Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
RETRIEVER – 14. část
Sdílet:

RETRIEVER – 14. část

Psi
Všeobecné

Úprava Zlatého rertrívra na výstavu Češi často kladou malý důraz na úpravu svých psů. Proto není neobvyklé, že si za neúspěch na výstavách mohou...

Úprava Zlatého rertrívra na výstavu


Češi často kladou malý důraz na úpravu svých psů. Proto není neobvyklé, že si za neúspěch na výstavách mohou vystavovatelé často sami. Úprava sice nemusí mít zásadní vliv na posudek psa, ale rozhodně hraje velkou roli při rozhodování o pořadí výborných jedinců. O pořadí jdou jen ti nejlepší zástupci plemene a rozhodčí má velmi nesnadný úkol, zadat titul tomu nejkrásnějšímu. A tady mohou sehrát zásadní roli úplné maličkosti, jako je právě úprava jednotlivých psů a správné předvedení. Neupravený pes může přes veškerou péči a lásku chovatele působit zanedbaným dojmem. U upraveného psa může šikovná stříhačka vhodnou úpravou srsti zakrýt některé drobné vady a naopak opticky zvýraznit jeho přednosti. Jinak řečeno, zpravidla má dobře upravený pes větší šanci na umístění.
Nejjednodušší je nechat si pejska upravit v některém psím salónu. Jako majitel sledujte současné trendy střihu, protože profesionál nemusí mít poslední módní střihy „v oku“. Nebojte se říct své přání, jak má pes vypadat.

Pokud se rozhodnete zkusit střih sami, zkuste to mimo výstavní sezónu. Postupujte opatrně, protože co jednou ustřihnete, je nenávratně pryč. Dlouhou dobu jsem svěřovala úpravu mých psů do rukou profesionálky a pozorně jsem sledovala jak pracuje, než jsem si začala mé psy upravovat sama.

Co potřebujete:
• efilační nůžky,
• normální nůžky (oboje perfektně nabroušené),
• trimovací nůž,
• hřeben na podsadu (tzv. s háčky),
• hustý hřeben (nejlépe kovový),
• kvalitní psí šampón,
• tampónky na čištění očí a uší nebo papírové kapesníčky,
• kapky na čištění uší.

Koupání a sušení
Před samotnou úpravou musíme pejska nejprve vykoupat. Před koupelí ho co nejlépe vyčešeme. Na dno vany je vhodné dát neklouzavou podložku. Pejsek se tak cítí více v bezpečí. Většina psů se do vany zrovna nehrne. Takže se pokuste, jde-li to trošku, nenutit ho násilím. Vezměte ho do náručí a do vany ho opatrně postavte. Retriever je velké plemeno, proto je vhodné, abyste u koupání byli dva. Mluvte k němu uklidňujícím hlasem. I když má retriever vodu rád, rozhodně ne tu navoněnou ve vaně. Pokud chce pejsek z vany vyskakovat, navlékněte mu obojek (Pozor! Kožený podšitý filcem může barvit.) Jeden pejska drží u hlavy, druhý začíná koupat.
Šampon, který použijete, nařeďte vodou. Takto vzniklý roztok snadněji pronikne do hustého kožichu a následně se lépe vymývá. Pejska důkladně namočíme po celém těle. Do uší je vhodné dát tampony, aby tam nevnikla voda. Pozor, aby nevnikla voda do nosu a očí! Když je pes celý mokrý, postupně na různé partie naléváme roztok šamponu. Postupujeme podél páteře, nalijeme zepředu na krk a plece, potom vzadu na kalhotky, ocásek a na závěsy na předních nohou. Začneme mýt důkladně srst tak, aby se šampon dostal na krycí srst. Psa potom důkladně opláchněte, srst postupně otvírejte tak, aby jste šampon dokonale vypláchli. Dobře propláchnutou srst potom rukama opatrně vymačkejte, aby v ní zůstalo co nejméně vody. Postupujte odshora dolů. Psa nechte chvíli ve vaně, dejte mu možnost se otřepat.
Na dlažbu před vanu rozložte nějaké prostěradlo, aby psovi nepodklouzly tlapky, až bude z vany vyskakovat. Případně mu z vany pomozte, aby nedošlo k podklouznutí a natažení šlach. Psa vytřete co nejvíce do sucha. V zimě psa vyfoukejte fénem. V létě obyčejně necháváme psa volně uschnout. Jsou rozdíly mezi různými typy srsti. Pokud má pes srst vlnitou a otevřenou, je lépe ho vyfoukat. Pozor, po sušení fénem může být srst vysušená, lámavá a bez lesku. Psa se srstí uzavřenou nechte schnout volně při pohybu. Je vhodné ho občas přečesat kartáčem směrem dolů, aby srst neodstávala. Psa není vhodné koupat bezprostředně před výstavou. Srst je vysušená, elektrizuje a často je otevřená, trčí na všechny strany. Pes čerstvě vykoupaný, jakoby v srsti nabude. Toho může být účelně využito, pokud máte pocit, že je pes hubenější.

Stříhání
Před stříháním psa důkladně rozčešeme. Psa je nejvhodnější stříhat na stole. K tomuto účelu je možné zakoupit přímo stůl na úpravu psů (není to však levná záležitost). Pokud psa stříháme na obyčejném stole, je dobré na něj dát gumovou podložku nebo něco podobného, aby psovi nepodkluzovaly tlapky. Psa si postavíme do výstavního postoje a prohlédneme si ho, abychom co nejlépe viděli, jak stříhat. Je vhodné dát si před sebe vzor na obrázku, podle kterého budeme stříhat a se kterým můžeme porovnávat. Úprava srsti se nedá jednoznačně popsat a vysvětlit, protože je to do velké míry záležitost citu, smyslu pro detail, zručnosti a praxe. Při stříhání nikdy nestříháme tak, že chytíme chlupy mezi prsty a natáhneme směrem od kůže. Kůže se vytáhne a potom je velmi snadné psa střihnout. Kůžička je růžová a ve světlé podsadě není dobře vidět. Jinak psa v podstatě nelze střihnout.


rovné nůžky / efilační nůžky

Efilační nůžky mají tu funkci, že srst pouze prostříhávají, nezanechávají zuby, jako rovné nůžky. Používáme je k ubrání srsti v partiích, kde srst odstává nebo kde je hustá. Postupujeme odshora směrem dolů. Při úpravě stříhaná místa průběžně sčesáváme hřebenem, abychom ustřihnuté chlupy odstranili. Stejně tak odstraňujeme průběžně chlupy z efilačních nůžek. Při stříhání dejte pozor, aby srst byla prostříhávána pravidelně. Na obou stranách krku musí být upravena srst symetricky. Srst vyčesanou proti směru růstu nikdy nestříhejte. Takto vyčesaná srst působí delším dojmem Mohly by tak vzniknout v srsti nepěkné zuby. V konečném efektu má být srst hladká, volně splývající podél těla psa a tvořící žádané závěsy.

Rovné nůžky používáme pouze k zarovnání vlajky ocasu, závěsu na předních nohách, k zarovnání kalhotek na zádi a k úpravě tlapek. Ocas se zastřihuje do tvaru, který vidíte na obrázku. Rovnými nůžkami můžeme upravit tvar uší, ale jsou li uši upraveny efilačními nůžkami, vypadá to lépe.
 
text a foto: Jarmila Pokorná,
[email protected]
Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru