Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Štěňata nebo kastrace?
Sdílet:

Štěňata nebo kastrace?

Psi
Všeobecné

Fenky jsou přítulnější, hravější, neznačkují, neobčurávají rohy domů, případně pohovek, neutíkají bezhlavě za psy, více se drží u domu. Ale to vše...

Fenky jsou přítulnější, hravější, neznačkují, neobčurávají rohy domů, případně pohovek, neutíkají bezhlavě za psy, více se drží u domu. Ale to všechno jen v době mimo „lásky čas“, mimo říji, hárání. Feny pohlavně dospívají v závislosti na plemeni od pěti měsíců u malých, až do roku u obřích plemen. Častost hárání je zcela individuální. Obvykle hárají po 6–9 měsících, ale jsou zcela zdravé feny, u kterých se hárání opakuje po 3–4 měsících.
V období říje jsou feny neposlušné, snaží se utíkat za psy a je jim zcela jedno, jestli „nápadník“ je stejného plemene nebo „podvraťák“, jestli je nepříbuzný nebo otec, bratr či syn. Při hárání má fena zduřelé zevní pohlavní orgány a více či méně intenzivní krvavý výtok. Ten je z toho důvodu (zjednodušeně), že děložní sliznice je připravená přijmout oplozená vajíčka, je silně napjatá a zduřelá a vznikající sekret je zbarven krví. Výtok nemůže fena vůlí ovlivnit, proto ji nesmíme kárat, když po spánku vyskočí a znečistí koberec. Krvavý výtok trvá 10–25 dní. To je nevýhoda feny.
A teď nastává dilema – chceme, aby naše fenka měla štěňata? Má na to odpovídající věk? Máme prostor na odchov štěňat? Máme čas nebo dostatek dovolené, abychom mohli pomoci s péčí o štěňata při případných komplikacích? Máme finance na veterinární ošetření v případě komplikovaného porodu? Máme dostatek prostředků na kvalitní výživu feny a štěňat? Máme zájemce o štěňata (může jich být 9 i více)?
Pokud na všechny otázky odpovíte kladně, nic neponecháte náhodě a jste zodpovědný chovatel (ne producent), můžete vybrat vhodného ženicha a pak už se jen těšit, že vše bude v pořádku.
Kdy je nejvhodnější doba pro krytí? Obecně se traduje, že 9–13 den hárání. Ne vždy však zachytíte první slabý krvavý výtok. Tem zjistíte nejjistěji otřením přezky feny hned po močení bílým papírovým kapesníkem. Fenka je svolná k páření v době, kdy krvavý výtok přechází v bezbarvý. Není to ale pravidlo. Dělala jsem si v průběhu několika let asi u stovky vrhů statistiku, ve kterém dni hárání byla fena nakryta. Rozptyl byl od pátého až do dvacátého pátého dne.
Pokud není optimální, aby fena měla štěňata, musíte ji hlídat nejen v době, kdy krvácí, ale alespoň týden po skončení. A to až do vysokého věku, prakticky do konce života.


ilustrační foto

Když fena při říji – hárání nezabřezla, zbytnělá děložní sliznice se zmenší, ale neodlupuje se, děloha se nečistí. Velmi často následuje pseudogravidita (falešná březost). Opakuje-li se toto při každém hárání, děložní sliznice je narušená, v děloze se může hromadit sekret a dojít k zánětu. Zánět dělohy vážně narušuje celkový zdravotní stav feny, dochází k sepsi a pokud není fena zavčas ošetřena, nejlépe operovaná – odstranění dělohy (hysterektomie), může dojít i k úhynu.
I když má fena za život jednou nebo několikrát štěňata, není to prevence vzniku zánětu dělohy. Proto je vhodné u fen, které nejsou nebo už nebudou určeny k rozmnožování, zamezit pohlavnímu cyklu a uměle vyvolat dočasné nebo trvalé období bez říje. Cílený zásah do pohlavní aktivity za účelem zabránění zevních příznaků říje má však některá omezení.V žádném případě žádná metoda není vhodná před dosažením pohlavní zralosti, tedy před prvním háráním.
Dočasně, medikamentózně, lze použít hormonální injekce, které oddalují hárání. Nejsou bez vedlejších negativních účinků a velmi často se dříve nebo později objeví zvětšení mléčné žlázy i tvorba mléka po ukončení působení hormonů, cystické glandulární zbytnění děložní sliznice případně hnisavý zánět dělohy (pyometra). Možné je zhoršení případných jaterních onemocnění, cukrovka, maskulinizace feny, výtoky z pochvy, v místech aplikace injekce kožní změny, ztráta a odbarvení srsti, atrofie vaječníků a nevratné zastavení jejich činnosti, náchylnost ke vzniku nádorového bujení mléčné žlázy. Proto není vhodné používat hormonální oddálení říje u chovných fen a určitě ne déle než dva roky. Bohužel, bezproblémové nezávadné zabránění projevů říje, případně koncepce pro feny zatím neexistuje.
Co tedy dělat, aby fena i my jsme měli pohodový, bezproblémový společný život? V úvahu přichází jedině trvalé chirurgické odstranění projevů říje, to je kastrace. Jedná se o běžný chirurgický zákrok, při kterém jsou odstraněny oba vaječníky, častěji a lépe i děloha. Operační rána se zhojí do deseti dnů a fena je v pohodě. Přestanou starosti s háráním, nechtěnou graviditou, pseudograviditou, se záněty, případně nádory mléčné žlázy. Nemění se psychika feny.
Některé feny mají tendenci k tloustnutí, ale úprava diety, množství podávaného krmiva a dostatečný pohyb jsou zcela v rukou majitele fenky. Jednou z mála nepříjemností po kastraci je občas se vyskytující močová inkontinence – mimovolné pomočování. Pokud je kastrace provedena určitou technikou, inkontinence se téměř v žádném případě neprojeví. Jinak je možno ji řešit medikamenty (i takovou inkotinenci, která nevznikla po kastraci). Méně často se objeví kožní změny na zádi, případně u dlouhosrstých plemen (jezevčíci, setři) může dojít k částečné změně kvality srsti.
V mnoha zemích, zvláště těch chovatelsky vyspělých, jsou prakticky všechny feny (ale i psi), které nejsou používány k chovu, kastrovány. I to je součást ochrany zvířat před týráním, nekontrolovaným množením. Zatím co u koček se i u nás stává kastrace běžnou záležitostí, u psů má pořád dost odpůrců. Tím, že zvíře nemá pohlavní aktivitu, pohlavní cyklus, se nestává méněcenným nebo nepoužitelným pro účel, ke kterému bylo předurčeno. Fena psychicky ani fyzicky nestrádá pokud nemá mláďata a určitě není ochuzena o životní radosti. Názor, že fena má mít ze zdravotních důvodů jednou za život štěňata nemá žádné praktické ani teoretické opodstatnění.

Klady kastrace:
fenka nehárá – nedochází ke znečisťování bytu,
není nutno hlídat fenu při hárání,
prevence pseudogravidity (falešné březosti),
nedochází k nežádoucí březosti,
prevence zánětu dělohy.
prevence zánětu mléčné žlázy,
prevence nádorů mléčné žlázy.
Zápory kastrace:
zákrok je nevratný, není možné další rozmnožování,
občas dojde k močové inkontinenci.

Co tedy doporučit? Každý musí uvážit, zda je lepší operace feny v dobré fyzické kondici a v dobrém zdravotním stavu nebo závažná operace feny ve špatném zdravotním stavu a v případě sepse s nejistým výsledkem. Optimální stáří ke kastraci je v době pohlavní dospělosti. Ta se lehce liší u jednotlivých plemen, obecně nastává ve 2–3 letech. Nebo si myslíte, že v útulcích je málo psů?
Autor textu: MVDr. Květa Mahelková
Autor fotografií zdroj: MVDr. Květa Mahelková
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru