Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
RETRIEVER – 13. část
Sdílet:

RETRIEVER – 13. část

Psi
Všeobecné

Jak správně předvést retrievra na výstavě Správné předvedení psa na výstavě je prvním krokem k úspěchu, a protože se jedná o exteriérovou výstavu...

Jak správně předvést retrievra na výstavě


Správné předvedení psa na výstavě je prvním krokem k úspěchu, a protože se jedná o exteriérovou výstavu, zvolte k tomuto účelu také vhodné oblečení. Co je vhodné pro jednoho vystavovatele, nemusí vyhovovat jinému. Možná stojí za to zvážit, co vám nejlépe padne právě k retrievrovi. Můžete zvolit jak sportovní oděv (tím nemyslím „šusťákovku“), myslivecký oblek nebo něco elegantnějšího. Sukně by měla být tak akorát dlouhá, uvědomte si, že vás čeká dřepnutí nebo kleknutí. Dámy pozor, výstřih ano, ale v předklonu můžete mít problém. Hlavně volte oblek tak, abyste se dobře cítili a nemuseli se v průběhu předvádění stále kontrolovat. Jdete předvádět psa, ne sebe. Zvolte také pohodlnou obuv, ve které se vám bude dobře běhat. Věřte, že až poběžíte páté kolo, tuto radu oceníte, obzvlášť na kluzké podlaze v krytých pavilonech.

Průběh výstavy
Při vstupu na výstavu projdete u hlavní brány veterinární kontrolou. Ta obnáší kontrolu očkovacího průkazu a potvrzení vašeho veterináře. Vstupní list opravňuje ke vstupu pouze jednu osobu. U brány se většinou také prodávají vstupenky. Nezapomeňte si vyzvednout katalog vystavovaných psů. V katalogu si najděte, ve kterém kruhu vystavujete svého pejska a podle plánku, který v katalogu také bývá, kruh lehce najdete. Nejprve si najděte místo a udělejte psovi pohodlí. Potom je nutné si vyzvednout u stolku v kruhu složku s posudkovým listem a pořadovým číslem. U tohoto stolku vám vydají buď slohu s posudkovým listem a s číslem nebo jenom číslo. Na každé výstavě to může probíhat trochu jinak. Psi se předvádějí podle tříd, od dorostu po veterány. Až budete na řadě, pomocník v kruhu vám to oznámí vyhlášením třídy a čísel volaných psů. Na horní polovinu těla si nalepíte vaše číslo, aby bylo dobře viditelné a v místě vstupu do kruhu se zařadíte podle pořadí čísel. Do kruhu s sebou vezměte složku s posudkovým listem, pokud si ji nenechali na stolku rozhodčího.

Vybavení
• Předváděcí (výstavní) vodítko – je to tenká smyčka zajištěná kroužkem a posunovacím válečkem, vyrábí se velká škála barev a průměrů. Lze je zakoupit na každé výstavě. Osobně vodím psa na vodítku, které má odstín psa. Smyčka, která patří kolem krku, by měla být co největší.
• Pamlsky – nejlépe piškoty, různé tyčinky, malé kostičky, hlavně něco, čeho můžete mít zásobu v ruce nebo v kapse.
• Hřeben s háčky, hustý hřeben, popřípadě nůžky.
• Psí deku nebo pelech.
• Miska na vodu, láhev s vodou.
• Vodítko a obojek.
• Hadřík či ručník – je nutný na otření v případě deště nebo slin.
• Skládací židličky, sezení na dece na zemi je velmi nepohodlné.
• Psací potřeby na zapsání výsledků a poznámek do katalogu.
• Fotoaparát.

Výstavní postoj
Výstavní postoj je velmi důležitý. Rozhodčí musí mít možnost psa posoudit v klidu. Pokud psa nedokážete postavit do správného postoje, může to vašeho psa nenávratně poškodit při hodnocení. Rozhodčí může nabýt dojmu špatného úhlení končetin, strmější zádi, úzkého hrudníku apod. V postoji je nutné zvýraznit přednosti psa a naopak, má-li drobný nedostatek, dá se správným postavením do postoje zakrýt. S výcvikem výstavního postoje je vhodné začínat v ranném štěněčím věku, např. na stole, ale i dospělý pes si tento klidový cvik snadno osvojí.
První, co musí pes pro úspěšné absolvování výstavy zvládnout, je aby se nebránil a nechal si otevřít mordu, popřípadě si do mordy nechat i sáhnout rozhodčím při kontrole skusu. Stejně tak si pes musí nechat zkontrolovat varlata, když rozhodčí zjišťuje pohmatem, zdali jsou obě zcela sestouplá. Toto může být u některých psů problém, proto je nutné učit ho to od štěněčího věku. Dalšími kontrolovanými oblastmi jsou hrudník, slabiny, ocas, hlava a uši. Tam všude se rozhodčí psa dotýká, aby zkontroloval správné utváření a stavbu těla. Pes nesmí projevit známky agresivity a po celou dobu by měl stát ve výstavním postoji.
Druhým krokem, stejně důležitým, je nácvik postoje samotného. Pejska přivykáme na to, že mu při stavění přemísťujeme a upravujeme přední i zadní nohy. Málokterý pes si sám spontánně stoupne do správného postoje, tzn. se všemi končetinami korektně. Proto mu je musíme zvednout a položit tam, kam potřebujeme. Pes, který to nezná, většinou nechce nohu postavit tam, kam ji pokládáte a udělá krok diagonální nohou, sedá si či se udiveně ohlíží. Je to také otázka rovnováhy. Musíme mít na zřeteli, jakého vychýlení jsou klouby schopny, abychom psovi nohu nevyvraceli příliš ven.

Nácvik postoje je vhodné začít na procházce, kdy vedeme pejska na vodítku u levé nohy. Zastavíme se, řekneme „stůj!“ Pejsek zastaví vedle nás. Skloníme se k němu, poplácáme ho na boku a opakujeme „postoj, stůj“ a chválíme. Pokud si sedne, řekneme „vstaň“ a současně jej zvedneme. Pokračujeme v chůzi a vše opakujeme. Můžeme využít i momentu, kdy pejsek pěkně stojí sám, přistoupíme k němu poplácáme ho na boku se slovy „postoj, postoj, hodný, šikovný“. Další možností je dát mu před čumáček pamlsek, pes pak vstane a bude se po něm natahovat, a to je přesně to, co po něm chceme. Pes stojí, ovšem zatím nekorektně. Tedy srovnáme končetiny do správné pozice, klekneme si vedle psa, ocas přidržujeme v takové poloze, aby byl pokračováním hřbetní linie, hlavu nataženou za pamlskem. Pozor, aby hlavu nevyvracel ke stropu. Pokud pes popojde, pohne se, znovu ho srovnáme. Takto s pejskem cvičíme, srovnáváme končetiny, prohlížíme zoubky i varlátka. Když jsme připraveni, můžeme vyrazit oslnit rozhodčího i přihlížející diváky na naši první výstavu.
Ve výstavním kruhu musíme dát pozor, abychom nezacláněli rozhodčímu. Je velmi důležité, aby pes stál ve výstavním postojí po celou dobu posuzování. Taktické je, aby stál v postoji i po dobu posuzování konkurence, protože rozhodčí se velmi často porovnává po celou dobu posuzování. Psovi stojícímu v postoji povolte předváděcí vodítko, aby nerušilo dojem a nechte je volně viset na straně směrem k vám. Pokud je pes spolehlivý, je vhodné vodítko zcela sejmout. Při předvádění v kruhu se nenechte rozptylovat okolními vlivy, věnujte se pouze psovi a správnému předvedení.
Volný postoj je další možností předvedení. Je vhodný pro psy, kteří vydrží stát sami, nepřesunují končetiny a vesele vrtí ocasem. Stojíme před psem a lákáme ho na pamlsek, jako na obrázku. Takto předvedený postoj je už „vyšší dívčí“.

Předvedení psa v pohybu
Předvedení v pohybu není již tak náročné na trénink, nicméně je velmi důležité. Většina psů, kteří umí volně chodit na vodítku, to zvládne. Požaduje se klus v přiměřeném tempu, při kterém vyniknou nejlépe chody předních i zadních končetin. Obvykle se běhá kruh, kdy pes běží ve vnitřní straně, blíže k rozhodčímu (u levé nohy). Dále se běhá ode mně, ke mně. To znamená, že běháme se psem na přímce od rozhodčího, na konci obrat a k rozhodčímu. Většinou se jedná o úhlopříčku výstavního čtverce. Třetí možnost je opisovaný trojúhelník. Rozhodčí vám buď řekne jak máte běžet, nebo to poznáte z gest. Pes musí běžet pěkně vedle nás, netahejte ho. Běh musí budit dojem nenásilného, uvolněného a radostného pohybu.
Před vstupem do kruhu uděláme psovi poslední úpravy. Důkladně ho pročešeme, nasadíme předváděcí vodítko, utřeme mu tlamu od slin a vody. Na všech výstavách se zadává pořadí. Pořadí znamená první čtyři místa. O pořadí jdou všichni, kteří byli oceněni známkou „výborný“, pokud je jich méně než čtyři, jdou o pořadí i ti, kteří mají známku „velmi dobrý“. Vítěz třídy postupuje do vyšších soutěží, ve kterých se soutěží o tituly: CACIB, Národní vítěz, Oblastní vítěz a jiné, dle typu výstavy.
 
text a foto: Jarmila Pokorná,
[email protected]
Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru