Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Kavkazský ovčák
Sdílet:

Kavkazský ovčák

Psi
Druhy a plemena

Jak samo jméno napovídá, vlastí kavkazského ovčáka jsou krajiny mezi Kaspickým mořem a Černým mořem, pohoří Kavkaz a jeho podhůří. Nádherná mohut...

Jak samo jméno napovídá, vlastí kavkazského ovčáka jsou krajiny mezi Kaspickým mořem a Černým mořem, pohoří Kavkaz a jeho podhůří.

Nádherná mohutná postava, velké sebevědomí, samostatnost, odvaha, síla a bojovnost. Takový je tento vynikající hlídač a osobní strážce, který se dokáže postavit i takové přesile, jako je smečka vlků, rozzuřený medvěd, sněžný levhart, tygr či jiným pochybným individuím.
Doslova od nepaměti byli v těchto oblastech používáni psi při pasení stád ovcí, které jsou tady jedním z nejdůležitějších hospodářských zvířat. Pro ty, kteří chtějí vědět přesnější termín „od nepaměti“, lze uvést, že ovce a kozy jsou po psu druhým nejstarším domestikovaným zvířetem. Počítá-li se, že ke zdomácnění psa došlo asi před 14–15 000 lety, pak stáří ovce a kozy je zhruba okolo 10 000 let. Obrana stád je pro tyto psy jednou z nejlepších prací, pro kterou byli po staletí šlechtěni a vychováváni. Ovčácký pes není ten, kdo stádo vede a řídí, ale ten, kdo ho ochraňuje proti jakémukoliv nepříteli. Každá práce potřebuje určitou výchovu. To znamená, že pes, který má pracovat u stáda by měl se stádem vyrůstat, žít s ním, být s ním v jakémkoliv počasí, ve dne v noci. Tak se vytvoří pevný vztah mezi stádem a psem. Tito psi výborně pracují ve smečce. Tam kde hlídají kavkazští ovčáci stádo se ani nestává, aby vlci, rysi, ostatní šelmy nebo toulaví psi takto střežené stádo napadli. I zloději půjdou krást jinam, než aby se potýkali se psem, jehož síla v čelistech je až 18 atmosfér.

Kavkazský ovčák je velmi odolný vůči počasí, takže snáší teploty plus 40 °C stejně jako minus 50 °C. Srst ho v zimě chrání proti mrazu a v létě proti slunečním paprskům. Vybere si místo nejvýše položené a pozoruje okolí. Více psů neleží nikdy spolu, ale jsou různě rozestavěni, aby měli přehled.
Hlavní využití kavkazského ovčáka v současné době je strážní a pořádková služba. Pro tuto práci je přímo předurčen. Středně velký až velký pes pevných nervů, vynikající obranář, silně agresivní až zlý. V bývalém Sovětském svazu pracovali nejen u stáda, ale byli též využívání jak speciálními jednotkami armády, tak i jednotkami ministerstva vnitra „OMOON“, přezdívanými také „černé barety“. Kavkazští ovčáci plnili úkoly zvláště jako hlídači rozlehlých objektů zvláštního určení ( raketové základny, věznice atd.). Nezřídka byli používáni v pořádkových hlídkách. Velký počet psů byl nasazen v bývalé NDR na ostrahu Berlínské zdi. Po revoluci v roce 1989 bylo 7 000 kavkazských ovčáků propuštěno do civilu, někteří byli utraceni a některé si vzali sami příslušníci domů. Poté vyšlo v Německu nařízení, které zakazovalo použití tohoto plemene u všech státních složek a bezpečnostních agentur, neboť se používal k nekompromisním zásahům.
Kavkazský ovčák se dokáže postavit jakémukoliv nepříteli. My jsme je zkoušeli například používat na hlídání fotbalové Sparty, kde si velmi dobře poradili s rozvášněnými fanoušky. Také byli na Hlavním nádraží v devadesátých letech po amnestii, kde pomáhali udržovat pořádek. Fyzicky i psychicky jsou pro takovou službu výborně vybaveni. Pachatele odrazuje už jenom jejich vzhled a vrozená agresivita. Nejraději používáme středně velké psy okolo 73 cm a váhy asi 65 kg. Kavkazský ovčák může hlídat cokoliv, ať je to objekt továrny, věznice, rodinný dům, sad, autobazar nebo jenom majitele. Vždy to dělá výborně. Střežit může se psovodem nebo sám. Svou rodinu miluje bezmezně a oddaně. Jeho rodina je pro něj vše a bude ji ochraňovat celý život. Je to pracovní pes a bere svou úlohu velmi vážně. Je velmi nedůvěřivý k cizím osobám. Se psem nelze zacházet hrubě ani jej mlátit, tím by se zatvrdil. Chce to pochopit jeho duši a povahu a vést ho odmalička důsledně, pak se z kavkazského ovčáka stane vynikající hlídač a kamarád. Vřelý vztah má k dětem. Nikdy ho nenecháváme hladit od cizích lidí, lépe k nám přilne. Nikdy jej netrestáme za ostrost vůči cizím osobám.

K ubytování tohoto plemene stačí pouze kotec bez boudy nebo obyčejná bouda. Když střeží venku, tak si vyhrabou jámy, ve kterých se v létě chladí a v zimě zahřívají. Raději mají zimu. Když sněží, mají velkou radost a ani se neschovávají pod střechu. V krmení nejsou moc vybíraví, krmíme hlavně masem s těstovinami, rýží, mlékem s pečivem a granulemi Aport, které dostávají jako doplněk. Je potřeba jim podávat vitamíny, protože kavkazský ovčák rychle roste. Mnozí rádi plavou.
Kavkazský ovčák je buď krátkosrstý, mezistupeň nebo dlouhosrstý. Je potřeba ho asi jednou za deset dní rozčesat, pokud nelíná. V době línání se musí česat častěji. Péče o srst není náročná ani složitá.

Vzhledem k jeho výbornému obranému reflexu, je dobré kavkazského ovčáka mimo oplocený objekt vodit pouze na vodítku. Je to velmi zdravé plemeno, odolné vůči nemocem. Štěňata jsou velmi životaschopná. Na svou velikost je to velmi pohyblivý pes. Má rád procházky, pobyt v přírodě. Čím větší objekt střeží, tím je raději. Kavkazský ovčák ještě před dvaceti lety byl chován hlavně kvůli své povaze, exteriér byl vedlejší. Pes, který neprošel testem povahy, byl v zemi původu utracen. Jak pastevcům, tak příslušníkům speciálních jednotek je takový pes k ničemu a nikdo jej nebude živit. I v naší Kynologické organizaci security dogs – KOSD je povinný test povahy a psi, kteří jím neprojdou, nejsou připuštěni do chovu. Test se provádí takto: majitel vezme psa na vodítko mimo svůj objekt, proti němu přichází figurant s holí. Dva metry před psem zaútočí figurant na psovoda a pes by měl bez pobízení aktivně bránit svého pána. V zemi původu musí tento test absolvovat i pes, který chce získat titul na výstavě.
Doporučuji, aby si zájemce o kavkazského ovčáka nejdříve přezkoušel povahu rodičů, než si vezme štěně. I u nás jsou kluby, které množí štěňata bez povah, přezkoušení při bonitaci nedělají a uchovňují psa s jakoukoliv povahou. Povaha je na tomto plemeni to nejcennější.
První kavkazští ovčáci byli do naší republiky dovezeni počátkem osmdesátých let panem Milošem Řapkem a paní Jiřinou Řapkovou. Byli to první importy z SSSR a NDR. Vynikající psi Fin vom grauen Räuber, Irgus, Adi–das, Čingischán, fena Dunja vom grauen Räuber dali základ chovu u nás.
Přeji všem, kteří se rozhodli pro tak výjimečné a krásné plemeno, mnoho radosti ze života s kavkazským ovčákem.
Autor textu: Tomáš Froněk
Autor fotografií zdroj: Tomáš Froněk
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru