a pochvalte. Stejným postupem můžete cvičit povel za pomocí pamlsku. Další možnost, jak učit štěně povelu sedni, je za pomoci vodítka. V pravé ruce držíte pamlsek i vodítko. Zatáhnete vodítkem nahoru, ruka s vodítkem je vzdálena asi 20 cm od hlavy přibližně pod 40 stupňovým úhlem tak, aby pejsek na pamlsek dobře viděl. Vyslovte povel a zároveň mírně tlačte na jeho zadeček. Podobně můžete postupovat i při chůzi na vodítku, kdy dáte pejskovi povel „sedni“ a lehce trhnete vodítkem směrem nahoru tak, aby jste mu zamezili v chůzi. Štěně vždy pochvalte. Povel neopakujte více než pětkrát, protože to pejska přestane brzy bavit. Vyhnete se tak situaci, že neuposlechne. Sérii povelů můžete po chvíli zopakovat.

Povel „lehni!“
K nácviku tohoto povelu se obrňte trpělivostí, protože tato poloha je pro pejska projevem podřízenosti. Proto se někteří učí tomuto povelu neradi. Štěňátko se učí nejlépe takto: posaďte si pejska vedle vaší levé nohy a přidřepněte k němu. V pravé ruce uschovejte pamlsek. Pejska oslovte jménem, aby jste upoutali jeho pozornost a okamžitě potom dejte povel „lehni“. Obloukem přes hlavu a nos štěněte posouvejte po zemi pamlsek tak daleko od hlavy, aby si pejsek musel lehnout. Lehce zatlačte na jeho hřbet. Lehne-li si, tak ho pochvalte a chviličku ho držte v leže. Potom dejte povel „volno“. Pokud si pejsek nechce lehnout, uchopte ho za přední tlapky a jemně mu je podtrhněte dopředu. Cvik opakujete v několika sériích (maximálně po pěti cvicích) a mezi nácvikem pejska rozptylte a pohrajte si s ním.

Zvykání pejska na obojek a vodítko
Zvykat štěně na obojek a vodítko začněte v momentě, kdy se již štěňátko zabydlelo v nové rodině. Nasazování obojku spojte s nějakou štěněti příjemnou činností, při hře. Jakmile je nasadíte, snažte se štěně zabavit, aby se nepokoušelo obojku zbavit a nechejte mu ho pár minut. Pokud se štěně snaží obojku zbavit a nelze odvést jeho pozornost k jiné činnosti, sundejte mu ho. Pokus opakujte později. Jakmile si štěně zvykne na obojek, můžete začít s chůzí na vodítku. Na počátku můžete pejskovi namísto vodítka provlíknout do obojku krátký provázek a nechat s ním chvilku štěně běhat tak, aby ho za sebou tahalo. Jakmile si pejsek zvykne, vyměňte provázek za vodítko, které opatrně zvedněte a v klidu zůstaňte stát. Pokud sebou štěně nezačne cloumat, pochvalte ho. Můžete ho také vodit na vodítku při hře.

Chůze u nohy bez vodítka
Chůzi psa u nohy bez použití vodítka cvičte, až když má pejsek osvojenou chůzi u nohy s vodítkem a zvládá všechny předchozí povely. Pes vám musí chodit těsně po boku a pokud se zastavíte, měl by si bez použití povelu sednout. Při nácviku postupujte stejně, jako při chůzi u nohy na vodítku. Vodítko musí být stále volně prověšené. Jestliže pes reaguje správně na povely a vodítko nenapíná, přejděte k nácviku chůze u nohy bez vodítka. Zpočátku odepněte vodítko tak, aby si toho pes nevšiml a mějte je stále připravené, kdyby bylo potřeba psa znovu připnout. Během chůze zpočátku vydávejte povel „k noze“ a před zastavením povel „sedni“. Pokud zjistíte, že pes chůzi u nohy bez vodítka ještě nezvládá, vraťte se k nácviku s vodítkem.

Povel „k noze“ – chůze u nohy
Cílem tohoto povelu je, aby šel pes vedle vaší levé nohy. Při nácviku má být vodítko spuštěno volně, s výjimkou okamžiků, kdy pejska škubnutím usměrňujete a vracíte ho do správného postavení. Cvičíme vždy v místech, kde na to máme klid a kde vašeho pejska nebude nic rozptylovat. Vodítko držte v pravé ruce, zatímco váš pes stojí u vaší levé nohy. Začněte tak, že pes sedí u vaší levé nohy, plácněte do levého stehna, dejte povel „k noze“ a ihned vykročte. Psa povzbuzujte a chvalte za to, že jde s vámi a povel průběžně při chůzi opakujte. Pokud vás pejsek předejde dopředu, škubněte vodítkem a opakujte povel. Jakmile si chůzi u nohy pejsek osvojí, začněte měnit směr chůze i její rychlost. Pokud zpomalujete, použijte uklidňující intonaci hlasu, při zrychlení chůze použijte vzrušenou intonaci. Pokud při chůzi vzniknou situace, při kterých může docházet k rozptýlení a odvedou pejskovu pozornost, usměrněte ho opakováním povelu a povzbuzením. Pokud pejsek správně jde, pochvalte ho. Chůzi ukončete pomalým zastavením a povelem „sedni“. Několikrát opakujte.

Přivolání – povel „ke mně“
Zpočátku přivolávejte pejska pouze jeho jménem. Pokud je štěně zaneprázdněno nějakou činností a nemáte-li jistotu, že vás vnímá, nemá smysl jej přivolávat. Štěně zpočátku volejte jménem co nejčastěji a motivujte ho pamlskem, tleskáním, oblíbenou hračkou. Přiběhne-li, nezapomeňte ho pochválit nebo odměnit pamlskem. Jakmile se štěně naučí přiběhnout na své jméno, zavolejte ho jménem a přidejte k němu ještě povel „ke mně“. Při správném provedení pejska pochvalte, přiběhne-li na opakované zavolání, nikdy ho netrestejte. Jinak si spojí povel s trestem a příště bude váhat, jestli má přijít. První nácvik tohoto povelu je vhodné provádět v domácím prostředí, ničím nerozptylovaní. Jakmile povel štěně zvládne, zkuste to na procházce. Venku povel opakujte často, za správné provedení pochvalte. Měl by následovat povel „volno“.
Povel „ke mně“ dejte vždy několikrát v průběhu procházky, nikdy na štěně takto nevolejte, jen když jdete z procházky domů. Pro štěně tento povel může znamenat konec svobody a příště by se mohlo příchodu vyhýbat.
Tento povel by měl končit sednutím psa před psovoda. Přiběhne-li k vám pes a stojí před vámi, dejte povel „sedni“. Ukažte štěněti pamlsek a zvedněte ho do výšky tak, aby muselo lehce zaklonit hlavu. Z této polohy by si mělo štěně sednout samo, zcela přirozeně. Neposadí-li se, můžete mírně přitlačit zadeček nebo přistoupit hodně těsně před něho s mírným pokrčením kolene směrem k hrudníku pejska. To by ho mělo donutit sednout. Začne-li běžet opačným směrem, zkuste ho přilákat tak, že si dřepnete a začnete štěně přivolávat. Pokud to nepomůže, začněte se od něj vzdalovat. V tento moment se nikdy štěněti neschovávejte!
Povel ruky: dáte povel „ke mně“ plácnutím otevřenou dlaní levé ruky na levé stehno.

Povel „zůstaň“ – odložení psa
Cílem tohoto cvičení je, aby pes zůstal na vámi určeném místě v určené poloze. Pejsek musí sedět nebo ležet na tomto místě v klidu, bez kňučení, štěkání až do doby, pokud mu nedovolíte vstát. Před nácvikem tohoto povelu musí mít pejsek dobře osvojené povely „sedni“ a „lehni“. Pejska si posaďte nebo položte k levé noze, postavte se před něho a dejte mu otevřenou dlaň před čumák – asi 30 cm. Současně s tím dejte povel „zůstaň“. Pomalu couvněte o krok a stále opakujte stejný povel i se signálem dlaní ruky. Po krátké chvíli psa pochvalte a dejte povel „volno“. Cvik několikrát opakujte. Potom dejte pejskovi volno a pohrajte si sním. Cvik se provádí na vodítku, které je volné. Postupně jak cvik opakujete, ustupujte od pejska na větší vzdálenost. Pokud se pes pokusí vstát, ihned se k němu vraťte a dejte povel znovu. Vzdálenosti i čas prodlužujte pomalu. Psa k sobě nikdy nepřivolávejte, vraťte se k němu, pochvalte ho. Po celou dobu musí být pes ve stejné poloze, a to i v momentě, kdy jej chválíte, dáváte mu pamlsek. Potom dejte povel „volno!“. Polohu psa nikdy neusměrňujte na dálku. Zpočátku tento cvik provádějte v místě, kde nebudete ničím rušeni.

Povel „volno“
Tento povel dávejte vždy až tehdy, když pes správně provedl vámi požadovaný povel, za který byl pochválen a vy jste ho z další činnosti chcete uvolnit. Při tomto povelu by jste měli pejska naučit, aby vyběhl směrem, který vy určíte a kde se bude moci volně pohybovat. Při povelu „volno“ současně ukažte rukou směr, kterým má pejsek běžet, a také tím směrem vykročte.
Povel „fuj“, „dost“, „pusť“, „nesmíš“
Tyto povely používejte tehdy, když váš pes dělá něco, co si nepřejete. V takových situacích nejsou na místě pomalé, nerozhodné řeči. Je nutné použít povel, který je krátký, důrazný, výstižný a energicky vyslovený. Pokud i na takový povel pes neuposlechne, nekřičte na něj a nebijte ho. Uchopte ho za zátylek a přiměřeně s ním zatřepejte. Aby mělo napomenutí význam, musí přijít vždy, když pes provádí nedovolený úkon.

Povel „aport“, „přines“
Pes sedí v klidu u levé nohy psovoda do doby, než dostane povel „aport“. Psovod odhazuje předmět, pes stále v klidu sedí u nohy. Po vyslovení povelu pes vybíhá nejkratší cestou k odhozenému předmětu, uchopí jej a opět nejkratší cestou se vrací k psovodovi. S předmětem v tlamě pes usedá před psovoda, a až na povel „pusť“ ochotně předá aport. Na další povel „k noze“ usedá k levé noze psovoda.
Základy tohoto cviku lze nacvičovat již se štěnětem 3–4 měsíce starým, ve věku 6–7 měsíců je nutné tento cvik upevňovat. Tento cvik nacvičujte z počátku s vlastnoručně vyrobeným aportem. Použijte tenkou, dobře sající látku, do které zabalíte pro psa lákavý pamlsek, například kousek čerstvého masa. Aby pes o tento předmět získal zájem, nechte jej aport očichat, přičemž s vyslovením jména psa opakujte slovo „aport“. Pokud pes nejeví o aport zájem, rozvažte látku a dejte mu pamlsek ochutnat. Zpočátku cvik nacvičujte na šňůře 2–3 metry dlouhé. Aport odhazujte na vzdálenost 1–2 metry ve chvíli, kdy jste si jisti, že štěně o něj jeví zájem, za současného vyřknutí povelu „aport“. Když štěně aport uchopí, pochvalte jej a za současného povelu „ke mně“ ho jemně přitahujte. Aport štěněti odeberte s vyřknutím povelu „pusť“, látku rozvažte a psa pamlskem odměňte. V této fázi opakujte cvik 1–5× denně před krmením, pokud štěně stále jeví zájem o aport. Pokud se zájem zmenší, cvičení ukončete.
Později použijte dlouhé vodítko nebo šňůru a aport odhazujte do vzdálenosti 4–5 metrů. Cvik je stejný, jako při odhazování do kratší vzdálenosti, pouze při odebírání aportu přinuťte psa sednout. Po zvládnutí nácviku aportu s přitahováním vodítka, začněte s nácvikem, kdy aport odhazujete do vzdálenosti asi 10 metrů. Pes má stále připnuté dlouhé vodítko, ale jeho konec leží na zemi tak, aby ho psovod mohl přišlápnout v případě, že by pes chtěl s aportem odběhnout.
Pokud se pes spolehlivě s aportem vrací k psovodovi, je možné začít s nácvikem aportování lehké činky. S činkou je nutné štěně seznámit ještě před nácvikem, můžete se o ni se psem přetahovat nebo mu ji ponechejte ke hraní. V začátku nácviku s činkou na ni navažte látku s pamlskem, ale psa odměňujte jiným pamlskem, který máte v kapse. Při odměňování předstírejte, že jde o přinesený pamlsek. Později látku sundejte a činku pouze pamlskem potřete, aby z ní pes cítil jeho pach. V další fázi cviku již činku nepotírejte. Nezapomeňte však psa stále odměňovat a chválit za dobře provedený cvik.
V další fázi nácviku tohoto povelu je nutné naučit psa, aby vybíhal pro činku až po vyslovení povelu „aport“. Vzbuďte v psovi zájem o činku a dejte mu povel „k noze“. Odhoďte činku, ale psa držte za obojek a nuťte jej sedět v klidu u nohy. Poté vydejte povel „aport“. Při nácviku využívejte pomocné povely jako „drž“ a „ke mně“. Toto cvičení opakujte do té doby, než pes vybíhá za aportem pouze na povel.
V další fázi je nutné se zaměřit na to, aby pes bez povelu nepouštěl přinesenou činku z tlamy. Nácvik proveďte tak, že ve chvíli, kdy pes činku přinese, jej přidržíte za obojek a druhou rukou mu mírně nadzvednete bradu. Přitom opakujte povel „drž“. Činku odeberte po krátké chvíli s povelem „pusť“. Pes musí s činkou sedět rovně před psovodem. Tento cvik opakujte do doby, než si jej pes důkladně neosvojí. Po správně provedeném cviku psa chvalte a odměňte jej pamlskem. Po odevzdání činky psovodovi by měl pes přejít k levé noze psovoda a usednout. Tento úkon je možné nacvičit již předem, mimo nácvik povelu
 
text a foto: Jarmila Pokorná,
[email protected]
Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru