Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Dávat psovi kosti?
Sdílet:

Dávat psovi kosti?

Psi
Krmení

Jehlový reflex Pes je masožravec a jako takový se rodí se schopností vypořádat se s ostrým předmětem, který prochází žaludkem a střevem. Při dotyku...

Jehlový reflex

Pes je masožravec a jako takový se rodí se schopností vypořádat se s ostrým předmětem, který prochází žaludkem a střevem. Při dotyku ostré kosti střevní stěna uhne, obejme ostrý hrot kostičky z boku a kost se otočí vpřed tupým koncem. Pokud jsou oba konce ostré, kost se opět otočí a tak stále dokola, až projde celým trávicím traktem až ke konečníku. Při snaze ostrou kůstku vytlačit, může dojít k lehkému poranění konečníku.

Tento obranný reflex psů však do dvou let věku vymizí, pokud není tato schopnost trénována. A to je ten pravý důvod, proč se říká, že pes nesmí žrát kosti.

Toto je odborný názor, podložený dlouholetou praxí. Přesto, nebo právě proto jsem při podávání kostí psovi opatrná. Kosti jsou jistým zdrojem minerálních látek, vápníku a fosforu. Podáváním kostí poskytnete svému psovi také zábavu. Pozor však u psů, kteří jsou krmeni pouze granulemi. Tito psi mají často tendence granule nekousat, ale přímo hltat. Může tak dojít k tomu, že kost nepokoušou, ale spolknou. Takto nerozkousané a zuby nezpracované kosti mohou ve střevech uvíznout a střevo dokonale ucpat. V lepším případě tento problém vyřeší veterinární lékař pomocí klystýru, v horším případě operace. Může však také dojít k velmi brutální torzi a okamžitému úhynu.

Já psům podávám kosti pouze z kuřete, a to ve velmi malém množství, například obě křídla, dva krky apod. Z ostatních kuřecích kostí odříznu klouby s chrupavkou a dám je psům také. V žádném případě pes nesmí dostat kosti ze slepice a králíka. Tyto kosti jsou příliš tvrdé, lámavé a jejich úlomky jsou velmi ostré a nebezpečné. Mohlo by dojít k perforaci střeva. Ostatní drůbeží kosti (kačeny, husy, krůty) nedoporučuji ze stejného důvodu.

Velký příjem kostí způsobuje psovi nepříjemnou zácpu. Proto pokud dáváte psovi kosti, měl by je dostávat v určitém poměru k masu. Optimální je poměr jeden díl kostí ke třem dílům masa.

Další možností jsou dlouhé kosti velkých hospodářských zvířat (hovězí, vepřové). Nikdy nedávám kosti syrové. Pokud psům podám velké, krátce ovařené kosti, mám je vždy pod dozorem. Nechám je, aby okousali kloub s chrupavkou a kosti jim odeberu.

Kosti zpevňují skus psa a působí při čištění chrupu. Pokud jsou výkaly psa hodně světlé a sypké, dáváte svému psovi kostí moc.

Nedovolte nikomu, aby vašemu psovi kosti podal někdo cizí. Za prvé je zcela nevhodné, aby vašeho psa krmil někdo cizí, a za druhé váš pes by si od nikoho cizího neměl nic brát. Pokud psovi chce někdo kosti dát, tak pouze vaším prostřednictvím.

Chrupavky jsou zdrojem chondroprotektiv, obsahují mnoho potřebných minerálních látek, zvyšují chutnost potravy, jsou však poněkud těžko stravitelné. Pokud chcete zvýšit psovi přísun chondroprotektiv přirozenou cestou, dejte mu vepřové kůže. Kůže zbavte co nejvíce tuku a uvařte je. Naši psi kůže zbožňují a nemají z nich žádné střevní potíže. Je však nutné hlídat jejich váhu, pokud je dostávají pravidelně.

Autor textu: Jarmila Pokorná
Autor fotografií zdroj: Jarmila Pokorná
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru